Prop. 152 L (2020–2021)

Endringer i politiloven (erstatning for skader som skyldes pålagt trening mv.)

Til innholdsfortegnelse

5 Økonomiske og administrative konsekvenser

I høringsnotatet viste departementet til at det i perioden 2010 til 2018 årlig ble meldt inn gjennomsnittlig cirka 470 personskader oppstått i forbindelse med utførelse av arbeid, og som følges opp i HMS-sporet for korrigerende og forebyggende tiltak. Det finnes ingen statistisk informasjon om alvoret i personskadene. Størstedelen av skadene er imidlertid av mindre alvorlig karakter, og de fleste personskadene ender ikke opp som yrkesskade.

POD anslår at et gjennomsnitt på cirka 30 pst. av de meldte personskadene har skjedd under trening. På bakgrunn av opplysninger innhentet fra SPK, har POD beregnet at gjennomsnittlig utbetaling per skade utgjør om lag 230 000 kr. Basert på politiets avvikssystem og rapporten fra den partssammensatte arbeidsgruppen, legger POD og departementet til grunn at det er om lag 14 avslag på yrkesskadeerstatning per år. På bakgrunn av foreliggende tallmateriale, som er noe usikkert, er forslaget beregnet å ville medføre årlige utgifter på om lag 3 mill. kr.

Arbeidsgiver er formelt ikke part i yrkesskadebehandling utover meldingen om yrkesskade. Ordningen administreres av Statens pensjonskasse. Forslaget antas ikke å medføre at SPK får flere saker til behandling, eller at saksbehandlingen blir mer tidkrevende. Pensjonskassen behandler allerede sakene om yrkesskadedekning for politiansatte, herunder saker som gjelder skader som skyldes pålagt trening. Forskjellen vil i hovedsak bestå i at dersom SPK ikke finner at vilkårene for yrkesskadedekning etter yrkesskadeforsikringsloven er oppfylt, kan erstatning innvilges etter politiloven § 23 a.

Merutgifter som følge av forslaget skal dekkes innenfor Justis- og beredskapsdepartementets gjeldende budsjettramme.

For politiet kan de foreslåtte endringene få positive effekter som vanskelig kan kvantifiseres. Slike effekter kan være redusert usikkerhet og økt forutsigbarhet for ansatte, redusert behov for ytterlige oppfølging hos ulike aktører i saken, redusert antall klager, samt at det tilrettelegges for realistisk øving som bidrar til bedre håndtering av politioppgaver og samfunnssikkerhet.

Til forsiden