Ot.prp. nr. 83 (2007-2008)

Om lov om endring i lov 1. april 2005 nr. 15 om ­universiteter og høyskoler

Til innholdsfortegnelse

7 Klage på karakter

7.1 Gjeldende rett

Universitets- og høyskoleloven § 5-3 første ledd regulerer en students rett til å få begrunnelse for karakterfastsettingen. Etter gjeldende rett må krav om begrunnelse fremsettes innen én uke fra kandidaten fikk kjennskap til karakteren, men likevel ikke mer enn tre uker fra karakteren ble kunngjort. Dagens bestemmelse tar høyde for at en student av ulike grunner ikke får kjennskap til sin karakter når den blir kunngjort. Begrunnelsen for karakterfastsettingen skal normalt være gitt innen to uker etter at kandidaten har bedt om det, jf. universitets- og høyskoleloven § 5-3 annet ledd. Hensikten med at studenten skal ha rett til begrunnelse for karakterfastsettingen er at studenten skal ha et tilstrekkelig grunnlag for å vurdere om han eller hun skal klage på karakteren.

7.2 Forslag i høringsbrev

I høringsbrevet ble det foreslått å korte ned fristen i universitets- og høyskoleloven § 5-3 første ledd, slik at fristen for å fremsette krav om begrunnelse blir én uke etter at karakteren er meddelt studenten.

Bakgrunnen for å korte ned fristen er at studentene ved de fleste statlige og private institusjoner får tilgang til sensur via nettløsninger eller får karakteren meddelt per telefon, og at det derfor ikke foreligger et reelt behov for en treukers frist. Tidligere måtte studenten møte opp fysisk for å få meddelt karakteren, og det kunne da ta tid før studenten fikk kjennskap til karakteren.

Forslaget i høringsbrevet er basert på uttalelser fra sektoren hvor det vises til at mange studenter venter tre uker med å be om begrunnelse. Etter innføringen av Kvalitetsreformen er semestrene lengre, og institusjonene finner det vanskelig å få ferdigbehandlet klagene før nytt semester er i gang. For studentene kan benyttelse av treukers fristen medføre at de ikke rekker å melde seg opp til ny eksamen dersom de ikke får medhold i klagen. Departementet foreslo på denne bakgrunn at fristen for å fremsette krav om begrunnelse endres til én uke fra karakteren ble kunngjort.

7.3 Høringsinstansens merknader

De statlige institusjonene, med unntak av Universitetet i Oslo, gir støtte til forslaget om å korte ned fristen på fremsettelse av krav om begrunnelse til en uke. Det pekes på at dette er en fornuftig løsning i henhold til dagens nettbaserte system.

Akademikerne, UNIO og Norsk Studentunion støtter i utgangspunktet ikke forslaget om å korte ned fristen slik det fremgår av høringsbrevet. Akademikerne mener at departementet er for positive i sin vurdering av hvilke elektroniske løsninger institusjonene har. Norsk Studentunion mener at dersom fristen skal kortes ned må det stilles krav til at institusjonene informerer om karakteren elektronisk.

7.4 Departementets vurdering

Departementet mener at både hensynet til at institusjonene skal ha tilstrekkelig tid til å ferdigbehandle klage på karakter etter universitets- og høyskoleloven § 5-3 fjerde ledd, og at studenten skal få svar på klagen tidsnok til å melde seg opp til ny eksamen, tilsier at en forkortelse av fristen slik det er foreslått i høringsbrevet er hensiktsmessig.

Departementet er likevel enig med de høringsinstansene som mener at det bør stilles krav til institusjonene når det gjelder formen på meddelelsen til studentene, samt hvordan krav om begrunnelse kan fremsettes. Det foreslås at fristen for å be om begrunnelse skal være én uke fra karakteren ble kunngjort dersom karakteren meddeles elektronisk og krav om begrunnelse kan fremsettes på tilsvarende måte. Samtidig foreslår departementet at dagens treukers frist videreføres ved annen type kunngjøring enn ovennevnte. Departementet mener at forslaget til ny § 5-3 første ledd harmonerer bedre med dagens tekniske løsninger, samtidig som studentene fortsatt vil ha god tid til å fremsette krav om begrunnelser i tilfelle hvor karakteren ikke kunngjøres elektronisk.

Det vises til lovforslaget § 5-3 første ledd.

Til forsiden