Ot.prp. nr. 77 (2000-2001)

Om lov om endringer i likestillingsloven mv. (plikt til å arbeide for likestilling, skjerping av forbudet mot forskjellsbehandling på grunn av kjønn, forbud mot seksuell trakassering mv.)

Til innholdsfortegnelse

15 Økonomiske og administrative konsekvenser

En rekke av de foreslåtte endringene er en tilpasning til forpliktelser som allerede følger av Norges EØS-medlemsskap. Dette gjelder blant annet Likelønnsbestemmelsen (§ 5), der Likestillingsombudet allerede har lagt seg på en fortolkning av bestemmelsen som samsvarer med disse forpliktelsene. Barne- og familiedepartementet legger derfor til grunn at lovendringene i seg selv ikke vil føre til økonomiske eller administrative konsekvenser utover det som allerede må antas å følge av gjeldende norsk rett i saker om ulikelønn mellom kvinner og menn. Tilsvarende gjelder endringene i erstatningsbestemmelsen og bevisbyrderegelen, og endringene i § 14 vedrørende Klagenemnda for likestilling sin rett til å gi uttalelse om en tariffavtale.

Disse lovendringene kan føre til en viss økning i antall saker hos Likestillingsombudet og Klagenemnda for likestilling. Departementet mener at kapasiteten hos Likestillingsombudet tilsier at en viss økning kan aksepteres.

Endringene i § 3 - generalklausulen og innføring av en ny § 3a om positiv særbehandling av det ene kjønn er rent tekniske og gjort av pedagogiske årsaker, og antas ikke å medføre økonomiske eller administrative omkostninger.

Reglene om seksuell trakassering og innføring av krav om redegjørelse for likestilling i årsberetninger eller årlige budsjetter, må antas å kunne gi merarbeid for Ombudet og Nemnda. Dette kan utløse behov for økte ressurser til Likestillingsombudet på sikt.

Likestillingsloven har alltid inneholdt et krav til offentlige myndigheter om å legge til rette for likestilling på alle samfunnsområder. Denne plikten er skjerpet, og i tillegg er det innført plikt til å redegjøre for tilstanden når det gjelder likestilling i årsberetningene for de virksomheter som i lov er pålagt å utarbeide slike, og i de årlige budsjettene for de som ikke er pålagt å utarbeide årsberetninger.

Det innføres et krav om aktivitetsplikt også i privat sektor. Virksomheter som i lov er pålagt å utarbeide årsberetninger, pålegges en plikt til å redegjøre for den faktiske tilstanden når det gjelder likestilling i virksomheten. Dette krever at det nedlegges en viss innsats i alle virksomheter som omfattes. Forslaget er imidlertid tilpasset allerede eksisterende regelverk om årsberetninger.

Et målrettet arbeid for likestilling i den enkelte virksomhet, det være seg i privat eller offentlig sektor, vil være i tråd med fornyelsesprogrammet og må antas å få positive konsekvenser for ressursutnyttelsen i den enkelte virksomhet. Alt i alt mener Barne- og familiedepartementet at de økte økonomiske og administrative konsekvensene kompenseres ved en bedret ressursutnyttelse for den enkelte virksomhet.

For øvrig antas ikke endringene å medføre administrative eller økonomiske konsekvenser.

Til forsiden