Prop. 129 L (2021–2022)

Midlertidig lov om forskriftshjemmel for tilpasninger i regelverket for fylkesnemnda for å avhjelpe konsekvenser av covid-19

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til bestemmelsene

Til § 1 Forskriftshjemmel for regler om behandling i fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker

Det vises til de alminnelige motivene i punkt 4.

Paragrafen inneholder en forskriftshjemmel som gir Kongen myndighet til å gjeninnføre de midlertidige reglene som i dag følger av midlertidig lov 22. desember 2021 nr. 150 om tilpasninger i regelverket for barnevernet og fylkesnemnda for å avhjelpe konsekvenser av utbruddet av covid-19 §§ 2 til 4.

Disse bestemmelsene gjelder utvidet adgang til å beslutte at forhandlingsmøter eller møter i klagesaker helt eller delvis skal holdes som fjernmøter, at avhør skal gjennomføres som fjernavhør, og at vedtak kan treffes på grunnlag av en kombinasjon av muntlig behandling i møte og sakens dokumenter, og at rådslagning og avstemning i fylkesnemnda kan skje ved fjernmøte.

Første ledd angir vilkårene for når det kan gis forskrift om utvidet adgang til å beslutte at rådslagning og avstemming i fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker kan skje ved fjernmøte. Dette er en bestemmelse som i dag følger av midlertidig lov 22. desember 2021 nr. 150 om tilpasninger i regelverket for barnevernet og fylkesnemnda for å avhjelpe konsekvenser av utbruddet av covid-19 § 4.

Det følger av bestemmelsen at Kongen kan gi slik forskrift når det av hensyn til å avhjelpe konsekvenser av covid-19 er nødvendig for å sikre en forsvarlig og rettssikker virksomhet i fylkesnemndene. Se til sammenligning formålsbestemmelsen i midlertidig lov 22. desember 2021 nr. 150 om tilpasninger i regelverket for barnevernet og fylkesnemnda for å avhjelpe konsekvenser av utbruddet av covid-19 § 1.

En avgjørelse om rådslagning og avstemning ved fjernmøte tas av nemndlederen, og det stilles ikke krav om at det må være nødvendig og ubetenkelig, eller at partene har rett til å uttale seg. Vilkårene for når nemnda skal kunne beslutte dette, svarer til vilkårene i den midlertidige loven § 4 og skal forstås på samme måte.

Andre ledd angir vilkårene for når det kan gis forskrift om utvidet adgang til å beslutte at forhandlingsmøter eller møter i klagesaker helt eller delvis skal holdes som fjernmøter (bokstav a), at avhør skal gjennomføres som fjernavhør (bokstav b), og at vedtak kan treffes på grunnlag av en kombinasjon av muntlig behandling i møte og sakens dokumenter (bokstav c). Dette er bestemmelser som i dag følger av den midlertidige loven §§ 2 og 3.

Det følger av første punktum at Kongen bare kan gi forskriften når det av hensyn til å avhjelpe konsekvenser av covid-19 er nødvendig for å sikre en forsvarlig og rettssikker virksomhet i nemndene, se til sammenligning formålsbestemmelsen i midlertidig lov 22. desember 2021 nr. 150 om tilpasninger i regelverket for barnevernet og fylkesnemnda for å avhjelpe konsekvenser av utbruddet av covid-19 § 1.

Videre oppstilles det i første punktum et vilkår om at det bare kan gis forskrift om at nemda kan beslutte at forhandlingsmøter eller møter i klagesaker helt eller delvis skal holdes som fjernmøter, at avhør skal gjennomføres som fjernavhør, og at vedtak kan treffes på grunnlag av en kombinasjon av muntlig behandling i møte og sakens dokumenter, når det i den enkelte saken er nødvendig og ubetenkelig. Vilkårene for når nemnda skal kunne beslutte dette, svarer til vilkårene i midlertidig lov 22. desember 2021 nr. 150 om tilpasninger i regelverket for barnevernet og fylkesnemnda for å avhjelpe konsekvenser av utbruddet av covid-19 §§ 2 og 3, og skal forstås på samme måte. Se Prop. 112 L (2019–2020) punkt 6.3 og 7.3, Prop. 145 L (2019–2020) punkt 6.1.2, Prop. 96 L (2020–2021) punkt 4.2 og Prop. 40 L (2021–2022) punkt 4.2.

Andre punktum fastsetter at partene skal gis anledning til å uttale seg før det tas en beslutning om at forhandlingsmøter eller møter i klagesaker helt eller delvis skal holdes som fjernmøter, at avhør skal gjennomføres som fjernavhør, og at vedtak kan treffes på grunnlag av en kombinasjon av muntlig behandling i møte og sakens dokumenter. Partenes syn bør i alminnelighet tillegges betydelig vekt. Partenes uttalerett skal fremgå av forskrifter gitt i medhold av § 1.

Det følger av tredje ledd at forskrifter gitt etter første eller andre ledd skal legge til rette for en forsvarlig og rettssikker virksomhet i fylkesnemndene ved behandling av saker etter barnevernloven, smittevernloven og helse- og omsorgstjenesteloven. Disse lovene gjelder med mindre noe annet følger av den midlertidige forskriften.

Til § 2 Beslutninger som ikke kan kreves rettslig overprøvd

Det følger av paragrafen at nemndas avgjørelse om fjernmøte, fjernavhør, kombinasjon av muntlig og skriftlig behandling, og rådslagning og avstemning ved fjernmøte truffet i medhold av forskrift gitt etter § 1 første eller andre ledd, treffes som beslutning. Beslutningen kan ikke kreves rettslig overprøvd. Bestemmelsen er imidlertid ikke til hinder for at behandlingsformen kan brukes som begrunnelse for å kreve vedtaket rettslig overprøvd.

Til § 3 Varigheten av forskrifter gitt etter § 1

Det følger av første punktum at en forskrift gitt i medhold av § 1 første eller andre ledd, skal gjøres tidsbegrenset. Den lengste varigheten forskriften kan gis, er fire måneder av gangen.

Andre punktum inneholder en overgangsregel for saker som verserer i nemndene når en midlertidig forskrift gitt i medhold av § 1 første eller andre ledd opphører å gjelde. Overgangsregelen går ut på at dersom fjernmøte, fjernavhør, kombinasjon av muntlig og skriftlig behandling og rådslagning og avstemning ved fjernmøte er besluttet eller påbegynt før forskriftens opphevingstidspunkt, skal forskriften gjelde ved behandlingen inntil saken er avsluttet i nemnda.

Til § 4 Anvendelse på Svalbard

Det følger av paragrafen at en forskrift gitt i medhold av § 1 første eller andre ledd gjelder for Svalbard. Det er egne forskrifter om barnevernlovens anvendelse på Svalbard og om anvendelsen av helselover og -forskrifter for Svalbard og Jan Mayen.

Til § 5 Ikraftsetting og oppheving

Det følger av første ledd at loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Det tas sikte på at loven trer i kraft så raskt som mulig.

Andre ledd fastsetter at loven er midlertidig og oppheves 1. januar 2024.