Ot.prp. nr. 55 (1999-2000)

Om lov om erstatning ved pasientskader mv. (pasientskadeloven)

Til innholdsfortegnelse

8 Ikrafttredelse. Endringer i andre lover

8.1 Ikrafttredelse

I utkastet til pasientskadelov er det lagt opp til at loven trer i kraft når Kongen bestemmer, jf. § 20.

Det er på det rene nå at loven ikke kan tre i kraft før tidligst 1. januar 2001, når hoveddelen av helsereformen trer i kraft, jf. punkt 2 ovenfor om bakgrunnen for lovforslaget. Det kan imidlertid ikke utelukkes at ikrafttredelsen av pasientskadeloven ikke kan skje før på et senere tidspunkt. Når loven er vedtatt i Stortinget, skal det utarbeides nokså omfattende forskrifter til den. Det må også påregnes at annen praktisk tilrettelegging kan kreve noen tid. Departementet finner derfor ingen grunn til å gjøre endringer i ikrafttredelsesbestemmelsen. Det er mest hensiktsmessig at ikrafttredelsestidspunktet fortsatt skal være opp til Kongens bestemmelse.

8.2 Endringer i andre lover

Etter lovutkastet § 22 nr. 3 og 4 skal legeloven § 5 og tannlegeloven § 4 oppheves. Bestemmelsene regulerer legens og tannlegens plikt til å stille sikkerhet for ansvar han eller hun kan pådra seg i forbindelse med virksomheten. Regler om forsikringsplikt følger heretter av pasientskadeloven.

Den nye helsepersonelloven opphever både legeloven og tannlegeloven i sin helhet, jf. helsepersonelloven § 77 nr. 7 og 8. Departementet legger derfor opp til at punktene nr. 3 og 4 tas ut av utkastet til pasientskadelov § 22.