Prop. 101 S (2015–2016)

Samtykke til inngåelse av avtale om endring av avtalen mellom EFTA-statene om opprettelse av et overvåkingsorgan og en domstol (ODA) av 2. mai 1992

Til innholdsfortegnelse

4 Forholdet til Grunnloven

Avtalen om endringer i ODA er nært knyttet til de fremforhandlede utkastene til EØS-komitébeslutninger lagt fram i Prop. 100 S (2015–2016). Stortingets samtykke til deltakelse i disse EØS-komitébeslutningene er vurdert å måtte gis etter regelen i Grunnloven § 115, det vil si vedtak med 3/4 flertall. Da Stortinget i 1992 ga sitt samtykke til inngåelsen av EØS-avtalen og ODA, ble fremgangsmåten etter Grunnloven § 93 (nå § 115) benyttet for begge avtaler. Endringsavtalen med ny artikkel 25a og protokoll 8 til ODA innebærer en utfylling og presisering av den myndighet som overføres til EFTAs overvåkingsorgan og EFTA-domstolen. Inngåelsen av endringsavtalen anses imidlertid ikke i seg selv å innebære myndighetsoverføring. Selve overføringen av myndighet til EFTAs overvåkingsorgan og EFTA-domstolen vil følge av beslutningene i EØS-komiteen omtalt i Prop. 100 S (2015–2016) om innlemmelse i EØS-avtalen av de nevnte rettsaktene. Det er heller ikke tale om opprettelse av nye organer eller institusjoner eller deltakelse i slike nye organer, slik som var tilfelle i 1992. Det vurderes derfor ikke å være nødvendig å innhente Stortingets samtykke i medhold av § 115.

Endringene i ODA utfyller og delvis presiserer de aktuelle EØS-komitébeslutningene på enkelte punkter. På denne bakgrunn vurderes utkastet til endringsavtale å være en sak av særlig stor viktighet, og det anmodes derfor om Stortingets samtykke til inngåelse av avtalen etter Grunnloven § 26 annet ledd.