Prop. 162 L (2012–2013)

Endringer i utlendingsloven (familieinnvandring for særkullsbarn ved fare for seksuelle overgrep).

Til innholdsfortegnelse

8 Merknader til de enkelte bestemmelsene

Til § 40 nytt sjette ledd

Første punktum gir hjemmel for å avslå søknad om oppholdstillatelse fra særkullsbarn når referansepersonen (mors/fars ektefelle) er dømt for seksuelle overgrep mot barn i løpet av de siste ti årene. Bestemmelsen innebærer at oppholdstillatelse kan avslås uten at utlendingsmyndighetene foretar en konkret vurdering av fremtidig fare for overgrep. Karantenetiden på ti år skal løpe frarettskraftig dom. For å hindre urimelige vedtak er det gitt en snever unntaksbestemmelse som gir utlendingsmyndighetene en skjønnsmessig adgang til likevel å innvilge tillatelse, dersom særlige grunner foreligger. Hensynet til barnets beste vil her være sentralt. De nærmere kriterier for denne helhetsvurderingen må imidlertid utvikles i praksis.

Annet punktum gir hjemmel for å avslå søknad om oppholdstillatelse fra særkullsbarn dersom det er grunn til å frykte at særkullsbarnet vil bli utsatt for seksuelle overgrep. Med «grunn til å frykte» menes at det må foreligge en viss sannsynlighet for at seksuelle overgrep vil finne sted, men det er ikke et krav om sannsynlighetsovervekt for slike overgrep. Det må foreligge konkrete, objektive holdepunkter for at det er grunn til å frykte seksuelle overgrep i den aktuelle saken.

Tredje punktum sier at barnets søknad om familieinnvandring skal stilles i bero dersom mor eller fars ektefelle i Norge er mistenkt eller siktet for seksuelle overgrep mot barn. Søknaden skal gjenopptas når straffesaken blir endelig avgjort, enten ved rettskraftig dom eller ved henleggelse.

Fjerde punktum hjemler adgang for Kongen til nærmere regulering i forskrift.

Til § 48

I første ledd er det foretatt en henvisningsendring, ved at det vises til lovens § 40 sjuende ledd.

Til § 85

I overskriften er det foretatt en henvisningsendring, ved at det vises til lovens § 40 femte og sjette ledd.

I første ledd er det foretatt en henvisningsendring, ved at det vises til lovens § 40 femte og sjette ledd.

I annet ledd er det foretatt en henvisningsendring, ved at det vises til lovens § 40 femte og sjette ledd.