Prop. 117 S (2018–2019)

Endringer i statsbudsjettet 2019 under Landbruks- og matdepartementet (Reindriftsavtalen 2019/2020) m.m.

Til innholdsfortegnelse

2 Sluttprotokoll fra reindriftsavtaleforhandlingene 2019

Staten v/Landbruks- og matdepartementet (LMD) og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) har gjennomført forhandlinger om en reindriftsavtale for 2019/2020.

Fra Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) møtte:

Forhandlingsutvalg

Ellinor Marita Jåma (leder)

Tom Lifjell

Ánde Niillas Utsi

Sakkyndig/rådgiver

Randi Skum

Inge Even Danielsen

Per John Anti

Leif Anders Somby

Asgrim Opdal

Fra Staten møtte:

Forhandlingsutvalg

Anne Marie Glosli (leder)

Marit Myklevold

Liv Berit Hætta

Sakkyndige/rådgivere

Gina Grøtte Skarland (Landbruks- og matdepartementet)

Tone Seppola (Landbruksdirektoratet)

Lill-Tove Voje Skorge (Kommunal- og moderniseringsdepartementet)

Morten Gluva (Klima- og miljødepartementet)

Observatør

Ole Anders Turi (Sametinget)

Sekretær

Morten Floor

2.1 Budsjettmessige endringer i Reindriftsavtalen 2018/2019

2.1.1 Utestenging fra vinterbeiter i Sverige

Finansiering av distriktene som er forhindret fra å bruke vinterbeiter i Sverige på grunn av at Norsk-svensk reinbeitekonvensjon ikke er på plass, løses som tidligere år på utsiden av Reindriftsavtalen.

For å finansiere tiltak for distrikter som er utestengt fra vinterbeiter i Sverige sesongen 2018/2019, fremmes det ved Stortingets behandling av Reindriftsavtalen 2019/2020 forslag om å omdisponere 2,8 mill. kroner fra kapittel 1142 post 71 til kapittel 1151 post 51 i 2019. Tiltak omfatter blant annet fôring og frakt av reinfôr, samt andre nødvendige tiltak.

2.1.2 Bruk av mindreforbruket fra 2018

Regnskapstall for 2017 viser et mindreforbruk per 1. januar 2018 på om lag 5,6 mill. kroner over post 75, og 0,3 mill. kroner over post 79.

Under forutsetning om at mindreforbruket blir godkjent overført til 2019, samt at mindreforbruket på post 79 blir godkjent ompostert til post 75, er avtalepartene enige om å bruke midlene til å dekke forventet merforbruk på post 75 i 2019.

Dersom mindreforbruket ikke blir godkjent overført til 2019 eller overført mindreforbruk ikke er tilstrekkelig til å dekke opp merforbruket på post 75 i 2019, vil LMD etter samråd med NRL justere enkelte av satsene for de direkte tilskuddsordningene.

Dersom mindreforbruket blir mindre enn beregnet, skal midlene overføres til Reindriftens Utviklingsfond for å styrke fondets egenkapital.

2.2 Reindriftsavtalen for 2019/2020

Partene er enige om en reindriftsavtale for 2019/2020, gjeldende fra 1. juli 2019 til 30. juni 2020. Avtaleteksten er gjennomgått og undertegnet.

Avtalepartene er i tilknytning til de enkelte poster og ordninger enige om:

2.2.1 Post 51: Reindriftens utviklingsfond (RUF)

2.2.1.1 Kvinnerettede tiltak

Det øremerkes ikke særskilte midler til kvinnerettede tiltak i Reindriftsavtalen 2019/2020. Avtalepartene understreker at dette ikke utelukker reindriftskvinnene fra å søke RUF om prosjektmidler, eller at NRL som organisasjon kan søke om midler til kvinnerelaterte utviklingsprosjekter.

For å gjøre de kvinnerettede ordningene over reindriftsavtalen mer kjent, og for å gjøre det enklere for brukerne å følge med på søknadsfrister for de ulike ordningene, skal Landbruksdirektoratet videreføre informasjonen til næringen. NRL skal også på egnet måte bidra til økt informasjon i næringen om reindriftsavtalens ordninger.

For å legge til rette for en bedre oversikt over bruken av midler til kvinnerettede tiltak skal Landbruksdirektoratet føre statistikk på hvor mange søknader som har blitt innvilget/avslått, med generelle opplysninger om avslag. Oversikten oversendes avtalepartene i forkant av de årlige forhandlingene.

Arbeidet med likestilling i reindriften krever innsats fra flere aktører. Dette gjelder både fra det offentlige ved utforming av virkemidler, fra næringen selv og gjennom næringsorganisasjonen. NRL må fortsatt legge til rette for lik kjønnsrepresentasjon i egen organisasjon. Dette gjelder både i NRLs styre og i lokallagene. Tidligere krav knyttet til kjønnsrepresentasjon, videreføres i Reindriftsavtalen 2019/2020.

2.2.1.2 Forskning og utvikling

Det øremerkes ikke midler til forskning og utvikling i 2020.

Fremover skal følgende områder prioriteres av forsknings- og veiledningsprosjekter:

  • Utvikling av fôr til bruk under beitekriser.

  • Overvåking og beredskap om reinens helse.

  • Hvordan klimaendringer og industrielle utslipp påvirker reindriften.

  • HMS-forhold i reindriften.

  • Tiltak for en bedre sikring av reindriftens arealer.

  • Utvikling av reindriftens selvstyre.

Landbruksdirektoratet skal fortsette å synliggjøre reindriftsfaglig forskning og forskningsresultater på sin hjemmeside. Landbruksdirektoratet skal også legge til rette for økt informasjon om forskningsresultater på reindriftsområdet generelt.

2.2.1.3 Konfliktforebyggende tiltak

For Reindriftsavtalen 2019/2020 er avtalepartene enige om en avsetning på 1,5 mill. kroner til konfliktforebyggende tiltak. Avtalepartene legger til grunn at det under det kommende jordbruksoppgjøret overføres minst en tilsvarende avsetning fra jordbruksavtalen til samme formål.

Hovedformålet med konfliktforebyggende tiltak er å redusere konfliktene mellom reindriften og det øvrige landbruket. Avtalepartene mener det er viktig at Fylkesmannen i Trøndelag foretar en grundig kvalitetssikring og prioritering av innkomne søknader ut i fra formålet med ordningen. Avtalepartene viser til at maksimal støttesats er 80 pst., og at Fylkesmannen i Trøndelag kan differensiere støttesatsen ut fra tiltakets omfang og forventet effekt.

2.2.1.4 Utviklingsprogrammet

For Reindriftsavtalen 2019/2020 er avtalepartene enige om en avsetning på 8,2 mill. kroner til Utviklingsprogrammet, inkludert administreringen av programmet.

Sett ut fra dagens markedssituasjon og for å legge til rette for en opprettholdelse av prisen på reinsdyrkjøtt, påpeker avtalepartene viktigheten av at Utviklingsprogrammet styrker satsingen på produktutvikling.

Gjennom Matstreif og Tråante 2017 har flere reinkjøttbedrifter fått anledning til å stå på felles stand under paraplyen «Rein –helten på vidda». Utover at disse arrangementene har vært gode omdømmetiltak, har de også vært sentrale til å bygge kompetanse hos de enkelte bedriftene som har deltatt. Reindriftens representasjon har bidratt positivt i utviklingen av matnasjonen Norge, og bidratt til å løfte reindriftens omdømme, og ikke minst bidratt til økt kunnskap om reindrift og reinkjøttet. For at flere reinkjøttbedrifter skal gis anledning til å delta på denne type arrangementer, skal Innovasjon Norge, sammen med Markedsutvalget, vurdere deltakelse på andre matarrangementer. En forutsetning vil være at reinkjøttbedriftene står på felles stand.

Kompetanseprogrammet avsluttes medio 2019. Innovasjon Norge har orientert om at det vil bli gjennomført en evaluering av programmet. Avtalepartene ser det som viktig at Innovasjon Norge presenterer resultatene fra evalueringen for avtalepartene, og hvordan Innovasjon Norge følger opp dette programmet.

Utover nevnte føringer, slutter avtalepartene seg til Innovasjon Norge sine anbefalinger til målrettede tiltak for avtaleåret 2019/2020, gitt som innspill til forhandlingene om Reindriftsavtalen 2019/2020. Det forutsettes at den arbeidsmetodikken som benyttes for bruk av midlene over reindriftsavtalen videreføres.

2.2.1.5 Fagbrevordningen

For Reindriftsavtalen 2019/2020 er avtalepartene enige om en avsetning på 2,5 mill. kroner til fagbrevordningen.

Formålet med fagbrevordningen er å utdanne ungdom til dyktige fagarbeidere i reindrift, samt videreutdanne lærebedrifter med sikte på å ta fagbrev og kompetansebevis etter fagopplæringsloven. Som et ledd i arbeidet med å styrke kvinnenes situasjon i reindriften, er avtalepartene enige om å videreføre prioriteringen av kvinner blant kommende lærlinger og instruktører. I tillegg påpeker avtalepartene at det er viktig å sikre en geografisk spredt fordeling av lærlingene. Sammenlignet med andre lærlingelønner, ligger den totale lønnen til reindriftslærlingen lavt. Her vises det til at lønnstilskuddet i reindriftsfaget utgjør 7.175 kroner per måned, mens lønnstilskuddet i duodjifaget utgjør 8.542 kroner. Avtalepartene er enige om at økningen til fagbrevordningen skal brukes til å heve lønnen til lærlingene. Samtidig skal Opplæringskontoret sikre at lønnstilskuddet blir utbetalt som lønn til lærlingene.

Det gjenstår 1,0 mill. kroner av avsetningen i 2017 til fagbrevordningen. Avtalepartene er enige om at denne avsetningen tilbakeføres til Reindriftens utviklingsfond for å legge til rette for økt antall prammedøgn i 2019.

2.2.1.6 Markedstiltak

For Reindriftsavtalen 2019/2020 er avtalepartene enige om en avsetning på 5,0 mill. kroner til Markedsutvalgets arbeid. Mindreforbruk fra 2018 overføres til 2019. Avtalepartene slutter seg til Markedsutvalgets forslag til aktiviteter og budsjett for 2019.

Hovedoppgaven for Markedsutvalget er å sikre norsk reinkjøtt positiv oppmerksomhet, og kjøpsutløsende adferd hos sluttbruker. I tillegg skal Markedsutvalget formidle markedsrelevante problemstillinger til andre aktører. Markedsutvalget skal fortsatt benytte Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK) som strategisk samarbeidspartner til å gjennomføre valgte markedsaktiviteter.

Markedsutvalget har i samarbeid med Utviklingsprogrammet årlig gjennomført et seminar for reinkjøttbedriftene. Markedsutvalget skal videreføre samarbeidet med Utviklingsprogrammet om et bransjetreff også i 2020. For øvrig vises det til omtalen under Utviklingsprogrammet når det gjelder samarbeid med Innovasjon Norge om representasjon av reinkjøttbedrifter under ulike matarrangementer.

Avtalepartene understreker at Markedsutvalget må opprettholde trykket på forbrukerkommunikasjon for å sikre omsetningen. Videre må de ivareta reinkjøttets posisjon i markedet. Dette vil fortsatt kreve høyt aktivitetsnivå fra Markedsutvalgets medlemmer og fra sekretariatet. Avtalepartene er derfor enige om at Markedsutvalget gis mulighet til å omdisponere inntil 50.000 kroner i budsjettet for 2019 for å kompensere for ekstra arbeidsbelastning og økt reiseaktivitet. I tillegg kan ytterligere 150.000 kroner omdisponeres for å legge til rette for at sekretariatet gis mulighet til å følge opp de oppgaver som blir besluttet gjennomført av utvalget.

2.2.1.7 Pramming av rein

For Reindriftsavtalen 2019/2020 er avtalepartene enige om en avsetning på 4,5 mill. kroner til pramming av rein.

Gjeldende regelverk og satser for pramming av rein videreføres.

Avtalepartene er enige om at transport av rein mellom årstidsbeitene i utgangspunktet ikke skal dekkes over reindriftsavtalen. Samtidig ser partene behovet for å opprettholde bruk av øyer som reinbeite.

Avtalepartene er enige om at antall prammedøgn i 2019 tilpasses innenfor en ramme på 5,5 mill. kroner. Utover en avsetning på 4,5 mill. kroner over Reindriftsavtalen 2018/2019, omdisponeres 1 mill. kroner av ubrukt bevilgning fra fagbrevordningen.

Fram til forskriftsmøte våren 2019 skal NRL i samarbeid med distriktene som har behov for reintransport/pramming, utarbeide et forslag til hvordan distriktene selv kan gis mulighet og ansvar for å få fraktet egen rein til og fra sommerbeite.

2.2.1.8 Reindriftsanlegg

Det øremerkes ikke midler til reindriftsanlegg over Reindriftsavtalen 2019/2020. Gjeldende regelverk og satsene for tilskudd til anlegg videreføres

I perioden 2001 til 2018 er det innvilget tilskudd til 154 prosjekt, og utbetalt tilsammen 51,9 millioner kroner til gjerder og anlegg i reindriften. Ved forhandlingene om Reindriftsavtalen 2013/2014 ble avtalepartene enige om å legge til rette for en oppgradering av infrastrukturen knyttet til uttak av slaktedyr, samt at behovet for utviklings- og investeringstiltak i reindriften skulle utredes. Avtalepartene viser til at i perioden 2013–2015 er det bevilget tilsammen 16,1 millioner koner til infrastrukturtiltak for økt slakting. Per i dag er det 1,5 millioner kroner som ikke er utbetalt som følge av at ikke alle prosjektene er ferdigstilt. Forøvrig er 0,9 millioner kroner av de innvilgede 16,1 millioner kronene tilbakeført til fondet fordi de ikke er brukt.

2.2.1.9 Lærings- og omsorgsbaserte tjenester

For Reindriftsavtalen 2019/2020 er avtalepartene enige om en avsetning på 2,5 mill. kroner til etablering av lærings- og omsorgsbaserte tjenester i reindriften.

Avtalepartene er enige om å videreføre prosjektet med lærings- og omsorgsbaserte tjenester i reindriften og etablere tjenesten som et permanent tilbud på lik linje med det som er gjort i jordbruket gjennom Inn på tunet. Avtalepartene støtter opp om arbeidsgruppens forslag til oppgaver som må ivaretas. Når det gjelder organisering av prosjektet, videreføres prosjektet med dagens opplegg. Dette vil sikre en god kontinuitet og oppfølging av de som allerede har etablert seg eller planlegger etablering.

2.2.1.10 Optisk klassifisering av rein

For Reindriftsavtalen 2019/2020 er avtalepartene enige om en avsetning på 1,0 mill. kroner til implementering av optisk klassifisering av rein. Avsetningen forutsetter at prosjektet gjennomføres som forutsatt, og at NRL gir en grundig statusrapport for prosjektet i forbindelse med forskriftsmøtet 2019. Dette inkluderer et budsjett for bruk av avsetningen.

I forbindelse med Reindriftsavtalen 2018/2019 ble avtalepartene enige om å utvikle og innføre lengdemåling på rein. Bakgrunnen for innføring av lengdemåling på rein var at gjeldende klassifiseringssystem ikke har fungert etter hensikten. Det er viktig at klassifiseringen gjøres så objektivt som mulig, og at den ikke avhenger av subjektive vurderinger hos den enkelte klassifisør. Hovedmålet med prosjektet er å oppnå en mer transparent klassifisering i alle reinslakteriene slik at systemet oppnår større tillit i verdikjeden. Prosjektet startet opp i august 2018, og skal være sluttført i løpet av august 2019. Fra og med slaktesesongen 2019/2020 legges det opp til at all rein klassifiseres gjennom lengdemåling.

Ved forhandlingene om Reindriftsavtalen 2018/2019 ble det avsatt midler til kjøp av måleutstyr for de fem største slakteriene. Videre har prosjektet avklart at slakterier som slakter under 500 rein skal bruke målestav. Sett ut fra de slakteriene som rapporterer om slaktet rein, gjenstår det 3 slakterier hvor det foreligger behov for investering av måleutstyr. Gitt avsetning skal også dekke tilskudd til investering av måleutstyr for de 3 gjenstående slakteriene.

2.2.1.11 Fjerning av gammelt gjerdemateriale og ulovlige gjerder

For Reindriftsavtalen 2019/2020 er avtalepartene enige om en avsetning på 0,8 mill. kroner til fjerning av gammelt gjerdemateriell og ulovlige gjerder. Utover en avsetning på 0,8 mill. kroner, overføres et evt. mindreforbruk fra tidligere ordninger for Troms, Nordland, Nord-Trøndelag, Vest-Finnmark og Øst-Finnmark reinbeiteområder.

Avtalepartene er enige om at ordningen gjøres gjeldende for Sør-Trøndelag/Hedmark reinbeiteområde for avtaleåret 2019/2020.

Gjeldende regelverk og satser videreføres.

2.2.1.12 Støtte til kurs i bruk av krumkniv

Avtalepartene er enige om at RUF-forskriften § 1–5 annet ledd åpner for støtte til gjennomføring av kurs i bruk av krumkniv.

2.2.1.13 Midler til kriseberedskap

For Reindriftsavtalen 2019/2020 er avtalepartene enige om en avsetning på 1,0 mill. kroner til kriseberedskapsfondet.

I Reindriftsavtalen 2018/2019 ble det etablert et kriseberedskapsfond på 2,0 mill. kroner. Formålet med kriseberedskapsfondet er å forhindre omfattende tap av rein eller andre store dyrevelferdsmessige utfordringer ved beitekriser, der reinbeitedistriktets eller tamreinlagets eget kriseberedskapsfond ikke er tilstrekkelig til gjennomføring av nødvendige tiltak. Landbruksdirektoratet administrerer ordningen, men skal innhente uttalelse fra fylkesmannen før vedtak treffes. Avsetningen på 2,0 mill. kroner over Reindriftsavtalen 2018/2019 er ennå ikke benyttet.

2.2.1.14 Frakttilskudd

For Reindriftsavtalen 2019/2020 er avtalepartene enige om en avsetning på 2,5 mill. kroner til frakttilskudd.

Tilskudd til frakt av reinslakt skal bidra til utjevning av pris på reinkjøtt til reineier i ulike reinbeitedistrikt og tamreinlag, samt bidra til effektiv slakting og omsetning av reinkjøtt. Tilskuddet skal også bidra til økt slakteuttak før innflytting til høst- og vinterbeiter. Utover de nevnte formål bidrar frakttilskuddet til økt konkurranse om råstoffet.

Med bakgrunn i de siste årenes forskyvning av slaktetidspunkt, er avtalepartene enige om at det gis 40 kroner for både levende rein og slakteskrotter i perioden 15. august til 31. desember, og 30 kroner for slakteskrotter i perioden 1. januar til 31. mars.

For øvrig videreføres gjeldende regelverk.

2.2.1.15 Rapportering av slaktet rein

For Reindriftsavtalen 2019/2020 er avtalepartene enige om en avsetning på 0,3 mill. kroner til rapportering av slaktet rein.

Ordningen med tilskudd til rapportering av slaktet rein er forankret i Forskrift om rapportering av slaktet rein, hvor det åpnes for at de som slakter rein kan søke om økonomisk støtte til gjennomføring av de aldersbestemmelser som kreves.

Gjeldende satser og regelverk foreslås videreført.

Avtalepartene ser behov for å utvikle ordningen til et mer effektivt og forutsigbart rapporteringssystem til nytte for både slakteriene og reindriften.

2.2.1.16 HMS-tjeneste i reindriften

For Reindriftsavtalen 2019/2020 er avtalepartene enige om en avsetning på 2,0 mill. kroner til utvikling og etablering av en HMS-tjeneste i reindriften.

Avtalepartene har gjennom de siste avtaleforhandlingene hatt økt oppmerksomhet på HMS-tiltak i reindriften. De rapporter som er utarbeidet på oppdrag fra avtalepartene, underbygger behovet for tiltak og dokumenterer på en god måte behovet for økt satsing på HMS-tiltak i reindriften.

For å styrke HMS-arbeidet og derigjennom forebygge skader og ulykker, ble det over Reindriftsavtalen 2018/2019 lagt til rette for at distriktstilskuddet kan nyttes til kjøp av relevante hjelpemidler. Når det gjelder gjennomføring av langsiktige tiltak, er avtalepartene enige om å etablere et 3-årig pilotprosjekt i den hensikt å få etablert en HMS-tjeneste i reindriften i samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning (NLR). Avtalepartene er enige om at HMS-tjenesten i reindriften skal være utadrettet og ha en praktisk innretning.

Tjenesten som kjøpes av NLR skal omfatte følgende:

  • NLR tilsetter to rådgivere på reindrift. Rådgiverne skal fortrinnsvis samlokaliseres med NLR innenfor ett av reinbeiteområdene.

  • Rådgiverne skal ha kunnskap om praktisk reindrift, språk og kultur, samt ferdigheter i rådgivning/veiledning.

  • Det utarbeides en prosjektplan for implementering av en HMS-tjeneste i reindriften.

  • Det utarbeides kurs- og veiledningsmateriell for reindriftsnæringen. Hovedoppmerksomheten er rettet mot helse og fagkurs for økt sikkerhet for den enkelte reindriftsutøver.

  • Det gis bedriftshelsetjeneste og gjennomføres kurs for reineiere i samtlige av reinbeiteområdene i løpet av prosjektperioden.

Etter 2,5 år gjennomføres det en evaluering av pilotprosjektet. Samtidig gjennomføres det en spørreundersøkelse blant reineierne om de ønsker å få etablert en HMS-tjeneste.

Det etableres en partssammensatt referansegruppe bestående av forhandlingsutvalgene fra Staten og NRL. Det forutsettes at NLR har tett kontakt med referansegruppen i utvikling og etablering av en HMS-tjeneste i reindriften.

2.2.1.17 Videreutvikling av reindriftens arealbrukskart

I forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2014/2015 ble avtalepartene enige om å få gjennomført et pilotprosjekt knyttet til utvikling av reindriftens arealbrukskart. Hensikten var å få etablert kart som synliggjør og gir en samlet oversikt over gjennomførte utbyggingstiltak innenfor det enkelte distrikts grenser.

Avtalepartene ble ved forhandlingene om reindriftsavtalen 2015/2016 enige om å gå videre med utvikling av reindriftens arealbrukskart. I den forbindelse understreket avtalepartene at de ser det som viktig at reindriftens arealbrukskart utvikles til å bli helhetlige og dynamiske kart til bruk for reindriftsnæringen, offentlig forvaltning, planmyndigheter og utbyggere. Videre at det er et mål at kartene skal danne grunnlag for innsyn i reindriftens arealbruk, og være et sentralt saksbehandlingsverktøy i analyser og tematiske framstillinger i saker hvor reindriften blir berørt.

I Reindriftsavtalen 2018/2019 ble det avsatt 300.000 kroner til kursing av inntil tre reinbeitedistrikt i ajourhold av reindriftskartene i den nye ajourholdsløsningen. Landbruksdirektoratet leder arbeidet, men den etablerte arbeidsgruppen deltar i gjennomføringen av prosjektet. Direktoratet har lagt opp arbeidet slik at pilotprosjektet gjennomføres høsten 2019. I forkant av gjennomføringen skal det utarbeides rutinebeskrivelser og veiledningsmateriell til bruk under opplæring av distriktene.

2.2.1.18 Andre ordninger som sorterer under RUF

Avtalepartene er enige om at RUFs styre skal utøve sin myndighet med utgangspunkt i bevilgningsrammen. RUF styret legger selv opp til en plan for disponering av ikke øremerkede midler som kan understøtte målsettingene for reindriftspolitikken.

Så fremt ikke annet er bestemt av avtalepartene, skal frigjøring av tidligere gitte bevilgninger over fondet inngå som en styrking av fondets egenkapital.

2.2.2 Utredninger

2.2.2.1 Utredning av en ordning for avløsning til ferie og fritid i reindriften

Avtalepartene er enige om at Landbruksdirektoratet skal forta en utredning av muligheten for en ordning for avløsning til ferie og fritid i reindriften. Utredningen skal belyse hvordan en slik ordning eventuelt skal kunne innrettes og forvaltes. Det skal nedsettes en referansegruppe bestående av avtalepartene. Utredningen skal være ferdig før forhandlingene for avtaleåret 2020/2021.

2.2.2.2 Framtidsrettet reindrift i områder med arealkonflikter

Avtalepartene viser til enighet under forhandlingene om Reindriftsavtalen 2018/2019, og er enige om følgende mandat for gjennomføring av prosjektet «Framtidsrettet rein- og jordbruksdrift i Hedmark og Trøndelag»:

  • Etablere rutiner for god kommunikasjon mellom parter i konflikt

  • Foreslå konfliktforebyggende tiltak (reindrift-jordbruk)

  • Kartlegging av beiteressursene i Femunden sijte (og området mellom Os-Sømådalen-Tolga-Os)

  • Kartlegge og utrede utviklingspotensialet for begge næringer, herunder bl.a.:

    • mulighet for nydyrking

    • mulighet for tilgang til beiteområder utenfor nåværende distriktsgrenser

  • Kartlegge og tydeliggjøre handlingsrom, regelverk og rutiner i reindriftsorvaltningen.

Det er opp til arbeidsgruppen og definere spesifikke arbeidsoppgaver innenfor de forskjellige innsatsområdene. Dersom prosjektledelsen og styringsgruppen er enige om nødvendige endringer åpnes det for endringer i løpet av prosjektperioden.

2.2.3 Post 75: Kostnadssenkende og direkte tilskudd

Avtalepartene viser til at reindriftsavtalens ramme ikke er en overslagsbevilgning. For å sikre at tilskuddsordningene ikke overstiger den økonomiske rammen som Stortinget har vedtatt, fastsettes de endelige satsene av Landbruks- og matdepartementet etter samråd med NRL når alle søknadene er registrert og kontrollert.

2.3 Regelverk

Avtalepartene legger opp til at regelverket for Reindriftens utviklingsfond og ordningene knyttet til de direkte tilskuddsordningene, samt velferdsordningene utarbeides og fastsettes av LMD i samråd med NRL.

I Forskriften om tilskudd til siidaandeler og tamreinlag er avtalepartene enige om å gjøre enkelte justeringer i Forskrift om tilskudd til siidaandeler og tamreinlag. Dette gjelder grunnvilkårene for tilskudd, bestemmelsen knyttet til utmåling av tilskuddene, samt avkortingsbestemmelsen.

Gjeldende forskrift er utformet slik at siidaandeler har mulighet til å posisjonere seg i forhold til reintallet før en eventuell ny reduksjonsprosess. Dersom en siidaandel øker sitt reintall det ene året, vil siidaandelen få avkortning eller avslag på søknad om tilskudd det aktuelle driftsåret. Driftsåret etter kan imidlertid siidaandelen få tilskudd dersom siidaens reintall er over øvre reintall i bruksreglene, men siidaandelen ikke har økt sitt reintall. Når det gjelder utmålingen av tilskuddet, viser erfaring at reduksjonsbestemmelsene kan gi urimelig resultat for reineierne. Dette er et forhold som også er anført av Reindriftsstyret. I tillegg er det etter gjeldende forskrift ingen mulighet til å holde tilbake eller avkorte tilskudd til en siidaandel der leder eller medlemmer for eksempel har fått vedtak fra Mattilsynet eller er dømt for brudd på dyrevelferdsloven.

På bakgrunn av de nevnte forhold legges det opp en endring av de nevnte bestemmelser i forbindelse med utarbeidelsen av forskriftene til Reindriftsavtalen 2019/2020.

2.4 Møter med andre departement

Det legges det opp til følgende møter med NRL og politisk ledelse i andre departement våren 2019:

  • Klima- og miljødepartementet – Tap av rein til rovvilt.

  • Kommunal- og moderniseringsdepartementet – Sikring av reindriftens arealer og midlertidig flytting av lokalkontoret på Fauske til Bodø.

  • Finansdepartementet – Eiendomsbeskatning av reindriftsanlegg.

2.5 Tiltak som følge av radioaktiv forurensing

2.5.1 Dekning av kostnader ved tiltak som følge av radioaktiv forurensing

  • a) Det er avsatt 0,5 mill. kroner over kapittel 1142 til finansiering av kostnader vedrørende radioaktivitet i reinkjøtt i 2019.

  • b) Regelverket for radioaktivitetstiltak i slaktesesongen 2019/2020 fastsettes etter de samme prosedyrer som for forskriftene etter reindriftsavtalen.

Oslo 26. februar 2019

Ellinor Marita Jåma

Anne Marie Glosli

Til forsiden