Ot.prp. nr. 69 (2005-2006)

Om lov om endringer i lov 19. mars 1965 nr. 3 om fritaking for militærtjeneste av overbevisningsgrunner (tjenestetidsreduksjon og våpenfrihetsprinsippet)

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte lovbestemmelser

Til § 10

Endringsforslaget er omhandlet i proposisjonens kapittel 4, og berører de sivile vernepliktiges rett til våpenfri tjeneste («våpenfrihetsprinsippet»).

Endringene i § 10 annet ledd gir ingen nye rettigheter til sivile vernepliktige mannskap, i det ulike bestemmelser i dagens militærnekterlov gir sivile vernepliktige et vern mot å bli innsatt til tjeneste av væpnet karakter. Endringene innebærer imidlertid at våpenfrihetsprinsippet nedfelles i èn særskilt bestemmelse, og innebærer kun en ytterligere presisering av våpenfrihetsprinsippet.

Av lovforslaget § 10 annet ledd første punktum fremgår det at enhver tjeneste for sivile vernepliktige skal være av uvæpnet karakter. Bestemmelsen skal gjelde både i fredstid og i krigs- og krisesituasjoner, jf. § 10 annet ledd tredje punktum. Denne posisjon vil ikke kunne endres i medhold av de fullmakter som tilligger Kongen mfl. etter lov av 15. desember 1950 nr. 7 om særlige rådgjerder under krig med mer (beredskapsloven).

For øvrig blir gjeldende § 10 annet ledd tredje punktum og tredje ledd nytt henholdsvis tredje og fjerde ledd. Endringene er kun av redaksjonell karakter.

Til § 11

Endringene gjelder tjenestetiden for sivile vernepliktige mannskap, og er omhandlet i proposisjonens kapittel 3.

Det generelle tjenestetillegget, slik det fremgår av gjeldende § 11 første ledd første og annet punktum, oppheves. Tjenestetiden for sivile vernepliktige knyttes opp mot den ordinære tjenestetiden i Hæren (for tiden 12 måneder). Bindingen til tjenestetiden i Hæren vil også fange opp senere endringer i militær tjenestetid, uten at dette nødvendiggjør lovmessige endringer på siviltjenestens område. Særlige forhold ved tjenesten vil imidlertid kunne nødvendiggjøre overgangsbestemmelser mellom gammel og ny tjenestetid. Det foreslås overlatt til Kongen å gi nærmere bestemmelser om tjenestetid for sivile vernepliktige mannskap, jf. § 11 nytt sjette ledd.

Tjenestetiden i Hæren er i dag på 12 måneder. Dersom det senere foretas en differensiering av tjenestetiden i Hæren, skal tjenestetiden for sivile vernepliktige følge den tjenestetiden som oppfattes som den normale tjenestetiden i Hæren. Dette vil vanligvis være den tjenestetiden som omfatter det største antall mannskap i Hæren. Disse forhold er søkt klargjort i lovteksten, gjennom en binding av tjenestetiden til den ordinære tjenestetiden i Hæren, jf. § 11 første ledd første punktum.

Ved beregningen av siviltjenestens lengde for det enkelte mannskap, skal det gis fradrag for eventuell avtjent militærtjeneste, jf. forslaget § 11 første ledd annet punktum. Dette er i hovedsak en videreføring av dagens fradragsordning, men slik at det ikke lenger skal gjelde en ytre begrensning på antallet dager som kan gå til fradrag (som i dag er begrenset til førstegangstjenestens lengde i Hæren). Mannskap som har fullført 12 måneder militærtjeneste, vil ikke bli utskrevet til sivil førstegangstjeneste, men vil kunne stilles til disposisjon for Sivilforsvaret.

Mannskap som overføres fra Heimevernet, gis en tjenestetid som tilsvarer gjenstående ordinær heimevernstjeneste, jf. § 11 tredje ledd. Tjenestetillegget på 1/12 fjernes. Bestemmelsen om minimumstjeneste i gjeldende § 11 tredje ledd siste punktum foreslås opphevet.

Som en sikkerhetsventil i lovverket, foreslås Kongen i statsråd gitt fullmakt til å øke tjenestetiden med inntil 60 dager, jf. § 11 nytt syvende ledd. Bestemmelsen omfatter både ordinære mannskap og mannskap som overføres fra Heimevernet. En grunnforutsetning for bruk av denne bestemmelsen vil være at vesentlige samfunnsinteresser krever dette. Slike interesser vil særlig være knyttet opp mot hensynet til understøttelse av den militære verneplikten.

Til § 24

Endringene – se nytt annet ledd- berører adgangen til å bli tilbakeført til militær stilling, og er omhandlet i proposisjonen kapittel 3, jf spesielt pkt. 3.3.3 og pkt. 3.5 siste avsnitt.

Adgangen til å bli tilbakeført til militær stilling er i dag betinget av at førstegangstjenesten som sivil vernepliktig er gjennomført, jf. gjeldende § 24 første ledd. Bestemmelsen kom inn i militærnekterloven 1. januar 2000, og forhindrer umotivert pendling mellom sivil og militær verneplikt. Slik pendling utgjorde tidligere et relativt betydelig problem, som i ytterste konsekvens resulterte i unndragelse av enhver tjenesteplikt.

Ved likestilling av militær og sivil verneplikt, vil mannskap som allerede har gjennomført 12 måneder militær førstegangstjeneste, ikke bli utskrevet til sivil førstegangstjeneste. Slik lovverket i dag lyder, vil det være fri adgang for slike mannskap til å søke om tilbakeføring til militær stilling. Denne mulighet åpner også for misbruk av fritakssystemet, gjennom pendling mellom de ulike vernepliktsformer. Departementet ser derfor behov for spesielle reguleringer på dette området.

Overførte mannskap bør stilles til disposisjon for Sivilforsvaret. For å hindre umotivert pendling mellom sivil og militær verneplikt, foreslås Kongen gitt fullmakt til å fastsette krav om at sivilforsvarstjeneste skal være gjennomført før tilbakeføring til militær stilling finner sted, jf. § 24 nytt annet ledd. Dette kommer i så fall som et tillegg til dagens krav om at sivil førstegangstjeneste skal være gjennomført før tilbakeføring til militær stilling. Bestemmelsen vil kun gjelde mannskap som er aktuelle for tjeneste i Sivilforsvaret.

Som følge av nytt annet ledd, blir gjeldende annet til fjerde ledd, nytt tredje til femte ledd.