Prop. 132 L (2012–2013)

Endringer i straffeprosessloven (bording av skip ved terrorhandlinger m.m.)

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til lovforslaget

6.1 Merknader til endringene i straffeprosessloven

Til første del overskriften og kapittel 1 overskriften

Overskriften i første del og i kapittel 1 foreslås tilføyd forkortelsen «mv.». Bestemmelsen om bording av skip favner noe videre enn ordlyden i disse overskriftene indikerer. Tilføyelsen av forkortelsen «mv.» skal avspeile dette.

Det vises til nærmere omtale i punkt 4.5.

Til § 4 a

Første ledd første punktum gir påtalemyndigheten kompetanse til å ta stilling til spørsmålet om bording og bruk av tvangsmidler mv. etter skipsfartsprotokollen 2005 artikkel 8bis nr. 5. Annet punktum inneholder enkelte føringer for utøvelsen av kompetansen til å gi slik tillatelse. Dette må bero på en totalvurdering av situasjonen, blant annet hvilken stat som anmoder om tillatelse, hvor dette skjer og om det er mulig for norske myndigheter å utføre kontrollen, eventuelt i samarbeid med den anmodende staten. Tillatelse må ikke gis dersom det ikke er grunn til å anta at bordingen vil bli utført i samsvar med kravene i skipsfartsprotokollen 2005 artikkel 8bis nr. 10 bokstav a. Adgangen i tredje punktum til å stille vilkår for tillatelsen, følger av skipsfartsprotokollen 2005 artikkel 8bis nr. 5 bokstav c i jf. artikkel 8bis nr. 7.

Annet ledd regulerer kompetansen til å anmode om assistanse der det er mistanke om at en statsparts skip eller personer om bord har overtrådt de materielle bestemmelsene i skipsfartsprotokollen 2005, eller der det er slik mistanke rettet mot et norsk skip. Kompetansen til å ta stilling i en slik sak legges til påtalemyndigheten.

Tredje ledd inneholder en forskriftshjemmel for nærmere regler om påtalemyndighetens kompetanse i slike saker.

Det vises til nærmere omtale i punkt 4.5.

Til § 446 a

Bestemmelsen regulerer erstatningsansvar Norge kan pådra seg som intervenerende stat etter skipsfartsprotokollen 2005 artikkel 8bis. Ansvaret gjelder både overfor norske skip og skip som fører flagget til en annen statspart. Nærmere regler om dette erstatningsansvaret er nedfelt i skipsfartsprotokollen 2005 artikkel 8bis nr. 10 bokstav b. I den grad det konstateres ansvarsgrunnlag for staten etter denne bestemmelsen, skal tapet dekkes fullt ut. Det er med andre ord ikke rom for en skjønnsmessig fastsettelse av en erstatningssum som for eksempel etter straffeprosessloven § 445.

Bokstav a setter som vilkår at et tiltak ikke er gjennomført i samsvar med protokollens regler. Det vil for eksempel være tilfelle der tillatelse ikke er innhentet på forhånd. Det antas også å gjelde dersom et vilkår som er satt av flaggstaten, ikke er overholdt. Et annet erstatningsgrunnlag foreligger der inngrepet går lenger enn det som fremstod som nødvendig utfra de opplysninger som forelå da.

Bokstav b regulerer den situasjon at mistanken er ubegrunnet, og at skipet eller personer på skipet ikke har opptrådt på en mistenkelig måte.

Det vises til nærmere omtale i punkt 4.5.

6.2 Merknader til ikrafttredelsesbestemmelsen

Bestemmelsen slår fast at lovendringene trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Lovendringene legger til rette for norsk tilslutning til skipsfartsprotokollen 2005. Det følger av skipsfartsprotokollen 2005 artikkel 18 nr. 2 at ratifikasjon av protokollen får virkning 90 dager regnet fra deponeringsdatoen. Det tas sikte på at lovforslaget skal tre i kraft med virkning fra samme dato.