Ot.prp. nr. 52 (1999-2000)

Om lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (selvstendig opptjeningsrett til fødsels- og adopsjonspenger for fedre mv.)

Til innholdsfortegnelse

6 Fars rett til fødsels- og adopsjonspenger når mor er syk

6.1 Gjeldende regelverk

Far kan etter folketrygdloven § 14-9 første ledd bokstavene c og d overta retten til fødselspenger dersom mor etter fødselen er så syk at hun er helt avhengig av hjelp fra faren til å ta seg av barnet eller dersom hun er innlagt i helseinstitusjon. Dette forutsetter imidlertid at mor har opptjent rett til fødselspenger.

Imidlertid kan det foreligge et omsorgsbehov etter fødselen på grunn av sykdom eller skade også i situasjoner der mor ikke har opptjent rett til fødselspenger.

Ved adopsjon fremgår det av ftrl § 14-17 andre ledd tilsvarende at den andre av adoptivforeldrene har rett til adopsjonspenger for den gjenværende del av stønadsperioden dersom den som har mottatt adopsjonspenger, er så syk at hun eller han er helt avhengig av hjelp fra den andre av foreldrene til å ta seg av barnet eller dersom den som har mottatt adopsjonspenger er innlagt i helseinstitusjon og ikke kan ta seg av barnet.

Fedreutvalgethar i sin utredning ikke drøftet denne problemstillingen.

6.2 Departementets vurdering

Departementet finner at det ved innføring av selvstendig opptjeningsrett til fødselspenger for fedre også bør åpnes for at far kan ta ut sine rettigheter når det etter fødselen foreligger et omsorgsbehov fordi mor på grunn av fysisk eller psykisk sykdom eller innleggelse i helseinstitusjon ikke er i stand til å ta seg av barnet.

I situasjoner der mor er syk etter fødselen, vil far få fødselspenger basert på egen opptjening og stillingsdel.

Ved vurderingen av om det foreligger et omsorgsbehov, vil det være naturlig å bygge på de kriteriene som etter ftrl §§ 14-9 første ledd og 14-17 andre ledd er lagt til grunn i situasjoner der mor eller adoptivmor har opptjent rett til fødsels- eller adopsjonspenger.

Kortvarige sykdomstilfeller på grunn av influensa og lignende vil i så fall falle utenfor. På den andre siden kan det ikke kreves at mor er helt ute av stand til å gi barnet mat, fysisk stell eller psykisk stimulans. Hensikten må være å fange opp situasjoner der mor på grunn av sykdom eller skade er helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet. Det kan for eksempel være snakk om alvorlige bekkenløsningsplager, revmatiske lidelser, gjentatte besvimelsesanfall eller annen sykdom. Behovet må uansett dokumenteres med særskilt legeerklæring. Fars behov for fravær fra arbeidet ved kortvarig sykdom hos mor, vil kunne dekkes etter bestemmelsene om rett til omsorgspenger ved barnepassers sykdom. Denne retten er hjemlet i folketrygdloven §§ 9-5 og 9-6.

Bestemmelsen må også kunne fange opp situasjoner der mor på grunn av funksjonshemning eller uførhet er helt avhengig av hjelp for å kunne ta seg av barnet etter fødselen. I så fall vil det foreligge et omsorgsbehov som bør kunne utløse farens rett til fødselspenger på linje med sykdom. Det at mor er uføretrygdet vil imidlertid ikke i seg selv utløse en rett for far. Behovet må i disse situasjonene dokumenteres med særskilt legeerklæring. Departementet legger til grunn at bestemmelsen skal praktiseres restriktivt. Det foreslås at bestemmelsen etter sin ordlyd både skal omfatte sykdom og skade.

Av hensyn til en harmonisering av regelverket for rett til fødselspenger og adopsjonspenger, foreslår departementet at adoptivfaren skal få selvstendig opptjeningsrett til adopsjonspenger når adoptivmoren på grunn av sykdom eller skade er helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet eller når adoptivmoren er innlagt i helseinstitusjon og ikke kan ta seg av barnet.

Til forsiden