Prop. 144 L (2012–2013)

Lov om omsetning av bøker (bokloven)

Til innholdsfortegnelse

18 Merknader til de enkelte bestemmelsene

Til § 1 Formål

Målet med lovens bestemmelser er å legge til rette for bredde, mangfold og kvalitet i norsk litteratur. Samtidig er det viktig at litteraturen er tilgjengelig for alle i Norge både på nett og bokhandel. Det er forfatternes og lesernes interesser som først og fremst skal ivaretas. Loven skal bidra til et mangfold av aktører i bokbransjen. Loven skal også bidra til kultur- og kunnskapsformidling, samt styrke skriftkultur og norsk språk i begge målformer.

Til § 2 Virkeområde

Loven regulerer kun intern varehandel i Norge. Med andre ord er det et vilkår at både leverandør og forhandler er «norske». Med «norske» forstås at leverandør og forhandler er foretak som er registrert eller har forretningssted i Norge. Situasjoner der forlag eller forhandler er etablert i annen stat vil ikke omfattes av loven. Situasjoner der sluttkunde oppholder seg i annen stat vil heller ikke omfattes av loven. Loven er ikke til hinder for at internasjonale aktører etablerer seg på det norske markedet, men de vil ikke være omfattet av lovens bestemmelser dersom de ikke er registrert eller har forretningssted i Norge.

Med e-bok skal forstås elektronisk versjon av en trykt bok som skal leses ved hjelp av PC, smartphone eller annet mobilt leseverktøy (for eksempel nettbrett eller lesebrett). Boken kan være beriket med lyd-, billed- eller filmfil i forhold til den trykte boken, men ikke slik at boken samlet sett endrer karakter ved at slike elementer blir det dominerende innholdet. Det er gitt en egen forskriftshjemmel for eventuell særregulering av e-bokmarkedet.

Dersom det reiser seg et behov for regulering av bokbransjen på Svalbard er det anledning til å innlemme Svalbard i lovens virkeområde i forskrift fastsatt av Kongen.

Til § 3 Definisjoner

Bestemmelsen definerer uttrykk som forekommer i loven.

Begrepet «leverandør» i bokstav a vil omfatte både forlag og andre som utgir bøker. Dette kan for eksempel være bokklubber og egne utgivelser.

Begrepet «forhandler» i bokstav b vil omfatte både fysiske bokhandler og nettbokhandler. Likeledes vil også andre utsalgssteder som selger bøker være omfattet, det kan for eksempel være supermarkeder, varehus, kiosker, bensinstasjoner etc.

Begrepet «sluttkunde» i bokstav c vil være den siste kjøperen av en bok i omsetningskjeden. Dette kan være privatperson, bibliotek, virksomhet etc.

Til § 4 Normalkontrakt for forfatter og oversetter

Bestemmelsen gir adgang til å samarbeide om royaltysatser, som går foran konkurranseloven § 10. Det kan inngås avtale med både fravikelige og ufravikelige royaltysatser. Bestemmelsen legger også til rette for at det kan inngås normalavtaler om oversetterhonorar.

Til § 5 Prissetting på bøker til sluttkunde

Bestemmelsen gjelder prissetting av bøker til sluttkunde, det være seg privatkunder, bibliotek, bedrifter, organisasjoner eller andre.

Første ledd pålegger enhver leverandør av en bok å fastsette bindende videresalgspris på boken. Denne skal følges av forhandler.

Andre ledd konkretiserer at bindende utsalgspris skal fastsettes for hver ny utgave av en bok. En presisering av hva som skal regnes som egen utgave vil fastsettes i forskrift.

Andre ledd avgrenser perioden for bindende videresalgspris. Bestemmelsen innebærer at fastprisen maksimalt kan gjelde frem til 1. mai året etter det kalenderåret boken ble utgitt. Dette innebærer at utgivelser får forskjellig lengde på fastprisperioden, avhengig av når på året boken gis ut.

I tredje ledd er det gitt en forskriftshjemmel for nærmere bestemmelser om pris til sluttkunde. Det er gitt hjemmel til at Kongen fastsetter forskrifter om vilkår for og størrelse på rabatter til sluttkunde. Det kan fastsettes en maksimal generell rabatt som forhandler kan gi til sluttkunde. Det kan også gis egne bestemmelser for digitale distribusjonsløsninger som strømme- og abonnementstjenester slik at rabatten for slike tjenester settes høyere enn 12.5 prosent. Eventuelt kan det legges til rette for at pris for tilgang til en strømmetjeneste der flere nye titler inngår er lavere enn den sammenlagte fastprisen for titlene. I tillegg kan det fastsettes andre rabatter til særskilte sluttkunder som bibliotek, og større rabatter ved kjøp av større volumer. Videre vil det fastsettes bestemmelser om vervekampanjer for bokklubber.

Til § 6 Skaffe- og leveringsplikt

Bestemmelsen pålegger en gjensidig skaffe- og leveringsplikt mellom alle leverandører og forhandlere med bokomsetning som sin kjernevirksomhet. En leverandør kan altså ikke nekte å levere bøker som bestilles fra en bokhandel, dersom bøkene er lagerført. På den annen side kan en forhandler ikke nekte å bestille en bok på forespørsel fra en kunde.

Nærmere vilkår for skaffe- og leveringsplikt skal fastsettes i forskrift. Dette vil blant annet omfatte bestemmelser om hvem som skal bære kostnadene ved gjennomføring av skaffeplikten.

Til § 7 Litteraturabonnement

Første ledd gir adgang til å etablere ordninger for litteraturabonnementer, i et samarbeid mellom leverandører. En abonnementsordning kjennetegnes ved at det gis rabatt for førsteeksemplarer og en viss sortimentsrabatt, mot at forhandler binder seg til å motta et visst antall bøker. Litteraturabonnementene skal tilbys alle forhandlere, til samme rabattsats og for øvrig med identiske vilkår til alle forhandlere som tegner samme type abonnement.

Til § 8 Frakt- og leveringsbetingelser

Standardbetingelser for betaling, frakt og levering vil fastsettes i forskrift, og det legges til grunn at de vil følge internasjonale leveringsbetingelser. Slike standardbetingelser kan omfatte bestillingsrutiner, frakt- og levering, betaling og retur.

Til § 9 Vilkår for forhandlinger mellom leverandør og forhandler

Første ledd fastslår at det ikke er adgang for leverandør til å gi egen forhandler bedre vilkår på bakgrunn av eierskap. Dette omfatter tilfeller der leverandør eier, helt eller delvis, forhandler. Samtidig er det ikke tillatt for forhandler å gi bedre vilkår til leverandør som helt eller delvis eier forhandleren.

Andre ledd fastsetter en ramme med en øvre grense på 50 pst. for rabatten det kan gis i forhandling av innkjøpsavtaler mellom leverandør og forhandler. Begrepet rabatt brukes som en betegnelse i bokbransjen på avansefordelingen, siden forhandlers innkjøpspris beregnes ut fra den faste videresalgsprisen. Innenfor rammen skal det foregå reelle forhandlinger og den maksimale satsen er ikke å fortolke som en minimumsrabatt. Oppnåelse av den høyeste rabattsatsen vil forutsette særlige ytelser med hensyn til god spredning av boken. Slike ytelser kan være stor bredde i innkjøpene samlet sett, god eksponering, begrenset returrett, bestillingsrutiner som tilrettelegger for optimalisert logistikk eller andre salgs- og effektiviseringstiltak. Departementet legger til grunn at kostnadsbildet for e-bøker er såpass forskjellig fra papirbøker at rabattnivået normalt vil være betydelig lavere. Det er imidlertid åpnet for at det i individuelle avtaler kan ytes ekstra kostnader til markedssamarbeid, så lenge de inneholder gjensidige tiltak som er formålsorientert og målbare, knyttet til utvalgte enkeltutgivelser eller spesifikke kampanjer.

Uavhengig av den maksimale satsen på 50 pst. kommer rabatten i tilknytning til abonnementsordningene og sortimentsrabatten. Sortimentsrabatt er en rabatt som gis til alle forhandlere som har tegnet et litteraturabonnement. Sortimentsrabatten er på 2 pst.

Til § 10 Nemnd

Etter første ledd kan det klages til en særskilt uavhengig nemnd dersom en aktør mener at lovens bestemmelser ikke overholdes. Nemnden gir kun rådgivende uttalelse i en sak, som kan legges til grunn i de videre forhandlingene mellom aktørene.

Etter andre ledd skal det fastsettes forskrifter med nærmere bestemmelser om saksbehandling og sammensetning av nemnden. Det forutsettes at nemnden skal bestå av tre uavhengige medlemmer oppnevnt av Kulturdepartementet.

Til forsiden