Ot.prp. nr. 52 (1999-2000)

Om lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (selvstendig opptjeningsrett til fødsels- og adopsjonspenger for fedre mv.)

Til innholdsfortegnelse

2 Gjeldende regelverk

2.1 Fars rett til fødselspenger

Fedre har etter gjeldende regelverk en avledet retttil fødselspenger. Dette innebærer at både mor og far må ha opptjent rett til fødselspenger gjennom yrkesaktivitet, jf ftrl § 14-4 fjerde ledd. En yrkesaktiv far vil dermed ikke ha rett til fødselspenger i situasjoner der mor før fødselen har vært student eller hjemmearbeidende.

En mor som oppfyller kravene til opptjening, mottar derimot fødselspenger uavhengig av hva far foretar seg før og etter fødselen. I praksis er det dermed åpnet for dobbeltomsorg i situasjoner der mor får fulle fødselspengerettigheter selv om far eksempelvis er hjemmearbeidende, arbeidsledig eller tar ulønnet permisjon.

Den totale stønadsperioden ved fødsel er enten 42 uker med full dagsats eller 52 uker med 80 prosent av full dagsats. Det følger av ftrl § 14-8 første ledd at stønadsperioden regnes tidligst fra 12 uker før fødselen og senest fra tre uker før fødselen. Stønadsperioden etter fødsel utgjør maksimalt 39 uker med full dagsats eller 49 uker med redusert dagsats. Etter ftrl § 14-8 andre ledd skal moren ha fødselspenger de første seks ukene etter fødselen. Stønadsperioden til far kan etter dette maksimalt utgjøre 43 uker med 80 prosent av full dagsats eller 33 uker med full dagsats.

Det følger av ftrl § 14-10 at fire uker av stønadsperioden er forbeholdt far (fedrekvoten). Det gjelder egne regler for fars uttak i denne perioden. Ordningen er nærmere omtalt under punkt 7.

I situasjoner der både mor og far har opptjent rett, får far utbetalt fødselspenger tilsvarende sin egen inntekt, jf ftrl § 14-5 første ledd. Dersom mor har arbeidet deltid før fødselen, vil imidlertid fødselspengeutbetalingen til far reduseres tilsvarende reduksjonen i mors arbeidstid. Dette følger av ftrl § 14-9 fjerde ledd. Bakgrunnen for denne bestemmelsen har vært å forhindre dobbeltomsorg. Det er lagt til grunn at en mor som har arbeidet deltid før fødselen, normalt vil gjenoppta samme stillingsprosent etter fødselen og at det dermed ikke vil foreligge et fullt omsorgsbehov når far overtar permisjonen.

Gjeldende regelverk slår uheldig ut i situasjoner der en mor som ikke har opptjent rett til fødselspenger, etter fødselen ønsker å gå ut i arbeid eller påbegynne/gjenoppta utdanning på heltid. I disse situasjonene foreligger det et omsorgsbehov, men en yrkesaktiv far vil ikke ha krav på fødselspenger. Regelverket slår også uheldig ut dersom en mor som har opptjent rett til fødselspenger i en deltidsstilling, ønsker å gå ut i full jobb etter fødselen. I denne situasjonen foreligger det et fullt omsorgsbehov, men en fulltidsarbeidende far vil bare motta reduserte fødselspenger dersom han velger å være hjemme med barnet.

2.2 Fars rett til adopsjonspenger

Stønadsperioden ved adopsjon av barn under 15 år er enten 49 uker med 80 prosent av full dagsats eller 39 uker med full dagsats, jr ftrl § 14-16 første ledd.

Med virkning fra 1. januar 1999 skjedde det en harmonisering av reglene for rett til fødselspenger og adopsjonspenger, se Ot prp nr 62 (1997-98). Harmoniseringen gikk først og fremst ut på at adoptivmoren kunne få rett til fødselspenger uten hensyn til om adoptivfaren hadde opptjent rett. Bestemmelsen var tidligere utformet slik at begge adoptivforeldrene måtte ha vært yrkesaktive i seks av de siste ti månedene før omsorgsovertakelsen for at retten til adopsjonspenger skulle bli utløst. Dersom bare adoptivmoren hadde vært yrkesaktiv, fikk ingen av adoptivforeldrene rett til adopsjonspenger. Dette medførte at par der den ene av foreldrene var ute av arbeidslivet for eksempel fordi vedkommende var ufør eller under attføring, falt utenfor ordningen. Endringen innebar at adoptivfaren fikk en avledet rett til adopsjonspenger, tilsvarende det biologiske fedre har i forhold til fødselspenger. Det følger av ftrl § 14-14 fjerde ledd at for at adoptivfaren skal ha rett til adopsjonspenger, må både adoptivmoren og han selv oppfylle kravet om forutgående yrkesaktivitet med pensjonsgivende inntekt.

Når det gjelder adopsjon, er det etter gjeldende regelverk ingen bestemmelse om at adopsjonspengene til adoptivfaren blir redusert dersom adoptivmorens rett til adopsjonspenger er opptjent ved deltidsarbeid.

Til forsiden