Ot.prp. nr. 32 (2002-2003)

Om lov om fagskoleutdanning

Til innholdsfortegnelse

7 Merknader til de enkelte paragrafene i lovutkastet

§ 1 Lovens formål og virkeområde

Lovens formål er å etablere et system for offentlig godkjenning av fagskoleutdanninger. Loven skal bidra til at studenter ved fagskoleutdanninger får tilfredsstillende vilkår.

Loven gjelder for den som tilbyr fagskoleutdanning (tilbyder), og som har eller søker om godkjenning av fagskoleutdanningen etter § 2. Med fagskoleutdanning menes korte yrkesrettede utdanninger som bygger på videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse, og som har et omfang tilsvarende minimum et halvt studieår og maksimum to studieår.

Merknad til § 1:

Lovens formål er å etablere et system for offentlig godkjenning av fagskoleutdanninger og å bidra til at studentrettighetene for fagskoleutdanningsstudenter blir tilfredsstillende.

Loven gjelder for offentlig eller privat tilbyder av fagskoleutdanning (tilbyder) som har eller søker godkjenning av fagskoleutdanningen etter § 2. Det er et krav at utdanningen skal bygge på videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse. Utdanningene avgrenses mot utdanninger ved universiteter og høyskoler ved at de er yrkesrettede, og ved at en fagskoleutdanning normalt er fullført på kortere tid enn laveste grad i universitets- og høyskolelovgivningen. Utdanningen skal ha et omfang tilsvarende minimum et halvt studieår og maksimum to studieår. Et studieår har et omfang på to semestre à fem måneder. Dette skal tilsvare utdanningens normerte lengde, men det er mulig å tilby utdanningen på deltid, i moduler og som fjernundervisning. Ulike tilbud som er av kortere varighet enn et halvt studieår, godkjennes ikke etter denne loven. Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen vurderer om utdanningen er fagstudium på nivået over videregående utdanning eller høyere utdanning, jf. også § 2.

§ 2 Godkjenning

En utdanning som faller inn under definisjonen i § 1, kan etter søknad godkjennes.

Godkjenning foretas av organ som nevnt i lov om universiteter og høgskoler kapittel 3.

Dersom vilkårene for godkjenning ikke lenger er oppfylt, kan godkjenning trekkes tilbake. Dersom godkjenning trekkes tilbake, har tilbyder ansvar for å sikre at studentene får gjennomført påbegynt utdanning på en tilfredsstillende måte.

Departementet gir forskrift om godkjenningsordningen.

Merknad til § 2:

Godkjenning av fagskoleutdanning, jf. lovforslagets § 1, er lagt til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). Departementet vil i forskrift, som utarbeides i samråd med NOKUT, berørte bransjer og tilbydere av fagskoleutdanning, fastsette nærmere regler for godkjenning og saksbehandling.

§ 3 Organisasjon og ledelse

Tilbydere av fagskoleutdanning som ikke helt ut er eid av staten, fylkeskommune eller kommune, skal være organisert som et selvstendig rettssubjekt med et styre som øverste ansvarlige styringsorgan.

Styret er ansvarlig for at studentene får den utdanning som er forutsatt som grunnlag for godkjenningen, at alle vilkår for eventuelle offentlige tilskudd overholdes og at virksomheten for øvrig drives i samsvar med de lover og regler som er gitt. Styret er ansvarlig for at de opplysninger som blir gitt godkjenningsorganet og utdanningssøkende, er korrekte og fullstendige.

Tilbyder skal ha en administrativ og faglig ledelse som skal stå for den daglige driften av utdanningen innenfor de retningslinjer og pålegg styret har gitt. Den administrative og faglige ledelse ansettes av styret.

Studenter og ansatte skal ha representanter med møte-, tale- og forslagsrett i alle tilfeller der styret behandler saker av betydning for gjennomføringen av godkjent fagskoleutdanning. Studentrepresentantene og ansatterepresentantene velges av og blant studentene og de ansatte.

Merknad til § 3:

Bestemmelsen innebærer et krav om at den som tilbyr fagskoleutdanning godkjent etter denne lov, skal ha en ryddig organisasjonsmessig ramme med et ansvarlig styre og en daglig ledelse. En følge av kravet om at privat utdanningstilbyder skal være organisert som selvstendig rettssubjekt, er at styret blir ansvarlig etter den lov tilbyder er organisert etter. Tilbyder blir videre normalt regnskapspliktig etter regnskapsloven og revisjonspliktig etter revisjonsloven. Dette er en betryggelse for både studenter, ansatte, godkjenningsmyndigheten og omverden. Innenfor lovens ramme er det opp til tilbyder å organisere virksomheten på en hensiktsmessig måte.

Kravet om at tilbydere av fagskoleutdanning skal være organisert som et selvstendig rettssubjekt, innebærer for eksempel at et aksjeselskap eller en stor forening som er involvert i andre aktiviteter, også kan tilby fagskoleutdanning, så lenge denne er organisert innenfor rammen at et selvstendig rettssubjekt. Kravet innebærer videre at enkeltmannsforetak ikke kan godkjennes som tilbyder av fagskoleutdanning etter denne lov.

I de tilfeller hvor stat, fylkeskommune eller kommune er eier av utdanningsinstitusjonen, stilles det ikke krav om eget styre. Vedkommende forvaltningsnivå er øverste ansvarlig, men kan selv organisere driften slik det finner det hensiktsmessig innenfor de rammer loven fastsetter.

Bestemmelsen forutsetter at studenter og ansatte får møte-, tale- og forslagsrett når vedkommende offentlige eller private tilbyder behandler saker i forbindelse med fagskoleutdanningen som har betydning for studentenes situasjon. Tilsvarende rettigheter for studenter og ansatte er gjennomført i annen utdanningslovgivning.

Dersom virksomheten er av noen størrelse, vil ansatterepresentasjonen i styret regelmessig være hjemlet i vedkommende selskapslov eller annen lov. Bestemmelsen gjør ingen innskrenkninger i ansattes rettigheter etter annen lov.

§ 4 Studentenes rettigheter

Tilbyder skal gi nødvendig informasjon og veiledning til søkere og studenter, herunder om skolepenger, utdanningstilbud, søknadsfrister og opptakskrav.

Tilbyder skal ha forskrifter om opptak som inneholder krav til formell utdanning eller realkompetanse.

Tilbyder skal fastsette krav til lærer- og instruktørkompetanse og ledelse.

Tilbyder skal legge til rette for opprettelse av studentorgan for å ivareta studentenes interesser og samarbeid med ledelsen.

Merknad til § 4:

Tilbyder har en generell plikt til å gi informasjon og veiledning til søkere og studenter, blant annet om skolepenger, utdanningstilbud, søknadsfrister og opptakskrav.

Tilbyder skal ha forskrifter om opptak. Forskriftene skal godta både formell utdanning og realkompetanse som opptaksgrunnlag.

Tilbyder må sette generelle krav til lærer- og instruktørkompetanse og ledelse. Realkompetanse skal vurderes som likeverdig med formell kompetanse.

Bestemmelsen innebærer ingen plikt til å opprette studentorgan, men dersom studentene ønsker det, skal tilbyder av fagskoleutdanning legge til rette for opprettelse av et slikt organ og samarbeid.

Forvaltningsloven gjøres gjeldende også for private tilbydere, slik at studentene har rett til å klage på opptak, jf. § 7. Styret eller en særskilt klagenemnd er klageinstans ved klager på opptak, jf. § 7.

§ 5 Innholdet i utdanningen, avsluttende vurdering og dokumentasjon

Tilbyder skal ha en plan for innholdet i utdanningen og hvordan denne skal gjennomføres.

Tilbyder skal gi studentene en avsluttende vurdering og sørge for at studentene får dokumentert avsluttende vurdering og fullført utdanning. Studentenes kunnskaper og ferdigheter skal bli prøvd og vurdert på en faglig betryggende måte. Vurderingen av studentene skal bidra til å sikre det faglige nivået ved vedkommende utdanning.

Merknad til § 5:

Det er tilbyders ansvar å utarbeide planer for innholdet i utdanningen og for hvordan denne skal gjennomføres.

Fagskoleutdanning skal ha en avsluttende vurdering. Denne vurderingen kan ha ulike former, alt etter fagets innhold og karakter. Tilbyder av fagskoleutdanning skal ha ansvar for den avsluttende vurderingen. Det er ikke fastsatt nasjonale forskrifter om vurdering.

Tilbyder har plikt til å sørge for at studentene får dokumentert fullført utdanning og avsluttende vurdering, og fastsetter på hvilken måte dette skal gjennomføres.

§ 6 Disiplinærsaker

Avgjørelse om bortvisning, utestenging, utvisning og andre disiplinærsanksjoner skal være saklig begrunnet. Vilkårene for slike sanksjoner skal gå frem av reglement for fagskoleutdanningen.

Merknad til § 6:

Tilbyder har, ved avgjørelser om bortvisning av studenter og andre disiplinærsanksjoner, plikt til å gi en saklig begrunnelse for avgjørelsen. Vilkårene skal gå frem av reglement for fagskoleutdanningen som er gjort kjent for studentene.

§ 7 Forvaltningslov. Klagebehandling

Bestemmelsene om habilitet etter § 6 til 10 og om taushetsplikt etter §§ 13 til 13 e i forvaltningsloven 10. februar 1967 gjelder for behandling av saker etter denne lov.

Avgjørelser om opptak, avsluttende vurdering, bortvisning, utestenging, utvisning og andre disiplinærsanksjoner skal behandles etter reglene om enkeltvedtak i forvaltningsloven.

Enkeltvedtak etter foregående ledd kan påklages til styret eller en særskilt klagenemnd. En særskilt klagenemnd skal ha minst 3 medlemmer.

Godkjenningsvedtak foretatt av organ som nevnt i lov om universiteter og høgskoler kapittel 3 overfor tilbydere av fagskoleutdanning, kan i forskrift unntas fra bestemmelsene om klage i forvaltningsloven kapittel VI.

Forvaltningslovens bestemmelser om klagebehandling gjelder tilsvarende for behandling av klagesaker etter denne lov.

Merknad til § 7:

Bestemmelsene om habilitet og taushetsplikt i forvaltningsloven gjøres gjeldende for behandling av saker tilknyttet denne loven.

Forvaltningslovens regler om enkeltvedtak skal videre følges ved behandling av avgjørelser om opptak, avsluttende vurdering, bortvisning, utestenging, utvisning og andre disiplinærsanksjoner. Bestemmelsen oppstiller også en plikt for tilbyder til å følge forvaltningslovens regler ved behandling av klage på slike avgjørelser. Avgjørelsene kan påklages til styre eller særskilt klagenemnd.

NOKUTs vedtak om godkjenning av studietilbud eller institusjoner vil, for private institusjoner, være enkeltvedtak etter forvaltningsloven, og vil gi disse institusjonene et rettslig krav på behandling i to instanser. I lov om universiteter og høgskoler § 13 nr. 4 er departementet gitt myndighet til å fastsette forskrift med unntak fra klageadgangen etter forvaltningsloven kap. VI for private institusjoner. Departementet vil i forskriften for godkjenning legge til grunn at det kun er saksbehandlingsfeil som kan påklages til eget klageorgan. Klageretten blir lik for offentlige og private institusjoner.

Universitets- og høgskoleloven § 13. nr. 4 gir hjemmel til å unnta NOKUTs vedtak overfor tilbydere av fagskoleutdanning fra forvaltningslovens bestemmelser om klage på enkeltvedtak. Det er disse bestemmelsene som overordnet regulerer og definerer organets virksomhet. Departementet vil i forskrift legge opp til at klageadgangen over NOKUTs vedtak overfor tilbydere av fagskoleutdanning gjøres identisk med klageordningen for vedtak overfor universiteter og høyskoler.

§ 8 Offentlig tilskudd til fagskoleutdanning

Det kan gis offentlig tilskudd til tilbydere av fagskoleutdanning som er godkjent etter denne loven.

Departementet gir forskrift om vilkår for og beregning av tilskudd.

Merknad til § 8:

Departementet vil i forskrift gi nærmere regler om tilskudd, både til offentlige og private tilbydere av fagskoleutdanning og gi nærmere regler om størrelse og beregning av tilskudd til offentlige tekniske fagskoler.

Det kan gis offentlig tilskudd til private utdanningsinstitusjoner som er godkjent etter lov om fagskoleutdanning dersom utdanningen vurderes å fylle særskilte behov i samfunnet. Offentlig godkjenning som fagskoleutdanning etter loven innebærer dermed ikke samtidig en rett til offentlig tilskudd. Det vil imidlertid være en forutsetning for tilskudd at fagskoleutdanningen er godkjent etter loven.

Departementet kan trekke tilbake tilskudd dersom vilkårene ikke lenger er oppfylt, jf. Bevilgningsreglementet.

§ 9 Ikrafttredelses- og overgangsregler

Denne lov trer i kraft fra det tidspunktet Kongen bestemmer. Fra samme tidspunkt oppheves lov 28. januar 2000 nr. 9 om teknisk fagskole.

Tekniske fagskoler drevet i medhold av lov 28. januar 2000 nr. 9 om teknisk fagskole kan drive fagskoleutdanning på samme vilkår som tidligere for den periode departementet bestemmer, uten å søke om godkjenning.

Godkjenning av utdanningstilbud etter § 3 i lov 14. juni 1985 nr. 73 om tilskot til private grunnskular og private skular som gjev vidaregåande opplæring gjelder for den perioden departementet bestemmer.

Merknad til § 9:

Forslaget innebærer at lov av 28. januar 2000 nr. 9 om teknisk fagskole blir opphevet når den nye loven trer i kraft. Teknisk fagskole blir etter dette omfattet av lovforslaget, jf. § 1 med merknad.

Tekniske fagskoler under lov av 28. januar 2000 nr. 9 om teknisk fagskole, kan videreføre sin virksomhet i en nærmere angitt tidsperiode uten at det må søkes godkjenning i NOKUT.

Utdanningstilbud som er godkjent etter § 3 i lov 14. juni 1985 nr. 73 om tilskot til private grunnskular og private skular og har tilskudd, vil beholde offentlig tilskudd ved eventuell godkjenning etter lov om fagskoleutdanning.

Til forsiden