Prop. 62 S (2010–2011)

Samtykke til inngåelse av avtale med Den europeiske union (EU) om utvidet handel med landbruksvarer etter EØS-avtalens artikkel 19

Til innholdsfortegnelse

4 Nærmere om innholdet i avtalen

Ost

Utvidet handel med ost er en sentral del av artikkel 19-avtalen. Den gjeldende osteavtalen med EU omfatter et importkvantum til Norge på 4500 tonn. Kvoten er tollfri. Fordelingen av denne importkvoten skjer i dag i hovedsak på grunnlag av historiske rettigheter. Et kvantum på 730 tonn fordeles til nykommere uten historiske rettigheter.

Den nye artikkel 19-avtalen innebærer at kvantumet i osteavtalen økes med 2700 tonn til 7200 tonn for import fra EU. Tilsvarende vil det gjelde en kvote inn til EU på 7200 tonn norsk ost. Kvotene vil være tollfrie. Et importkvantum på 7200 tonn tilsvarer om lag 10 prosent av norsk osteforbruk. Dette tilsvarer om lag 75 millioner liter melk, eller 5 prosent av norsk melkeproduksjon.

I dag importeres det for øvrig et betydelig kvantum ost til Norge med ordinær toll. Importstatistikk viser at i 2009 var importen av ost til Norge med ordinær toll om lag 2800 tonn. Dette innebærer at det økte tollfrie kvantumet for ost i avtalen langt på vei tilsvarer importkvantumet som ble importert med ordinær toll. Likevel kan det forventes at det etter iverksettelse av avtalen fortsatt vil importeres ost til ordinær toll. Foreløpig anslag viser at det i 2010 ble importert om lag 3500 tonn av ost med ordinær toll.

Det er enighet om at dagens administrering av importkvantumet inn til Norge på 4500 tonn videreføres til og med 2013. Det er videre enighet om at dagens system for 4500 tonn fra 2014 erstattes av et nytt importsystem, og at dette ikke skal være auksjon eller basert på historiske rettigheter. Avviklingen av historiske rettigheter vil gjøre osteimporten mer markedsorientert og konkurransenøytral.

Økningen i kvote på 2700 tonn skal fordeles ved auksjon fra iverksetting av ny avtale. Tidligere begrensninger med osteliste m.v. avvikles. Kvotene vil heretter gjelde all ost under kapittel 04.06 i Det harmoniserte system for beskrivelse og koding av varer (HS).

Kjøttprodukter

For kjøtt er det etablert importkvoter på 900 tonn storfekjøtt, 800 tonn fjørfekjøtt og 600 tonn svinekjøtt. Dette er midlertidige kvoter som vil bli en del av en eventuell ny WTO-avtale ved at nevnte kvantum vil inngå i kvoter som da blir åpnet for alle land. Kvotene gjelder for hele/halve/kvarte slakt, ikke for beinfritt kjøtt som biffer og fileter, som er de mest verdifulle delene av slaktet. I tillegg er eksisterende kvoter for svinelever, skinke, blodpulver, pølser, baconcrisp og kjøttboller økt med i alt 700 tonn. Det er også opprettet en ny kvote for andebryst med 100 tonn. Samlet kvoteøkning for kjøttprodukter inn til Norge utgjør 3100 tonn. En del av kvoteøkningen er begrunnet med vektlegging på matspesialiteter og forbrukerhensyn.

Grønnsaker, frukt, bær og poteter

Det er opprettet noen nye eller økte kvoter inn til Norge av hensyn til norsk næringsmiddelindustri. Dette gjelder 400 tonn isbergsalat, 300 tonn frosne jordbær, 3000 tonn potetråvarer til snacksproduksjon, 150 tonn solbærsaft/solbærkonsentrat og 200 tonn blåbærkonsentrat. I tillegg kommer en økning i kvoten for eplesaft/eplekonsentrat med 1000 tonn. Det er dessuten åpnet en ny kvote for tidligpoteter med 2500 tonn før norsk sesong. Disse kvotene dekker eksisterende import uten at det fortrenger norsk produksjon.

Inn til EU er det åpnet en ny kvote på 400 tonn bringebær. I tillegg er importperioden utvidet for søtkirsebær, herunder moreller. Disse endringene er skjedd etter innspill fra næringen som her ser eksportmuligheter. Det er også åpnet en ny kvote inn til EU for 200 tonn potetchips.

Andre kvoter

Når det gjelder grasfrø og korn er det gitt økte kvoter for 345 tonn svingelfrø og 100 tonn engrappfrø og åpnet nye kvoter for 5000 tonn durumhvete, 1000 tonn hybrid høstrug, 10000 tonn mais og 10000 tonn maisgryn til dyrefôr. Dette er også kvoter som dekker en eksisterende norsk import.

Inn til EU er det åpnet for en ny kvote på 13000 tonn hunde- og kattemat. Dette har også skjedd på bakgrunn av norske eksportinteresser for hunde- og kattemat.

Andre konsesjoner

Det er gitt noen begrensede tollreduksjoner inn til Norge for stiklinger og avskårne blomster, svinefett, andre agurker enn slangeagurker, eplepulp, bringebærsaft og jordbærsaft.

I tillegg har Norge og EU gitt gjensidig tollfrihet på mange produkter der det i dag er svært lav toll, dvs. under 1 kr. per kg eller 30 prosent. Av tidligere nevnte produkter er vegetabilske oljer og juletrær på denne listen. I alt er det gitt tollfrihet for 186 varelinjer eller deler av varelinjer på 8-sifret nivå. Dette utgjør knapt 14 prosent av samtlige landbruksprodukter i den norske tolltariffen.

Andre forhold i avtalen

Partene er enige om så snart som mulig å samle alle tidligere brevvekslingsavtaler mellom Norge og EU i en konsolidert brevvekslingsavtale.

Partene er enige om å se på muligheten for et utvidet samarbeid om geografisk opprinnelsesmerking av landbruksprodukter.

Partene er enige om å gå gjennom handelen med landbruksvarer om lag to år etter iverksetting av avtalen.

Administrative forhold

Avtalen innebærer etablering av 13 nye importkvoter til Norge, samt utviding av 10 importkvoter. Regjeringen legger opp til at de fleste nye kvotene fordeles ved auksjon. For ost vil som tidligere nevnt kun økningen i kvote på 2700 tonn bli fordelt ved auksjon.