Prop. 153 S (2010–2011)

Statsgaranti og tilsagn om statlig tilskudd for å arrangere olympiske vinterleker for ungdom i 2016

Til innholdsfortegnelse

4 Konklusjoner fra ekstern kvalitetssikring

Ekstern kvalitetssikrer har foretatt en uavhengig vurdering av søknaden og dens forutsetninger og har kommet fram til et forventet statlig tilskudd på 232 mill. kroner. Dette er en økning på 58 mill. kroner i forhold til søkers estimat. Årsaken til økningen er forventet økning i budsjettunderskuddet (24 mill. kroner), forventet reallønnsvekst (27 mill. kroner) samt ulike usikkerhetsfaktorer og hendelser (7 mill. kroner).

Kvalitetssikrer har estimert brutto statsgaranti til å være 409 mill. kroner, en økning på 163 mill. kroner i forhold til søknaden. Hovedårsakene til denne økningen er økningen i netto statlig tilskudd (58 mill. kroner), samt investeringer forutsatt finansiert av tredjepart, dvs. låneopptak til bygging av studentboliger som skal brukes som deltakerlandsby under YOG (108 mill. kroner). En estimert økning i bidraget fra IOC på 3 mill. kroner bidrar til reduksjon i økningen slik at denne blir 163 mill. kroner. Estimert brutto statsgaranti er uttrykk for den risikoen staten eksponerer seg for ved å si ja til å gi statsgaranti dersom alle andre inntekter og tredjepartsfinansieringen (låneopptaket til deltakerlandsbyen) skulle falle bort. Både beløpet for det statlige tilskuddet og for statsgarantien er oppgitt i faste 2010-kroner og er inkludert merverdiavgift. Dette er gjort for at tallene skal være direkte sammenlignbare med beløpene i søknaden.

Kvalitetssikrer har videre beregnet at YOG 2016 vil innebære en samfunnsøkonomisk nettokostnad på 119 mill. kroner. Det vil imidlertid kunne være ikke-prissatte positive virkninger for utvikling av innlandsregionen, spesielt innenfor idrett, utdanning og kultur. Realisering av denne effekten forutsetter at det følges opp med lokale tiltak.

Kvalitetssikrer har også vurdert om søkers planer og konsept for YOG 2016 har vesentlige svakheter. De har kommentert enkelte elementer i planene, men det er ikke avdekket vesentlige svakheter i det overordnede konseptet. Analysen viser at YOG-konseptet er robust og gjennomførbart.

Kvalitetssikrer har vurdert etterbruksbehovet for idrettsanleggene og deltakerlandsbyen, samt finansiell realisme i etterbruksplanene. Konklusjonen er at YOG 2016 i seg selv vil bidra til etterbruk av OL-anleggene fra 1994, og at den oppgraderingen som er planlagt for YOG 2016 vil bidra til å sikre videre etterbruk av idrettsanleggene. Deltakerlandsbyen vil bli brukt som studentboliger etter YOG 2016. Basert på estimater for vekst og etterspørsel etter studentboliger på Lillehammer, konkluderer kvalitetssikrer med at det med stor sikkerhet vil være et marked for disse studentboligene etter YOG 2016.

Kvalitetssikrer er bedt om å gi råd om styringsstruktur for et vellykket YOG 2016 for det tilfellet at statsgaranti skulle bli innvilget og Lillehammer bli tildelt arrangementet. Kvalitetssikrer anbefaler at det så raskt som mulig opprettes en organisasjonskomité (YOGOC) med ansvar for forberedelse og gjennomføring av YOG 2016. Denne bør organiseres som en egen juridisk enhet, fortrinnsvis som et aksjeselskap med staten, NIF og Lillehammer kommune som eiere. For at staten skal sikre at statsgarantien og tilskuddet blir forvaltet på en forsvarlig måte, foreslår kvalitetssikrer at staten har aksjemajoritet i selskapet. Både staten, NIF og Lillehammer kommune bør sitte i selskapets styre. Staten bør utnevne styrets leder. Representanter for kultur og utdanningsdelen av YOG bør også sitte i styret. Kvalitetssikrer kommer også med anbefalinger vedrørende organisering og ansvarsfordeling i gjennomføringsfasen av YOG 2016, samt organisering av Olympic Legacy.

Rapporten fra kvalitetssikrer følger denne proposisjonen som et utrykt vedlegg.