Prop. 106 L (2015–2016)

Endringer i helseregisterloven m.m. (kommunalt pasient- og brukerregister m.m.)

Til innholdsfortegnelse

12 Administrative og økonomiske konsekvenser

Det er i 2015 bevilget 30 mill. kroner til å dekke etableringen av KPR. Denne bevilgningen videreføres i 2016. I foreløpig plan legges det opp til at KPR skal være etablert i løpet av 2017.

Utgiftene til drift av KPR skal dekkes innenfor de til enhver tid gjeldende budsjettrammer. Helsedirektoratet har ansvar for IPLOS, som har en økonomisk ramme på kr 12,7 mill. KUHR driftes i NAV med en økonomisk ramme på vel kr 11 mill. Det er usikkerhet knyttet til i hvilken grad opprettelsen av KPR vil medføre effektivisering av IPLOS og KUHR. Graden av gjenbruk og deling av data, teknologiske løsninger og organisatoriske ressurser vil påvirke både etablerings- og driftskostnader. Departementet vil følge opp dette i fremtidige budsjettprosesser.

Helsedirektoratet er databehandlingsansvarlig for KUHR, og det er etablert en databehandleravtale mellom Helsedirektoratet og NAV om drift og finansiering av systemet. Endringene vil ikke innebære at det er aktuelt å overføre stillinger, budsjettmidler eller formelt ansvar fra KUHR til KPR. I Helsedirektoratet benyttes i dag 2 årsverk; en med ansvar for apotek og bandasjist og en med ansvar for øvrige områder.

Når det gjelder IPLOS medgår i dag 4,5 årsverk i Helsedirektoratet og ca 4 årsverk i SSB (som databehandler). Budsjettet for 2015 er ca. 12,7 millioner kroner. Helsedirektoratet er databehandlingsansvarlig for IPLOS-registeret, og finansierer utvikling og drift av registeret.

Det vil ligge kostnader i å opprettholde den gamle delen av IPLOS-registeret (før KPR) i pseudonym form. Dette gjelder hovedsakelig kostnader knyttet til avtalen med SSB, tiltrodd pseudonymforvalter (skatteetaten), organisering mv. I tillegg må den tekniske løsningen og infrastrukturen opprettholdes og driftes.

Etablering av KPR vil medføre endringer i de kommunale avsendersystemene i sektoren, det vil si pasientjournalsystemene, pleie- og omsorgssystemene og kommunikasjonsløsningene. Det er et mål for departementet at etablering av det nye registeret ikke skal øke rapporteringsbyrden for helsepersonellet i tjenestene. Basert på gjenbruk av data fra IPLOS og KUHR kan KPR etableres med mindre endringskostnader for de kommunale IKT-systemene. Departementet og Direktoratet for e-helse har etablert dialog med KS og Kommunal- og moderniseringsdepartementet om hvordan organisering av IKT-utvikling for kommunene bør innrettes, og hvilke finansieringsmodeller som skal legges til grunn. Dette arbeidet vil også være relevant for utvikling av støtte for KPR. Departementet legger til grunn at endringene kan gjennomføres innenfor gjeldende budsjettrammer.

Endringene i helsepersonelloven §§ 42 og 43 vil innebære en forenkling og avbyråkratisering av dagens ordning. Etter endringen vil fylkesmannen i saker om retting eller sletting av pasientjournalopplysninger ikke lenger måtte innhente uttalelse fra Datatilsynet før sakene kan ferdigbehandles. Selv om det er vanskelig å beregne den totale effektiviseringsgevinsten vil endringen medføre kortere saksbehandlingstid for pasienter som ønsker avklart om pasientjournalopplysninger skal rettes eller slettes og det vil innebære redusert arbeidsbelastning for forvaltningen.

Til forsiden