Prop. 12 L (2019–2020)

Endringer i kringkastingsloven mv. (avvikling av kringkastingsavgift, rettelser av inkurier mv.)

Til innholdsfortegnelse

5 Merknader til lovforslaget

5.1 Til kringkastingsloven

Til § 3-1

Nåværende tredje ledd og fjerde ledd slås sammen til nytt tredje ledd, slik at forskriftshjemlene samles i én bestemmelse, jf. punkt 3.1.2. Nytt tredje ledd inndeles i «bokstaver» for å gjøre det mer leservennlig. Den uriktige henvisningen til «fjerde ledd» i nåværende fjerde ledd fjernes. Før lovendringen 1. juli 2019 spesifiserte denne henvisningen hvilke «meldinger og innslag» som omfattes av forskriftshjemmelen i nåværende fjerde ledd. For å videreføre dette angis det i nytt tredje ledd bokstav b at forskriftshjemmelen gjelder varighet av meldinger fra kringkastere i forbindelse med egne programmer og tilleggsprodukter direkte avledet av disse programmene, meldinger om offentlige tjenester og vederlagsfrie innslag om veldedige formål.

Til § 8-1 andre ledd

Det foreslås presiseringer i § 8-1 andre ledd, jf. punkt 3.1.1. Forslaget innebærer at meldeplikten i første punktum bare gjelder for overdragelser som har skjedd før 1. desember 2019. Forskriftshjemmelen i andre punktum oppheves, ettersom slik hjemmel er gitt i § 8-2 første ledd andre punktum.

Til § 8-2

Det foreslås presiseringer i § 8-2 første ledd, jf. punkt 3.1.1. Forslaget innebærer at meldeplikten i første punktum bare gjelder for omsetning mv. som har skjedd før 1. desember 2019, ettersom omsetning mv. etter 30. november 2019 ikke utløser ny avgiftsplikt etter reglene i forskrifter om fjernsynsmottakere § 2 andre ledd. Den generelle forskriftshjemmelen om meldeplikt i første ledd andre punktum innebærer at regler bare kan gis for den som ble avgiftspliktig før 1. januar 2020. Bestemmelsene i § 8-2 andre, tredje og fjerde ledd foreslås opphevet, jf. punkt 3.1.1.

Til § 8-3

Bestemmelsen i § 8-3 første ledd foreslås opphevet, jf. punkt 3.1.1. Det foreslås presiseringer i § 8-3 andre ledd, som blir nytt første ledd, jf. punkt 3.1.1. Forslaget innebærer at regler i forskrift bare kan gis for den som ble avgiftspliktig før 1. januar 2020. I tredje ledd, som blir nytt andre ledd, presiseres det at det er kringkastingsavgift, tilleggsavgift og renter det kan gis fritak for.

Til § 8-5

Det foreslås presiseringer i § 8-5 første ledd, jf. punkt 3.1.1. Forslaget innebærer at plikten til å gi opplysninger om kundeforhold bare gjelder for kundeforhold som ble inngått før 1. januar 2020.

5.2 Til endringslov til diskrimineringsombudsloven og likestillings- og diskrimineringsloven

Til § 26

Endringen innebærer at § 26 nåværende tredje ledd blir nytt andre ledd andre punktum. Dette innebærer videre at nåværende fjerde, femte og sjette ledd blir nytt tredje, fjerde og femte ledd.

Nytt andre ledd andre punktum slår fast at arbeidsgivere i private virksomheter med mellom 20 og 50 ansatte har en plikt til å følge arbeidsmetoden i fire trinn etter § 26 andre ledd første punktum, når en av arbeidslivets parter i virksomheten krever det. Dersom en av partene krever at arbeidsmetoden skal følges, innebærer dette at redegjørelsesplikten etter § 26 a også (automatisk) skal gjelde, se § 26 a første ledd i lov 21. juni 2019 nr. 57 om endringer i diskrimineringsombudsloven og likestillings- og diskrimineringsloven (etablering av et lavterskeltilbud for behandling av saker om seksuell trakassering og en styrking av aktivitets- og redegjørelsesplikten).

For fremstilling av hva som menes med «arbeidslivets parter», se Prop. 63 L (2018–2019) kapittel 3.6.4 side 63.

Til § 26 b

Ved tilføyelsen av ny § 26 b ble det gitt regler om arbeidsgivers opplysningsplikt om likestillingsarbeid. Endringen som foreslås her skyldes at § 26 b andre ledd, ved en inkurie, sier at «…den som mottar lønnsopplysninger» skal pålegges taushetsplikt og underskrive taushetserklæring. Dette endres til «opplysninger» («…den som mottar opplysninger»). Endringen er, utfra bestemmelsens indre sammenheng, åpenbart nødvendig.

I forbindelse med lovarbeidet knyttet til likestillings- og diskrimineringsloven av 2018 ble begrepene om de ulike diskrimineringsgrunnlagene harmonisert i lovteksten, jf. Prop. 81 L (2016–2017) Lov om likestilling og forbud mot diskriminering (likestillings- og diskrimineringsloven). I gjeldende likestillings- og diskrimineringslov er begrepet «funksjonsnedsettelse» benyttet konsekvent. I den nylig vedtatte likestillings- og diskrimineringsloven § 26 b (ikke i kraft) brukes, ved en inkurie, begrepet «nedsatt funksjonsevne», og dette foreslås derfor endret til «funksjonsnedsettelse», slik at samme begrep brukes gjennomgående i lovteksten.

5.3 Til ikrafttredelsesbestemmelsen

Departementet foreslår at lovforslaget del I trer i kraft 1. januar 2020.

Det er fastsatt ved kongelig resolusjon 21. juni 2019 at lov 21. juni 2019 nr. 57 trer i kraft 1. januar 2020. Departementet foreslår derfor at endringene som foreslås i lovforslaget del II trer i kraft straks.