Prop. 117 L (2017–2018)

Endringer i utlendingsloven (tilbakeholdelse og innbringelse m.m.)

Til innholdsfortegnelse

6 Rettstilstanden i andre land

Sverige

Reglene om gjennomføring av inn- og utreisekontroll fremgår av den svenske utlendingsloven (utlänningslagen) kapittel 9. Det dreier seg om plikt for utlending til å dokumentere identitet og vilkår for innreise og opphold, rett for politiet til å visitere person, bagasje og transportmiddel, herunder for å finne bevis om reiserute m.m., rett til å ta hånd om pass og billetter mv.

I 9 kap. 11 § fremgår det at en utlending har plikt til å «stanna kvar» under utredning i forbindelse med inn- og utreisekontroll etter grenseforordningen. Denne perioden kan ikke vare lenger enn nødvendig, og ikke lenger enn seks timer. En polititjenestemann kan holde igjen en utlending som motsetter seg å bli værende under utredningen.

I 9 kap. 12 § fremgår det at når politiet skal iverksette en beslutning om bortvisning («avvisning») eller utvisning, kan utlendingen pågripes («omhändertas») om det er nødvendig for at iverksettelsen av beslutningen skal kunne forberedes eller gjennomføres. I slike situasjoner kan utlendingen pågripes i inntil 24 timer, som kan forlenges med ytterligere 24 timer dersom det foreligger særlige grunner.

Frihetsberøvelse utover dette må skje med hjemmel i andre bestemmelser i loven.

Danmark

Den danske utlendingsloven (udlændingeloven) gir politiet hjemmel til å beslutte frihetsberøvelse «til at sikre muligheden» for blant annet bortvisning («afvisning»), utvisning av utlendinger som har ulovlig opphold eller for utsendelse av en utlendingen som for øvrig ikke har rett til å oppholde seg i landet etter reglene i lovens kapittel 1 og 3–5a. Ved frihetsberøvelse må utlendingen fremstilles for retten innen tre døgn om politiet vil holde vedkommende fengslet, jf. § 37 stk. 1.

Frihetsberøvelse kan ikke besluttes dersom mindre inngripende tiltak er tilstrekkelige, jf. § 36 stk. 1. Alternativene kan være innlevering av reisedokumenter, sikkerhetsstillelse, bestemt oppholdssted eller meldeplikt, jf. § 34 stk. 1.

Politiet kan på grunnlag av opplysninger og erfaringer vedrørende ulovlig opphold eller faktiske omstendigheter, som skaper en begrunnet formodning om ulovlig opphold, eller med henblikk på å forhindre ulovlig opphold, stanse og kontrollere personer etter innreise i landet for å fastslå deres identitet, nasjonalitet eller oppholdsrett, jf. § 38 stk. 6.

Til forsiden