Ot.prp. nr. 56 (2004-2005)

Om lov om endring i lov 15. juni 2001 nr. 93 om helseforetak m.m. (helseforetaksloven)

Til innholdsfortegnelse

5 Forslagene i høringsbrevet

Som det ble varslet i St.prp. nr. 63 (2003-2004) har Helse- og omsorgsdepartementet, i samarbeid med Finansdepartementet, foretatt en nærmere vurdering av om måten regnskapene ble avlagt på i 2003 tilsier endringer i måten som regnskapsloven skal gjøres gjeldende for foretakene. Arbeidet munnet ut i forslagene som ble sendt på høring 26. oktober 2004 og som omtales i denne proposisjonen.

5.1 Forslag til lovendring

Foretakene fremsto, som beskrevet over, i 2003 med store underskudd som blant annet skyldtes at avskrivningsgrunnlaget ikke ble justert i forhold til det historiske investeringsnivå som har vært i spesialisthelsetjenesten på 1990-tallet og det nivå som er lagt til grunn i St.prp. nr. 1 (2003-2004). Departementet mener at disse underskuddene vanskeliggjør god styring og kontroll av foretakene. Derfor ble det i høringsbrevet foreslått endring av helseforetakslovens § 43, som gir Kongen adgang til å gi forskrift om regnskapsføring av anleggsmidler som foretakene overtar eiendomsretten til, både når det skjer i forbindelse med overtakelse av ansvaret for offentlige oppgaver og i forbindelse med omdanning, jf. § 50 i helseforetaksloven.

5.2 Forslag til forskrift

Denne forskriftshjemmelen tenkes brukt til å fastsette en forskrift om regnskapsføring av anleggsmidler overtatt av regionale helseforetak og helseforetak ved etableringen. Utkastet til denne forskriften ble sendt på høring sammen med utkastet til lovendring. Forslaget til forskrift omtales i denne odelstingsproposisjonen fordi regjeringen ønsker å informere Stortinget om innholdet av den forskriften det tas sikte på å fastsette dersom lovforslaget blir vedtatt.

5.2.1 Opplegget for verdsetting som foreslås i utkastet til forskrift

Opplegget for verdsetting av foretakenes kapital som presenteres i forskriftsutkastet, er i tråd med omtalen i St.prp. nr. 1 (2004-2005). Dette er sammenfallende med opplegget for verdsetting som ble presentert i St.prp. nr. 1 (2003-2004), med unntak av ett punkt. I St.prp. nr. 1 (2003-2004) la departementet til grunn en dekomponering 1 av bygningsdelene som var annerledes enn den dekomponering som var lagt til grunn i den tekniske verdsettingen. I forskriftsutkastet benyttes den dekomponeringen og de lengste levetider som er lagt til grunn av det tekniske miljøet som gjorde verdsettingen. Effekten av dekomponeringen som ble anbefalt i den tekniske verdsettingen, er at levetidene for eiendelene blir noe kortere enn i forslaget presentert i St.prp. nr. 1 (2003-2004). Dette medfører at årlige avskrivningskostnader blir noe høyere.

Dette medfører at verdiene i balansen nå vil utgjøre om lag 2/3 istedenfor ¾ av gjenanskaffelsesverdiene, slik det var beskrevet i St.prp. nr. 1 (2003-2004).

Etter utkastet til forskrift vil foretakenes regnskaper ikke vise underskudd som skyldes at avskrivningsgrunnlaget ikke er justert i forhold til det historiske investeringsnivå som har vært i spesialisthelsetjenesten på 1990-tallet og det nivå som er lagt til grunn i St.prp. nr. 1 (2003-2004). Videre settes foretakene i stand til å gjenanskaffe om lag 2/3 av kapitalen, mot 60 prosent slik årsregnskapene for 2003 ble avlagt. Forskjellen mellom 2/3 og 60 prosent skyldes at det i avleggelsen av regnskapet for 2003 ble lagt til grunn at man måtte bruke levetidene i midten av intervallet anbefalt av det tekniske miljøet som gjorde verdsettingen, mens departementet i utkastet til forskrift legger til grunn levetidene i den lengste enden av intervallet. Korrigert for verdiforringelse som følge av bruk av bygninger og utstyr (kapitalslit) vil åpningsbalanseverdiene i opplegget i utkastet til forskrift samlet settes til om lag 45 milliarder kroner mot drøyt 50 milliarder kroner i opplegget presentert i St.prp. nr. 1 (2003-2004). Dette er for øvrig de samme levetidene og den samme dekomponering som ble lagt til grunn ved regnskapsavleggelsen for 2002, den gang basert på en foreløpig kostpris for anleggsmidlene.

Det understrekes i høringsbrevet at forskriften ikke skal regulere regnskapsføringen av anleggsmidler som foretakene anskaffer etter 1. januar 2002 og at endringen som foreslås ikke innbærer noen endringer i inntektsgrunnlaget til de regionale helseforetakene. Det foreslås at forskriften skal tre i kraft slik at den får virkning fra og med årsoppgjøret for regnskapsåret 2004.

Fotnoter

1.

Dekomponering brukes her for å finne den forsvarlige avskrivningstiden for bygningen, og innebærer at bygget deles i ulike deler (f. eks byggkropp, elektrisk anlegg, ventilasjonsanlegg mv.). Man finner en gjenanskaffelsesverdi og en avskrivningstid for hver komponent. Hver komponent utgjør en andel av bygget. Man får byggets levetid ved å multiplisere hver komponents levetid med andelen denne komponenten utgjør av bygget, og deretter summere for alle byggets komponenter.

Til forsiden