Ot.prp. nr. 57 (2001-2002)

Om lov om endringer i lov 9. mars 1973 nr. 14 om vern mot tobakksskader

Til innholdsfortegnelse

7 Økonomiske og administrative konsekvenser

For å gi en samlet presentasjon av økonomiske og administrative konsekvenser av alle forslagene til lovendringer som er vurdert foran, redegjøres det for disse i et separat kapittel her.

7.1 Hjemmel for å kreve produktopplysninger fra tobakksindustrien

I stor grad vil opplysningsplikten gjelde opplysninger som næringen allerede er i besittelse av, og dermed ikke innebære vesentlige ekstrakostnader. Forslaget vil imidlertid kunne påføre produsenter og importører noen økte kostnader til undersøkelser av tobakksproduktene. Det er vanskelig å anslå størrelsen av de økonomiske konsekvenser forslaget kan medføre for næringen. Omfanget av kostnadene vil bl.a. være avhengig av hvor strenge krav til kunnskaper og opplysninger som i praksis vil bli stilt med hjemmel i opplysningsplikten. Det nye EU-direktivet krever at det årlig skal innhentes en oversikt over ingrediensene til alle tobakksvarer, se proposisjonens avsnitt 2.1. Dette vil føre til en ekstrakostnad for næringen, særlig ved første gangs rapportering. Denne oversikten skal Norge videresende til EFTAs overvåkingsorgan. Sosial- og helsedirektoratet vil derfor få arbeid med å bearbeide og samle informasjonen som er innhentet fra næringen, for å utarbeide denne rapporten.

J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik AS uttaler i sitt høringsbrev at det kan være snakk om svært høye kostnader i form av undersøkelser av tobakksproduktene, avhengig av hvor strenge krav til kunnskaper og opplysninger som i praksis vil bli stilt med hjemmel i opplysningsplikten.

Departementet viser i denne sammenheng til proposisjonens avsnitt 2.4 der det fremgår at opplysningspliktens rekkevidde blant annet må fastsettes ut i fra en avveining mellom kostnader forbundet med undersøkelsen og nytten av de opplysninger som undersøkelsen skal fremskaffe.

7.2 Forbud mot villedende produktbetegnelser

Dette forslaget vil medføre at næringen må endre navn på en rekke av dagens tobakksprodukter. Alle tobakksvarer som benytter betegnelser som «mild», «light», «low tar», «ultralight» eller lignende, vil etter forslaget være forbudt å omsette etter utløpet av overgangstiden. Næringen vil dermed måtte lage nye varenavn og emballasje for produkter som i dag bruker slike betegnelser.

Tilsynet med bestemmelsen antas å ikke ville representere noen vesentlig merbelastning for Sosial- og helsedirektoratet, som allerede i dag fører tilsyn med bestemmelsene om merking av tobakksvarer med helseadvarsel og innholdsdeklarasjon. Det gjøres i denne sammenheng oppmerksom på Regjeringens forslag i Ot.prp. nr. 42 (2001-2002) om innføring av hjemmel for å kreve retting og ilegge tvangsmulkt ved brudd på bestemmelsene i tobakksskadeloven §§ 2 og 3, se proposisjonens avsnitt 3.4.

J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik ASsier i sitt høringssvar at dersom et slikt forbud vedtas, er det avgjørende for industriens mulighet til å følge opp vedtaket at det i Norge ikke legges opp til kortere overgangsbestemmelser enn det EU-direktivet skisserer.

EU-direktivet oppstiller en overgangstid på ett år som begynner å løpe 30. september 2002, slik at næringen vil få tid til å omstille seg til nytt regelverk. Departementet er innforstått med industriens behov for tid til å omstille seg, og ser ingen grunn til å fastsette en kortere overgangstid enn det som er bestemt i direktivet.

7.3 Advarselsmerking

Dette forslaget innebærer en utvidet adgang til å gi forskriftsbestemmelser om advarselsmerking på tobakksvarer. Forslaget utløser i seg selv ingen økonomiske eller administrative konsekvenser. Utarbeidelse av eventuell forskrift inneholdende nye krav må skje i samsvar med utredningsinstruksen, og krever dermed en særskilt utredning av økonomiske og administrative konsekvenser. En eventuell forskriftsendring vil også måtte inneholde bestemmelser om overgangstid, der det blant annet tas hensyn til at industrien trenger tid til å planlegge og gjennomføre designendringer av emballasje.

7.4 Delegasjon av kommunenes tilsyn med tobakksskadeloven § 6

Forslaget innebærer en økt frihet for kommunene til å kunne legge tilsynet til et interkommunalt organ, og kan dermed medføre administrative fordeler for kommunene. Det er vanskelig å anslå hvor stort potensiale med hensyn til rasjonalisering og effektivisering forslaget kan innebære for kommunene.

7.5 Definisjonen av tobakksvarer

Dette forslaget innebærer kun en teknisk endring av loven, og vil ikke få økonomiske eller administrative konsekvenser.

Til forsiden