Prop. 154 L (2020–2021)

Endringer i arbeidsmiljøloven og diskrimineringsombudsloven (nemndløsning for gjengjeldelsessaker etter varsling mv.)

Til innholdsfortegnelse

6 Endret hjemmel for forskrift om arbeid i arbeidsgivers hjem

6.1 Gjeldende rett

Etter arbeidsmiljøloven § 1-5 andre ledd kan departementet gi forskrift om at lovens regler helt eller delvis skal gjelde for «arbeidstaker som utfører husarbeid, tilsyn eller pleie i arbeidsgivers hjem». Slike arbeidsforhold er med hjemmel i denne bestemmelsen regulert i en egen forskrift – forskrift 5. juli 2002 nr. 716 om husarbeid, tilsyn og pleie i privat arbeidsgivers hjem eller hushold (husarbeidsforskriften). Forskriften gir med utgangspunkt i arbeidsmiljølovens bestemmelser en tilpasset vernelovgivning for denne gruppen, men noe forenklet og med litt færre rettigheter. Det er også gitt enkelte særregler i forskriften.

6.2 Høringsforslaget

Høringsnotatet inneholdt forslag om ny forskrift om arbeid i arbeidsgivers hjem og hushold med sikte på eventuell ratifikasjon av ILO-konvensjon nr. 189 om anstendig arbeid for arbeidstakere i private hjem. Høringsnotatet inneholdt både en minimumsvariant av regelendringer som kun tok høyde for krav som følger av konvensjonen og andre internasjonale forpliktelser («forslag A»), og en variant med flere endringer, hvor formålet var større harmonisering med arbeidsmiljøloven («forslag B»). Begge forslagene bygget på at regler for arbeid i privat arbeidsgivers hjem fremdeles reguleres i forskrift, men at forskriften skal gjelde alle typer arbeid i privat arbeidsgivers hjem. Det ble derfor også foreslått å utvide forskriftens hjemmel i arbeidsmiljøloven § 1-5 slik at alle former for arbeid i arbeidsgivers hjem eller husholdning omfattes.

6.3 Høringsuttalelsene

Høringsinstansene som har uttalt seg om ratifikasjonsspørsmålet er gjennomgående positive til å endre norsk rett for å kunne ratifisere konvensjonen. LO og Den Norske Advokatforening (Advokatforeningen) savner en vurdering av behovet for særregulering og muligheten for å ta utgangspunkt i arbeidsmiljøloven og heller gjøre unntak fra de bestemmelsene der det er nødvendig. YS mener også prinsipielt at man burde tatt denne innfallsvinkelen. LO støtter likevel forslaget fra departementet til endring i arbeidsmiljøloven § 1-5 andre ledd.

Høringsinstansenes innspill knytter seg for øvrig først og fremst til de konkrete forskriftsendringene som ble foreslått. Et hovedkriterie for LOs vurdering er at arbeidstakere som arbeider i arbeidsgivers private hjem, ikke skal ha dårligere rettigheter og vern enn andre arbeidstakere. YS vurderer at reglene vil gjelde svært få i Norge, men samtidig at det er vanskelig å se gode grunner til at disse skal ha vesentlig svakere rettigheter enn andre. Likestillings- og diskrimineringsombudet støtter departementets forskriftsforslag, og mener det mest omfattende endringsalternativet best vil sikre et likestilt arbeidsliv for alle arbeidstakere. JURK er positive til endringene og påpeker at det er ekstra viktig med et regelverk som beskytter denne gruppen arbeidstakere, men mener at au pairer må omfattes. Advokatforeningen peker blant annet på at de alminnelige vernehensyn gjør seg gjeldende med samme styrke for disse arbeidstakerne som for andre, og at dette som et generelt utgangspunkt taler for harmonisering av reglene.

6.4 Departementets vurderinger og forslag

Departementet mener det er grunn til å videreføre dagens system med at arbeid som utføres i eller for en privat arbeidsgivers husholdning, reguleres i en egen forskrift. Dette for å sikre brukervennlighet og å begrense omfanget av reguleringer som en ikke-profesjonell arbeidsgiver må forholde seg til.

Arbeidsmiljølovens bestemmelse i § 1-5 andre ledd, som gir hjemmel til å fastsette forskrift om husarbeid, tilsyn eller pleie i arbeidsgivers hjem, foreslås utvidet til at alle former for arbeid i arbeidsgivers hjem eller husholdning omfattes. Lovendringen er nødvendig for å kunne ratifisere ILO-konvensjon nr. 189 om anstendig arbeid for arbeidstakere i private hjem. Konvensjonen gjelder i utgangspunktet alle former for arbeid i private hjem. Forskriften på dette området må dermed gis et videre virkeområde enn det husarbeidsforskriften har i dag.

Konvensjonen krever også materielle endringer i forskriften. Departementet vil sørge for å fastsette nødvendige forskriftsendringer dersom Stortinget vedtar forslaget som legges frem her og samtykker til ratifikasjon av konvensjonen. Endringene vil blant annet omfatte styrkede rettigheter knyttet til diskriminering, permisjon, arbeidstid og vern mot vold og trusler, samt adgang til å bringe saker om blant annet permisjonsrettigheter inn for Tvisteløsningsnemnda etter arbeidsmiljøloven. Det tas også sikte på at Arbeidstilsynet gis myndighet til å føre tilsyn med forskriften.

Til forsiden