Prop. 107 L (2015–2016)

Endringer i politiloven (midlertidig bevæpning)

Til innholdsfortegnelse

6 Stortingets rolle ved langvarig bevæpning

6.1 Stortingets anmodningsvedtak og høringsnotatet

Spørsmålet om Stortingets involvering ved langvarig bevæpning er omtalt av Stortinget, jf. Vedtak nr. 524, 5. mai 2015, hvor det heter:

«Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan Stortinget i større grad kan involveres når politiet bevæpnes over lengre tid, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Stortingets rolle ved langvarig bevæpning er drøftet i departementets høringsnotat, men det ble ikke fremmet lovforslag om dette. I høringsnotatet punkt 4 er det uttalt:

«I debatten om midlertidig bevæpning har det blitt stilt spørsmål om ikke Stortinget bør ha en rolle når trusselvurderinger gjør det nødvendig at den midlertidige bevæpningen varer i lang tid. Det er viktig at departementets og politiets fullmakter utøves på en forsvarlig måte. Departementet ser imidlertid prinsipielle betenkeligheter dersom Stortinget selv skal treffe avgjørelser ved langvarig midlertidig bevæpning. Dette vil kunne bidra til uryddige ansvarsforhold mellom Stortinget og regjeringen. Stortinget har full anledning til å drive etterfølgende kontroll med den utøvende makts beslutninger. Som nevnt innledningsvis under pkt. 1 siste avsnitt, har Justis- og beredskapsministeren orientert Stortinget særskilt om den midlertidige bevæpningen ved flere anledninger. Spørsmålet om Stortingets involvering i forbindelse med langvarig midlertidig bevæpning når trusselvurderinger gjør det nødvendig, vil fortsatt bli fulgt opp gjennom de etablerte kanaler direkte overfor Stortinget.»

6.2 Departementets vurdering

Departementet har merket seg at flere av høringsinstansene har gitt utrykk for at de ikke finner grunn til fravike etablerte prinsipper for ansvarsforhold mellom den utøvende makt og Stortinget. Advokatforeningen og Rettspolitisk forening har imidlertid foreslått at Stortinget skal avgjøre spørsmål om forlengelse av bevæpning når denne varer utover et bestemt tidsrom.

Departementet holder fast ved de overordnede prinsipielle synspunkter når det gjelder ansvarsforholdet mellom Stortinget og regjeringen, slik de er omtalt i høringsnotatet.

Det er imidlertid viktig at Stortinget kan utøve kontroll med departementets og politiets fullmakter slik at Stortinget kan vurdere om disse utøves på en forsvarlig måte. Departementet ser det derfor som naturlig at Stortinget holdes orientert når departementet treffer beslutning om midlertidig bevæpning. Stortinget orienteres på den måten Stortinget finner hensiktsmessig. Orientering kan for eksempel gis av ansvarlig statsråd til Stortinget i plenum eller til Den utvidete utenriks- og forsvarskomite (DUUFK). I orienteringene til DUUFK kan det også meddeles opplysninger som er gradert/taushetsbelagt med de begrensinger dette setter for videreformidling av opplysningene.