Ot.prp. nr. 40 (2005-2006)

Om lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten i Lufttransport AS i forbindelse med tariffrevisjonen 2005

Til innholdsfortegnelse

3 Omfang og virkninger av konflikten

Sammen med Norsk Luftambulanse opererer Lufttransport AS Statens luftambulansetjeneste. Totalt var 23 flygere i Lufttransport AS i streik fra 25. januar 2006.

I den første perioden forløp streiken uten alvorlige problemer for sykehusene som benytter flyambulansetjenesten. Fra midten av januar mottok imidlertid departementet bekymringsmeldinger fra helsemyndighetene, særlig på grunnlag av uklarheter rundt håndteringen av dispensasjonssøknader for konkrete oppdrag.

I brev fra Statens helsetilsyn til Helse- og omsorgsdepartementet 25. januar ble det redegjort for en konkret sak hvor Luftambulansetjenesten ved Ullevål universitetssykehus hadde behov for ambulansetransport fra Rikshospitalet til et sykehus på Vestlandet. Det var nødvendig å tilbakeføre en intensivpasient for å frigjøre plass for nye intensivpasienter. Luftambulansetjenesten fremmet i alt tre søknader om dispensasjon for samme pasient. I siste søknad 25. januar kl 11.54 ble oppdraget gradert som hasteoppdrag. Søk­naden ble likevel avslått av Norsk Flygerforbund kl 12.14.

Etter Norsk Flygerforbunds syn var det tilgjengelig annet fly med ikke-streikende flygere innen en radius på to timer fra Gardermoen. Utkall av streikende flygere ville i følge Norsk Flygerforbund ta like lang tid. Lufttransport AS viste til at nærmeste aktuelle flyressurs var ambulanseflyet i Tromsø, som tidligst ville kunne ha ankommet Gardermoen tre timer senere. Oppdragets varighet på ca 8 timer ville dessuten medført at den aktuelle besetningen ikke kunne gjennomføre oppdraget.

I brevet fra Helsetilsynet refereres følgende uttalelse fra Rikshospitalet:

«Rikshospitalet-Radiumshospitalet HF er spesielt bekymret for behandlingen av dispensasjonssøknader. Disse bygger på en samlet vurdering av betydning for hospitalet. Sikkerhet for at disse ikke overprøves medisinsk er en forutsetning for at hospitalet skal kunne oppfylle sine øyeblikkelig hjelp plikter inklusivt transplantasjoner.»

Ambulanseflyoppdraget var fortsatt ikke gjennomført kl 17.00 25. januar, og under henvisning til at den siste dispensasjonssøknaden ble fremmet som et hasteoppdrag og i tillegg påført «snarest», beskriver Helsetilsynet dette som bekymringsfullt. Det ble imidlertid arbeidet for å løse behovet for intensivplasser ved Rikshospitalet på annen måte, og Helsetilsynet konkluderte i sitt brev til Helse- og omsorgsdepartementet med at den aktuelle situasjon ikke medførte fare for liv og helse på kort sikt. Tilsynet uttalte likevel:

«Basert på de redegjørelser Statens helsetilsyn har mottatt fra partene i konflikten synes det klart at Lufttransport AS og Norsk Flygerforbund er uenige om de flyoperative disposisjoner under konflikten. Denne uenigheten vurderes å påvirke partenes praksis ift. å fremme og behandle dispensasjonssøknader. Statens helsetilsyn finner dette bekymringsfullt idet nettopp dette var et tema for våre møter med partene og Luftambulansetjenesten ANS tirsdag 24. januar 2006.»

Etter Helsetilsynets mening har partene vist at man ikke har etablert et forsvarlig system for håndtering av dispensasjonssøknader. I sin konklusjon uttalte Helsetilsynet:

«Statens helsetilsyn finner at partene og luftambulansetjenesten ved Ullevål sykehus gjennom sin håndtering av den aktuelle henvendelsen om overføring av pasient fra Rikshospitalet til [...] sykehus i dag, har vist at man ikke har etablert et forsvarlig system for håndtering av dispensasjonssøknader. Dette gjør at det kan oppstå liknende situasjoner som det aktuelle tilfelle i dag. Dette er etter Statens helsetilsyns vurdering bekymringsfullt.»

På bakgrunn av dette innkalte arbeids- og inkluderingsministeren partene til et møte om kvelden 25. januar. Statsråden redegjorde for helsemyndighetenes bekymring knyttet til dispensasjonspraksisen. Partene ble oppfordret til å finne frem til en rutine for behandling av dispensasjonssøknader som kunne fungere tilfredsstillende i akutte situasjoner. Etter en kort konferanse kom imidlertid partene frem til at det ikke var mulig å komme til enighet på dette punktet. Etter dette meddelte statsråden at regjeringen på grunnlag av den foreliggende situasjonen ville fremme forslag om tvungen lønnsnemndbehandling av tvisten. Han oppfordret partene til å gjenoppta arbeidet så raskt som mulig, noe de umiddelbart bekreftet at de ville gjøre.