Ot.prp. nr. 59 (1997-98)

Om lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr 19 om folketrygd (folketrygdloven) og i enkelte andre lover (samleproposisjon)

Til innholdsfortegnelse

12 Lovhjemmel for å frita enkelte grupper arbeidsgivere for innmelding i arbeidsgiverregisteret - folketrygdloven § 25-1

12.1 Hovedinnhold

Departementet foreslår her at det etableres en uttrykkelig lovhjemmel for at bestemte grupper av arbeidsgivere skal kunne fritas fra meldeplikten til arbeidsgiverregisteret.

12.2 Bakgrunn. Gjeldende rett

Å være arbeidsgiver medfører en rekke plikter overfor det offentlige. Dette gjelder dels registrering i arbeidsgiver- og arbeidstakerregistrene, dels å foreta forskuddstrekk i lønn, avsette forskuddstrekk på særskilt konto og innbetale forskuddstrekket, og deretter å sende inn lønns- og trekkoppgave. Videre plikter arbeidsgivere å svare arbeidsgiveravgift.

Ordningen med særskilte registre for registrering av arbeidsgivere og arbeidstakere ble innført ved lov 10. juni 1977 nr 84 som trådte i kraft 1. januar 1978, jfr dagjeldende folketrygdlov § 18-2 andre ledd. Regler om arbeidsgivers meldinger til arbeidsgiver/arbeidstakerregisteret er utdypet i forskrift 4. juli 1991 nr 454 om arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret § 4, jfr § 5, § 3 nr 1 og nr 2 og § 8. Spesielle bestemmelser vedrørende melding om arbeidstaker til sjøs (Maritimt A/A-register) er tatt inn i § 6. Bestemmelser om årlig kontroll av opplysningene i AA-registeret finnes i forskriften § 9.

Ved lov 8. desember 1995 nr 70 ble det vedtatt forenklinger i arbeidsgiverrutinene og i skatte- og avgiftsplikten ved private arbeidsoppdrag i hjemmet. For nærmere omtale av ordningen vises til Ot prp nr 1 (1995-96) Skatteopplegget 1996. Ved endringsforskrift 28. desember 1995 ble arbeidsgiverne i den forenklede ordningen fritatt fra plikten til å melde seg som arbeidsgiver i arbeidsgiverregisteret, se A/A-forskriften § 4 første ledd andre punktum. Arbeidsgiverens fødselsnummer fungerer som «arbeidsgivernummer», og registreringen av dette nummeret foregår ved at arbeidsgiveren oppgir sitt fødselsnummer på den forenklede oppgjørsblanketten som er utarbeidet for skatteoppgjøret. Via skattemyndighetene får trygdemyndighetene registrert «arbeidsgivernummeret». Private arbeidsgivere som faller inn under den forenklede ordningen ble samtidig fritatt fra plikten til å sende melding om inntak av arbeidstaker og opphør av arbeidsforhold, jf forskriften § 5.

Lov 28. februar 1997 nr 19 om folketrygd (folketrygdloven) avløste fra 1. mai 1997 lov 17. juni 1966 nr 12. Bestemmelser om arbeidsgiverregisteret og arbeidstakerregisteret ble tatt inn i § 25-1 i den nye loven. Paragrafen svarer stort sett til de tilsvarende bestemmelser i den tidligere lovs § 18-2 andre ledd og de viktigste reglene i forskriften av 1991. Forskriftens øvrige, utfyllende regler- herunder de nevnte bestemmelsene om fritak fra meldeplikten- ble videreført ved kongelig resolusjon 16. januar 1998 med hjemmel i § 25-1 siste ledd. Videreføringen av forskriften skyldes at departementet nå arbeider med sikte på å forenkle arbeidsgiveres meldeplikt av sjøfolk til Maritimt arbeidsgiver- og arbeidstakerregister. Nye forskrifter om arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret vil bli gitt på nytt i medhold av fullmaktsbestemmelsen i § 25-1 siste ledd så snart dette arbeidet er avsluttet.

12.3 Departementets vurdering og forslag

I folketrygdloven § 25-1 siste ledd første punktum er departementet gitt fullmakt til å gi forskrifter om arbeidsgiver- og arbeidstakerregistrene. I forskriftene kan departementet ifølge fullmakten gjøre unntak fra plikten til å gi melding om arbeidstakere. Det framgår av Ot prp nr 29 for 1995-96 at denne unntaksadgangen var ment å ha det samme omfang som etter den gamle folketrygdloven. Det ble imidlertid oversett at forskriftshjemmelen ikke klart omfatter det etablerte fritaket fra å registrere seg som arbeidsgiver i forhold til personer som tar private arbeidsoppdrag i hjemmet (se pkt 12.2).

For å kunne opprettholde reglene om fritak fra registreringsplikten for slike arbeidsgivere, og for å klargjøre hjemmelsgrunnlaget for de kommende regler med samme innhold, bør forskriftsfullmakten justeres. Departementet foreslår etter dette at § 25-1 siste ledd tredje punktum suppleres, slik at bestemte grupper av arbeidsgivere kan gis fritak fra meldeplikten til arbeidsgiverregisteret. Det vises til lovforslaget.

12.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Endringen foreslås å tre i kraft straks. For å unngå tvil om gyldigheten av gjeldende forskrifter (videreført med hjemmel i § 25-1), foreslås at endringen gis virkning fra 1. mai 1997, dvs samme tidspunkt som den nye folketrygdloven trådte i kraft. Endringen vil ikke få administrative eller økonomiske konsekvenser.

Til forsiden