Ot.prp. nr. 29 (2001-2002)

Om lov om endringer i folketrygdloven (tiltak for å redusere sykefravær mv.)

Til innholdsfortegnelse

7 Merknader til de enkelte paragrafene i lovforslaget

Til § 8-6 nytt tredje ledd

Bestemmelsen gjelder sykepenger under bedriftsintern attføring. Det skal innføres et tilretteleggingstilskudd som skal kunne gis til arbeidsgivere som kompensasjon for merutgifter/merinnsats i forbindelse med tilretteleggingstiltak under bedriftsintern attføring. I nytt tredje ledd gis det forskriftshjemmel for å gi nærmere regler om tilretteleggingstilskuddet. Se punkt 6.2.

Til § 8-7

Bestemmelsen gjelder kravene til dokumentasjon av arbeidsuførhet. I nytt tredje ledd presiseres detat legens vurdering av arbeidsuførhet skal ta utgangspunkt i en funksjonsvurdering. Nytt fjerde ledd innebærer at arbeidsgiver i fellesskap med arbeidstakeren kan anmode behandlende lege om å få en redegjørelse om hvilke oppgaver arbeidstakeren kan utføre til tross for funksjonsnedsettelsen. En slik redegjørelse skal være et hjelpemiddel for å finne frem til hensiktsmessige tilretteleggingstiltak. Nåværende tredje ledd blir nytt femte ledd.Bestemmelsen presiserer at vurderingen av om vedkommende kan bli arbeidsfør igjen skal foretas med utgangspunkt i mulighetene til å utføre både tidligere og annet arbeid. I nåværende fjerde ledd, som blir nytt sjette ledd,endres en henvisning som følge av at paragrafen har fått to nye ledd. Nåværende femte ledd blir nytt syvende ledd.Se punkt 6.1.2.

Til § 8-8

Bestemmelsen gjelder medlemmets plikt til medvirkning for å få rett til sykepenger. Retten til sykepenger faller bort dersom medlemmet uten rimelig grunn nekter å ta imot tilbud om behandling, rehabilitering eller yrkesrettet attføring. Bestemmelsen endres slik at plikten til medvirkning også skal gjelde overfor arbeidsgiver, i form av å bidra med opplysninger om egen funksjonsevne og samarbeide om hensiktsmessige tiltak. Se punkt 6.1.1.

Til § 8-20

Bestemmelsen gjelder refusjon til arbeidsgiver av utbetalte sykepenger når arbeidstakeren har langvarig eller kronisk sykdom som medfører risiko for særlig stort sykefravær. Arbeidsgiver eller arbeidstakeren selv kan søke om at trygden dekker sykepengene i arbeidsgiverperioden. Dersom trygdekontoret innvilger søknaden får arbeidsgiver refundert utbetalte sykepenger ved arbeidstakerens sykefravær, også når fraværet ikke skyldes den kroniske eller langvarige sykdommen. Endringen medfører at den samme ordningen skal gjelde når arbeidstakeren har svangerskapsrelatert sykefravær, og omplassering til annet arbeid i virksomheten ikke er mulig. Kravet til at sykefraværet skal være relatert til svangerskapet innebærer imidlertid en forskjell i forhold til ordningen for kronisk syke, ved at det for sistnevnte gruppe som nevnt ovenfor ikke kreves årsakssammenheng mellom sykefraværet og den sykdommen som lå til grunn for søknaden om fritak. Se punkt 6.3.

Til forsiden