Prop. 153 S (2010–2011)

Statsgaranti og tilsagn om statlig tilskudd for å arrangere olympiske vinterleker for ungdom i 2016

Til innholdsfortegnelse

3 Søknaden om statsgaranti og statlig tilskudd for å arrangere YOG 2016

I NIF og Lillehammer kommunes søknad er det statlige garantiansvaret beregnet til 246 mill. kroner. Det søkes dessuten om et tilskudd fra staten beregnet til 174 mill. kroner. Dette beløpet er inkludert i statsgarantien. Tilskuddet skal dekke et forventet underskudd i arrangementsbudsjettet. Søker forutsetter at det foretas en årlig prisjustering av tilskuddet. I tillegg vil staten ifølge søker få kostnader knyttet til ivaretakelse av sikkerheten under arrangementet, beregnet av søker til vel 1 mill. kroner. Søker har forhandlet fram et tilskudd fra IOC på 13,5 mill. euro (om lag 108 mill. kroner), som kommer i tillegg til de kostnadene IOC er forpliktet til å dekke. Dette tilskuddet har søker forutsatt skal benyttes til bygging av deltakerlandsby. Uten dette tilskuddet ville det omsøkte tilskuddet fra staten blitt vesentlig høyere. Det vil i også bli ytt tilskudd fra involverte kommuner og fylkeskommuner.

Søknaden, med finansielt notat revidert 27. april 2011, følger denne proposisjonen som et utrykt vedlegg.

3.1 Søkers begrunnelse for å arrangere YOG 2016

Søker gir følgende begrunnelse for å søke om å arrangere YOG 2016:

  • Mulighet for Norge til igjen å være vertskap for et olympisk arrangement.

  • Inspirasjon for den prestasjonsorienterte delen av idretten og en mulighet til å utvikle norsk ungdomsidrett.

  • Bidrag til å sikre fremtidig frivillighetskultur, samt trener- og lederutvikling spesielt blant ungdom.

  • Skape fellesskapsopplevelser og toleransebygging mellom ungdomskulturer fra ulike deler av verden.

  • Styrking av satsingen på vinteridretter i innlandsregionen og visjonen om at Lillehammer skal bli Europas mest komplette vintersportssted.

3.2 Vertsby og arrangementssteder

YOG 2016 er planlagt arrangert i tidsrommet 26. februar-6. mars 2016. Dersom NIF og Lillehammer kommune tildeles arrangementet vil Lillehammer være vertsby. På den måten vil IOCs forutsetning om at eksisterende anlegg skal benyttes kunne oppfylles, samtidig som det støttes opp om etterbruken av OL-anleggene fra 1994. Alle vertskommunene fra OL i 1994 vil være involvert i YOG 2016, bortsett fra Ringebu (Kvitfjell). Alpintøvelsene vil foregå i Øyer (Hafjell). Her vil også øvelsene i skicross og slopestyle arrangeres. Hamar vil være vertskommune for skøyteidrettene hurtigløp og kunstløp, mens kortbaneløp vil foregå på Gjøvik. Alle andre øvelser, samt åpnings- og avslutningsseremonier vil finne sted på Lillehammer.

3.3 Kultur- og utdanningsprogram

I tillegg til idrettskonkurransene skal YOG 2016 inneholde et kultur- og et utdanningsprogram. Disse programmene vil bli utviklet i tiden fram mot 2016. Programmene vil ta utgangspunkt i temaene som IOC har definert (olympiske idealer, helse og ernæring, prestasjons- og personlighetsutvikling, sosialt ansvar og uttrykksmåter spesielt i forhold til media). Søker opplyser at de innenfor denne rammen ønsker å legge vekt på temaer som antidoping, natur og miljø, multikulturell dialog og integrering av ungdom fra ulike kulturer. Det vil dessuten bli lagt vekt på bruk av moderne teknologi og massemedia. I tillegg tas det sikte på å arrangere mer tradisjonelle kulturbegivenheter som konserter o.l. med ungdom som målgruppe. Kultur- og utdanningsprogrammene vil bli utviklet i nært samarbeid med ulike ungdomsorganisasjoner og kultur- og utdanningsinstitusjoner i innlandsregionen og nasjonalt. Blant annet vil høyskolene og Nansen-skolen være sentrale partnere. Budsjettmessig vil kultur- og utdanningsprogrammene bli rammestyrt, og det legges opp til at om lag fem prosent av totalbudsjettet settes av til disse formålene.

3.4 Ikke-økonomiske garantier

I tillegg til den økonomiske bruttogarantien ber søker staten om å stille flere ikke-økonomiske garantier og erklæringer. Dette gjelder følgende områder:

  • Garanti for at det olympiske charter og vertskontrakten overholdes.

  • Erklæring vedrørende beskyttelse av olympiske varemerker og betegnelser.

  • Beskrivelse av regelverk knyttet til innreise/utreise og visumprosedyrer, inkludert garanti for at akkreditert personell og annet nøkkelpersonell vil få fri innreise til Norge og nødvendig arbeidstillatelse for å utføre sine oppgaver i forbindelse med YOG 2016.

  • Garanti vedrørende tollfri innførsel og utførsel av varer i forbindelse med YOG 2016.

  • Garanti om at lovgivning er på plass for å hindre ulovlig markedsføring, piratsalg, mv.

  • Garanti om at sikkerheten vil bli ivaretatt under YOG.

  • Garanti knyttet til tilgang på radiofrekvenser under YOG.

Garantiene og erklæringen vil bli behandlet i det videre arbeidet. Det forutsettes at disse kan gis innenfor eksisterende lov- og regelverk.