Prop. 12 L (2012–2013)

Lov om endringer i sjøloven og luftfartsloven (gjennomføring av direktiv 2009/20/EF og forordning 285/2010)

Til innholdsfortegnelse

5 Økonomiske og administrative konsekvenser

5.1 Gjennomføring i norsk rett av direktiv 2009/20/EF

Departementet antar at gjennomføringen av direktiv 2009/20/EF i liten grad vil medføre administrative og økonomiske konsekvenser for det offentlige. Det antas at innføringen av en obligatorisk forsikring vil medføre noe økt arbeid for Sjøfartsdirektoratet. Sjøfartsdirektoratet skal ikke utstede sertifikater, men vil måtte kontrollere om skipet har gyldig forsikring og sertifikat som ledd i tilsyn med skip under norsk flagg og ved havnestatskontrollen for utenlandsk skip. Sjøfartsdirektoratet vil videre måtte stå for håndheving av sanksjonene fastsatt i forslaget til ny § 182 b og ny § 182 c i sjøloven. Utgifter knyttet til dette arbeidet vil dekkes innenfor Sjøfartsdirektoratets gjeldende budsjettrammer.

Innføringen av en obligatorisk forsikring vil etter departementets vurdering ikke ha betydelige økonomiske og administrative konsekvenser for rederinæringen som helhet. Reglene om tvungen ansvarsforsikring vil imidlertid kunne medføre økte premieutgifter for deler av rederinæringen. Det er særlig skip mellom 300 bruttotonn og 2000 bruttotonn som kan tenkes å få større utgifter til forsikring. For skip på 2000 bruttotonn eller mer vil obligatorisk ansvarsforsikring langt på vei innebære en kodifisering av gjeldende praksis. The Nordic Association of Marine Insurers (Cefor) har i denne forbindelse uttalt:

«Avslutningsvis vil vi bemerke at kravet om tvungen ansvarsforsikring av skip over 300 bt vil for assurandørene og rederiene kun innebære en kodifisering av gjeldende praksis. Vi kjenner ikke til noe rederi med skip i den størrelse uten ansvarsforsikring.»

Departementet viser også til følgende uttalelse fra Nærings- og handelsdepartementet:

«Vi legger også til grunn at de økonomiske og administrative konsekvensene av direktivet vil være minimal for store deler av rederinæringen. Dette blant annet ut i fra at fartøyer over 1000 bruttotonn allerede er pliktig til å ha Blue Cards etter Bunkerskonvensjonen for bunkersølskade. En stor andel fartøyer som ikke er forsikret gjennom en P&I-klubb vil ha ansvarsforskring gjennom en annen forsikringstilbyder. På bakgrunn av ansvarsregler i sjøloven forventes det at disse er forsikret opp til ansvarsgrensene etter 1996-globalbegrensningskonvensjonen. For denne gruppen vil gjennomføringen av direktivet i norsk rett innebære en kodifisering av praksis, og det er derfor ikke forventet store endringer i premieutgiftene. Der ansvarsforsikring mot formodning ikke er tegnet, eller hvor ansvarsforsikringen er lavere enn ansvarsgrensene etter 1996-globalbegrensningskonvensjonen, vil reglene om tvungen ansvarsforsikring imidlertid medføre økte premieutgifter.»

5.2 Gjennomføring i norsk rett av forordning (EU) nr. 285/2010

Departementet kan ikke se at gjennomføringen av forordning (EU) nr. 285/2010 vil medføre administrative eller økonomiske konsekvenser for det offentlige.

Imidlertid vil justeringen av kravene til forsikring for luftfartsselskapers og luftoperatørers erstatningsansvar kunne tenkes å medføre økte forsikringspremier for luftfartsnæringen.

Til forsiden