Ot.prp. nr. 69 (2001-2002)

Om lov om endringer i lov 11. juli 1986 nr. 53 om eksamensrett for og statstilskudd til private høyskoler

Til innholdsfortegnelse

7 Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget om å innføre regler om studentenes rettigheter og plikter og studentenes innflytelse på egen læringssituasjon vil ikke ha vesentlige økonomiske konsekvenser for staten. De merutgifter som måtte komme ved den enkelte institusjon som følge av nye regler om studentrettigheter og plikter og regler om saksbehandlingen, forutsettes dekket innenfor institusjonenes budsjetter. For politietaten vil den nye hjemmelen for å kreve fremleggelse av politiattest ved opptak til enkelte studier kunne innebære utstedelse av ca. 1000 politiattester per år, dersom hjemmelen benyttes for samtlige studenter i aktuelle studier.

Forslaget om å innføre en ordning med akkreditering av private høyskoler innebærer at søknader om akkreditering må behandles og at institusjoner må evalueres og kvalitetssikres. Å forvalte disse oppgavene overfor store private institusjoner med jevne mellomrom vil medføre visse kostnader. Det er per i dag 27 private høyskoler med eksamensrett etter privathøyskoleloven. Kriteriene for institusjonsakkreditering er ennå ikke endelig utarbeidet, men det forutsettes at det vil bli stilt strenge krav til faglig nivå, infrastruktur med mer.

I Innst. S. nr. 337 vedtak XII ga Stortinget støtte til Mjøsutvalgets forslag (NOU 2000:14) om et uavhengig akkrediterings- og evalueringsorgan for høyere utdanning. Det er i Ot.prp. nr. 40 (2001-2002) foreslått at det nye organet for akkreditering og evaluering skal forvalte slike oppgaver både for private og statlige utdanningsinstitusjoner. Det er derfor naturlig å se dette i sammenheng. Alt i alt vil det medføre en viss kostnadsøkning og administrativ merbelastning å forvalte en akkrediteringsordning for private høyskoler. Det er vanskelig å si noe mer presist om omfanget før forskrifter om de nærmere vilkår for akkreditering er utarbeidet og den administrative ordningen for akkrediteringen er endelig fastlagt.

En akkreditering gir ikke rett til økt statstilskudd. Dersom institusjonen med sikte på å oppnå en akkreditering ønsker å ruste opp i forhold til infrastruktur, lokaliteter eller lærerkrefter, så er dette en kostnad som institusjonen selv forutsettes å dekke. Omfanget av statstilskudd til private høyskoler vil måtte vurderes i den ordinære budsjettbehandling.

Til forsiden