Ot.prp. nr. 52 (1999-2000)

Om lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (selvstendig opptjeningsrett til fødsels- og adopsjonspenger for fedre mv.)

Til innholdsfortegnelse

11 Valg av dekningsgrad for fødselspenger

11.1 Gjeldende regelverk

Faren er etter ftrl § 14-6 bundet av om mor har valgt fødselspenger i 52 uker med 80 prosent dekningsgrad eller 42 uker med full dekningsgrad. Valget gjelder for hele stønadsperioden. Bestemmelsen har sin begrunnelse i administrative hensyn.

Konsekvensen er at far i de tilfeller der mor har valgt 80 prosent dekningsgrad, får redusert sin utbetaling av fødselspenger tilsvarende. En del fedre reagerer negativt på at de bare får 80 prosent lønn under avvikling av fedrekvoten. Dette slår ekstra ugunstig ut i tilfeller der mor arbeider deltid.

11.2 Utvalgets forslag

Fedreutvalget mente at hensiktsmessigheten av denne bestemmelsen burde vurderes nærmere.

11.3 Departementets vurdering

Bestemmelsen er begrunnet i administrative hensyn. Det følger av folketrygdloven § 14-6 at far er bundet av mors valg av dekningsgrad og at valget gjelder for hele perioden. Departementet ser at det er hensiktsmessig å se hele stønadsperioden under ett i de tilfeller der både mor og far tar ut fødselspenger. I praksis kan foreldrene velge å ta ut fødselspenger vekselvis ved at for eksempel begge arbeider halv uke eller at de arbeider annenhver uke. Skulle det åpnes for ulik dekningsgrad i disse tilfellene, ville regelverket bli lite praktikabelt for trygdeetaten. Etter departementets oppfatning bør begrensningen i gjeldende regelverk videreføres i de situasjoner der både mor og far skal ta ut fødselspenger. Ordlyden i ftrl § 14-6 må tilpasses situasjoner der eventuelt bare far tar ut fødselspenger.

Det sier seg selv at dersom bare far skal ta ut løpende fødselspenger, må han kunne velge dekningsgrad selv.

Når det gjelder adopsjon, fremgår det av ftrl § 14-15 andre ledd at bestemmelsene i § 14-6 om dekningsgrad for fødselspenger gjelder tilsvarende for adopsjonspenger. Det er dermed ikke nødvendig å ende ordlyden i ftrl § 14-15 andre ledd.

Til forsiden