Ot.prp. nr. 59 (1997-98)

Om lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr 19 om folketrygd (folketrygdloven) og i enkelte andre lover (samleproposisjon)

Til innholdsfortegnelse

6 Egenmelding ved fravær over et døgnskille - folketrygdloven § 8-24 og 9-7

6.1 Hovedinnhold

Departementet legger her fram forslag til endring i folketrygdloven § 8-24 om rett til å nytte egenmelding. Det foreslås at det tilføyes en setning i § 8-24, fjerde ledd for å klargjøre beregningen av antall egenmeldingsdager for arbeidstakere med arbeidsøkt som strekker seg over et døgnskille. Fravær fra arbeidsøkt som strekker seg over et døgnskille skal etter forslaget regnes som en egenmeldingsdag.

Departementet legger også fram forslag om endring i folketrygdloven § 9-7 om dokumentasjon av sykdom ved barns eller barnepassers sykdom. Det foreslås å gjøre en tilsvarende endring i § 9-7 tredje ledd for at fravær fra arbeidsøkt som strekker seg over et døgnskille skal regnes som en egenmeldingsdag også ved barns/barnepassers sykdom.

6.2 Gjeldende rett

I henhold til folketrygdloven § 8-27 skal sykefravær som hovedregel dokumenteres med legeerklæring. Dette gjelder imidlertid ikke i arbeidsgiverperioden når arbeidstakeren har rett til å benytte egenmelding. Folketrygdloven §§ 8-23 til 8-27 regulerer adgangen til å benytte egenmelding. Ifølge folketrygdloven § 8-27 kan en arbeidstaker benytte egenmelding for opptil tre kalenderdager om gangen. Ved nytt sykefravær innen 16 kalenderdager regnes tidligere fraværsdager uten legeerklæring med. Varer arbeidsuførheten utover de tre kalenderdager egenmelding er nyttet, kan arbeidsgiveren kreve legeerklæring. Dersom arbeidstakeren har brukt opp egenmeldingsperioden på tre dager i en 16- dagers periode, kan vedkommende ikke benytte egenmelding igjen før arbeidet har vært gjenopptatt sammenhengende 16 dager.

Loven benytter ordet «kalenderdager». En kalenderdag avsluttes kl 24.00 og en ny starter kl 0.00. En arbeidstaker som er borte fra en arbeidsøkt som strekker seg over et døgnskille, vil ha vært borte fra arbeidet to kalenderdager. Dette regnes som to egenmeldingsdager. Skal arbeidstakeren arbeide nattevakt også neste vakt, vil siste del av første vakten og første del av den andre ligge innenfor samme kalenderdag. Arbeidstakeren vil tilsammen ha benyttet tre egenmeldingsdager ved fravær av to etterfølgende arbeidsøkter over døgnskille. Dette har ikke vært tilsiktet.

Ifølge folketrygdloven § 9-5 ytes det omsorgspenger til en arbeidstaker som har omsorg for barn dersom han eller hun er borte fra arbeidet på grunn av nødvendig tilsyn eller pleie med barn som er sykt, eller fordi den som har det daglige barnetilsynet er syk. For at arbeidstakeren skal få rett til omsorgpenger fra arbeidsgiveren, må ifølge § 9-7 første ledd barnets eller barnepasserens sykdom dokumenteres med egenmelding eller legeerklæring. Ifølge § 9-7 tredje ledd skal sykdom hos barnet eller barnepasser dokumenteres med skriftlig eller muntlig egenmelding for de første tre kalenderdagene i hvert enkelt tilfelle. Fra den fjerde dagen kan arbeidsgiveren kreve at barnets eller barnepasserens sykdom blir dokumentert med legeerklæring.

6.3 Departementets vurdering og forslag

Reglene i folketrygdloven om sykepenger og egenmelding er i det store og hele like for alle arbeidsforhold. En arbeidsgiver kan imidlertid fritt godta egenmelding i en lengre periode enn det som fremgår av folketrygdloven, dersom reglene gir urimelige resultater. Det er derfor noe ulik praksis for hvordan egenmeldingsdager for arbeidstakere med arbeidsøkt over et døgnskille beregnes.

Det bør legges stor vekt på å sikre at arbeidstakere som arbeider over et døgnskille behandles likt med arbeidstakere som arbeider på dagtid. Departementet har derfor hatt ute til høring et forslag om å endre ordlyden i folketrygdloven § 8-24 fjerde ledd med sikte på å gjøre det klart at fravær fra arbeidsøkt over et døgnskille skal regnes som en og samme egenmeldingsdag. De fleste høringsinstansene slutter seg til forslaget. Et par av høringsinstansene har påpekt at folketrygdloven § 9-7, tredje ledd om dokumentasjon av sykdom også har ordet kalenderdager i teksten. Det foreslås derfor samtidig å endre ordlyden i § 9-7 tredje ledd, slik at antall egenmeldingsdager ved sykdom hos barn eller barnepasser beregnes på samme måte som ved egen sykdom. Det presiseres likevel at egenmelding ved egen sykdom og egenmelding ved barns/barnepassers sykdom dreier seg om to forskjellige rettigheter som tilstås på forskjellig grunnlag, egen sykdom eller barns/barnepassers sykdom, og derfor ikke skal legges sammen.

Etter departementets vurdering er det behov for en endring av ordlyden i § 8-24 fjerde ledd og § 9-7 tredje ledd slik at arbeidstakere med arbeidsøkt som strekker seg over et døgnskille behandles på samme måte som arbeidstakere med ordinær arbeidstid. I tillegg vil beregning av egenmeldingsdager for arbeidstakere med arbeidsøkt over et døgnskille bli ensartet i hele landet.

På denne bakgrunn foreslår departementet en presisering om at fravær fra en arbeidsøkt som strekker seg over et døgnskille, skal regnes som en egenmeldingsdag.

Det vises til § 8-24 fjerde ledd og § 9-7 tredje ledd i lovforslaget.

6.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet foreslår at endringene trer i kraft straks. Endringene vil ikke ha noen økonomiske konsekvenser da de ikke berører antall sykepengedager, men kun regulerer tidspunktene for når det er nødvendig med legeerklæring. Endringene vil ikke ha administrative konsekvenser.

Til forsiden