Prop. 153 S (2010–2011)

Statsgaranti og tilsagn om statlig tilskudd for å arrangere olympiske vinterleker for ungdom i 2016

Til innholdsfortegnelse

6 Kulturdepartementets vurdering

Ungdoms-OL er et toppidrettsarrangement for ungdom i alderen 14-18 år som vil bidra til å styrke den helhetlige idrettssatsingen mot barn og ungdom. Barn og ungdom er også hovedmålgruppen i den statlige idrettspolitikken. Kulturdepartementet ønsker å legge til rette for et ungdomsløft i idretten. Målet er å redusere frafallet og få ungdommer til å være fysisk aktive lengre. Et ungdomsløft krever en helhetlig satsing, hvor både gode breddeaktiviteter og et fornuftig toppidrettstilbud inngår. Regjeringens gave til NIF i anledning av 150-årsjubileet har en klar breddeprofil. Et ungdoms-OL vil kunne supplere denne satsingen på en god måte. Det forventes fra NIF at et ungdoms-OL i Norge vil øke fokuset på trening og fysisk aktivitet blant barn og ungdom i årene som kommer, og således også bidra til økt fysisk aktivitet generelt hos denne aldersgruppen.

Det kan stilles spørsmål ved om et toppidrettsarrangement for utøvere ned til 14 år er riktig. Både Kulturdepartementet og NIF er seg denne problemstillingen bevisst og har som ambisjon å få hevet den nedre aldersgrensen for deltakelse i ungdoms-OL på sikt. Som arrangør av et av de første ungdoms-OL, vil en ha god mulighet til å være med på å påvirke den fremtidige utformingen av ungdoms-OL.

Et ungdoms-OL på Lillehammer passer godt inn i planene om å utvikle Lillehammer-regionen som vintersportsdestinasjon. Planene om et program for olympisk arv (Olympic Legacy) vil kunne bidra til å bygge opp og samle idrettsrelatert kompetanse på Lillehammer, samt styrke Lillehammers posisjon som vintersportsted både i etablerte og kommende vintersportsnasjoner. Dette gir også utdanningsinstitusjonene mulighet til å spesialisere seg i fag av relevans for idrettslig virksomhet i bred forstand, samt som studiested med tilrettelagt undervisning for unge som ønsker å kombinere utdanning med egen idrettskarriere. Tilgangen på gode idrettsanlegg, sommer som vinter, er viktig i en slik sammenheng. Lillehammer kommune og Lillehammer Olympiapark AS har de senere årene gjennomført tiltak for at anleggene kan benyttes til trening også om sommeren, og ytterligere planer foreligger. Enkelte av anleggene fra OL i 1994 vil med YOG 2016 få en oppgradering. Dette vil styrke etterbruken av anleggene. Ungdoms-OL er i seg selv også et tiltak som er med og sikrer etterbruken av OL-anleggene, og legacy-programmet forventes å bidra til økt etterbruk etter YOG 2016. Studentboligene, som benyttes som deltakerlandsby under YOG 2016, vil også kunne benyttes som innkvartering i forbindelse med Olympic Legacy, spesielt om sommeren.

Kulturdepartementet vil øremerke minimum 6 mill. kroner av tilskuddet til olympisk arv. Dette er i tråd med anbefaling fra kvalitetssikrer. Det er ikke satt av særskilte midler til etterbruk og drift av idrettsanleggene etter YOG 2016. Dersom tilskuddet ikke skulle bli brukt i sin helhet og midler gjenstå etter YOG 2016, vil Kulturdepartementet avgjøre bruken av disse midlene. Det kan bli aktuelt å etablere egne utbetalingsrutiner for den delen av tilskuddet som av kvalitetssikrer er foreslått avsatt som reserve.

De fleste idretts- og kulturarrangement i Norge er avhengig av innsats fra frivillige. OL i 1994 rekrutterte en stor gruppe frivillige som innlandsregionen senere har trukket veksler på. Det er nå behov for både å øke og forynge frivillighetskorpset, og et ungdoms-OL vil være en god anledning til å rekruttere en ny generasjon frivillige. Dette er sentralt for å kunne arrangere fremtidige idretts- og kulturarrangementer.

YOG 2016 gir Norge igjen muligheten til å være vertskap for et olympisk arrangement. Det vurderes også som positivt for forholdet til IOC at Norge, som eneste søker, sier ja til å arrangere YOG 2016, ikke minst med tanke på en mulig fremtidig søknad om et nytt vinter-OL.

Ungdoms-OL er også et kultur- og utdanningsarrangement, i tillegg til å være et idrettsarrangement. På alle tre områder legges det opp til et bredt samarbeid i hele innlandsregionen. Selve idrettsarrangementene vil foregå i fire kommuner i Oppland og Hedmark, og det er allerede innledet samarbeid mellom høyskolemiljøene på Gjøvik og Lillehammer om prosjekter innenfor teknologi- og film/TV-produksjonsområdet knyttet til YOG 2016. I tiden fram mot 2016 legges det opp til utstrakt samarbeid mellom en rekke institusjoner og organisasjoner på kultur- og utdanningsfeltet. Ungdoms-OL vil representere et potensial for regional utvikling gjennom å spille en viktig rolle som tilrettelegger og katalysator for styrket samarbeid mellom institusjoner og organisasjoner i regionen.

IOC yter et ekstraordinært tilskudd på om lag 108 mill. kroner, som søker har forutsatt skal benyttes til bygging av studentboliger på Lillehammer. Dette er et tilskudd som ikke ville kommet Norge og Lillehammer til gode uten YOG 2016. Dette tilskuddet gir blant annet Studentsamskipnaden i Oppland muligheten til å forbedre botilbudet for studenter på Lillehammer uten at det er behov for statlig tilskudd til dette. Det statlige tilskuddet for bygging av studentboliger kan dermed prioriteres på andre studiesteder.

Det framgår av søknaden at søker vil etablere en organisasjonskomité (YOGOC) dersom YOG 2016 blir lagt til Norge. Videre framgår det at YOGOC vil ha ansvaret for organisering og gjennomføring av YOG 2016, herunder også det økonomiske ansvaret. Kvalitetssikrer foreslår at YOGOC etableres som et aksjeselskap, der også staten inngår på eiersiden.

Kulturdepartementet vil utforme nødvendige avtaler og ordninger i forbindelse med det videre arbeidet med YOG 2016 for å styre og kontrollere bruken av det statlige tilskuddet. Formålet er å sikre en forsvarlig ivaretakelse av statsgarantien og en effektiv utnyttelse av statstilskuddet. Departementet vil i samarbeid med søker etablere en organisasjon med en deltakelse, en form og et innhold som er egnet til å gjennomføre arrangementet.

Det legges opp til at YOGOC står som mottaker av det statlige tilskuddet. Det legges videre opp til at tilskuddet kommer til utbetaling i fireårsperioden 2013-2016, og at beløpene bevilges over Kulturdepartementets budsjett. Anslagsvis fordeling for de enkelte budsjettår vil være 50 mill. kroner i 2013, 60 mill. kroner i 2014, 90 mill. kroner i 2015 og 32 mill. kroner i 2016. Det beregnede statlige tilskuddet er oppgitt i faste 2010-kroner. Beløpet som kommer til utbetaling vil bli prisjustert med konsumprisindeksen fra 2010 til det aktuelle budsjettår. Utbetaling av tilskuddet er avhengig av fremdriften i prosjektet. Spillemidler vil ikke bli benyttet til å finansiere det statlige tilskuddet eller statsgarantien.

Tilsagnet gjøres betinget av at Norge tildeles arrangementet.