Prop. 144 L (2012–2013)

Lov om omsetning av bøker (bokloven)

Til innholdsfortegnelse

8 Rabatter til sluttkunde

8.1 Bakgrunn

Alle boklovene i Europa åpner for en allmenn kunderabatt på bøker med fastpris. Denne varierer fra 5 pst. i Frankrike til 20 pst. i Nederland og Italia. Med bindende videresalgspris på nye bøker som utgangspunkt, vil det være behov for et rom for å gi rabatt til sluttkunde for å sikre en viss fleksibilitet også i forhandlerleddet. I gjeldende Bokavtale er det avtalt at alle salgskanaler har samme adgang til å gi inntil 12,5 pst. rabatt på fastprisen. Ved salg til bibliotek er det avtalt at det kan gis inntil 20 pst. rabatt. I tillegg er det åpnet for en skalert kvantumsrabatt, med 20 pst. for kjøp fra 50 til 199 eksemplarer av samme bok, og fri rabatt ved kjøp av over 200 eksemplarer av samme bok.

8.2 Gjeldende rett

I forskriften § 3 andre ledd er det gitt anledning til å avtale en maksimal rabattsats som skal gjelde i fastprisperioden. Rabattsatsen skal være lik til alle sluttkunder uansett forhandler, bortsett fra ved salg til bibliotek. I forskriften § 4 er det unntak for fellesnedsettelser som en form for samarbeid om salgsperioder, der leverandøren fastsetter en nettopris og veiledende utsalgspris (Mammut). I forskriften § 4 andre ledd er det imidlertid klart at det ikke kan samarbeides om å begrense adgangen til å ha salg utenom fellesnedsettelsene.

8.3 Høringsforslaget

Departementet foreslo i høringsnotatet at det skal være adgang til å gi rabatt og at alle kanaler skal ha samme adgang til å gi rabatt. Det ble videre foreslått en forskriftshjemmel for å fastsette bestemmelser om generelle rabatter til sluttkunde.

8.4 Høringsinstansenes syn

Av de høringsinstansene som har uttalt seg om rabatt til sluttkunde, mener 26 av 32 at gjeldende ordning med generell mulighet til å gi inntil 12,5 pst. rabatt til sluttkunde, i tillegg til egne rabatter til bibliotek og ved kvantumssalg, bør videreføres. Fire høringsinstanser mener at det bør videreføres anledning til å gi rabatt til sluttkunde, men at denne bør økes til 20–30 pst. for å gi noen effekt.

Bokhandlerforeningen skriver:

Vi poengterer at adgangen til å gi maks rabatt må være lik for alle kanaler. Vi mener dagens mulighet til å gi inntil 12,5 prosent på nye bøker, med unntak av fagbøker og pocketbøker, bør videreføres.

Konkurransetilsynet skriver:

Konkurransetilsynet har i tidligere høringsuttalelser, vedrørende behandling av subsidiære tema, uttalt at forhandlerne må innrømmes en adgang til å gi større rabatter til sluttkunde enn dagens 12,5 %. Tilsynet vil i den forbindelse trekke frem omtale av tidligere bokprisevalueringer, som viser positive erfaringer med ytterligere oppmyking av fastprisordningen.

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening skriver:

Vi er enig i forslaget. Bestemmelsene som fastsettes i forskrift bør være konkrete og rabattgrensen(e) tallfestet.

Bastion forlag skriver:

Skal man sikre en viss konkurranse i forhandlerleddet, må rabattnivået økes fra 12,5 % til 25-30 %. Slik sikrer man igjen at leseren ikke blir taperen i et marked som kontrolleres av noen få store aktører.

Hegnar Media AS skriver:

Det vil gi noe mer fleksibilitet og dynamikk i konkurransen om den ble satt til for eksempel 20 eller 25%.

Bazar Forlag AS mener at bokhandlene ikke benytter rabattmuligheten og skriver:

Denne rabatten er derfor bare et kompliserende element, og bør fjernes. Forlagene står fritt til å sette ned veiledende fastpris på sine bøker.

8.5 Departementets vurderinger

Departementet finner gode grunner for å videreføre anledning til å gi sluttkunde rabatter. Rabatter bør kunne gis både ved salg til bibliotek og i forbindelse med kjøp av store kvanta av samme tittel, for eksempel til bedrifter, skoler og lignende. I tillegg bør det legges til rette for arrangement der en vesentlig del av bransjen samarbeider om fellesnedsettelser.

Bestemmelser om rabatter til sluttkunde er imidlertid av en slik teknisk art at departementet anser det mest hensiktsmessig å fastsette bestemmelser om dette i forskrift. Det naturlige utgangspunktet er gjeldende ordning, der forhandler kan gi rabatt til sluttkunde på inntil 12,5 pst. En økning i rabatten vil kunne reguleres i forskrift. Noen av høringsinstansene mener at rabatten bør være betydelig høyere enn i dag for at den skal gi en ønsket fleksibilitet og effekt for konkurransen i forhandlerleddet. Adgangen til rabatter bør være lik i alle salgskanaler og uansett publiseringsformat. Departementet foreslår imidlertid at det i forskrift kan settes egne rabattbestemmelser for digitale distribusjonsløsninger som eksempelvis strømme- og abonnementstjenester. Videre bør forhandler kunne gi rabatt til bibliotek, i forbindelse med kvantumssalg og årlig fellesnedsettelse. De nærmere vurderingene vil bli fulgt opp i forskriftsarbeidet.

Til forsiden