Prop. 155 S (2014–2015)

Samtykke til godkjennelse av protokoll av 27. november 2014 om endring av Marrakesh-avtalen om opprettelse av Verdens handelsorganisasjon (innsetting av avtalen om handelsfasilitering)

Til innholdsfortegnelse

5 Gjennomføring i norsk rett

I hovedsak er gjeldende rett i samsvar med avtalens bestemmelser. Noen avtaleforpliktelser er gjennomført uten at dette er direkte gjenspeilet i formelt regelverk. For eksempel gjelder dette bruk av internett som informasjonskanal. Gjennomføring av avtalen nødvendiggjør imidlertid enkelte lovendringer i tolloven og endringer i forskrifter til tolloven.

Artikkel 2 avsnitt 2 i avtalen vil legge til rette for at det gjennomføres regelmessige konsultasjoner mellom grensemyndighetene og næringslivet. Bestemmelsen bør ses i sammenheng med plikten til å opprette en nasjonal komité for handelsfasilitering, jf. artikkel 23 avsnitt 2. Det praktiseres i dag regelmessige møter mellom relevante myndigheter og næringslivet på noen områder, men det foreslås i tråd med avtalen at alle grensemyndigheter skal involveres i konsultasjonene. Dette bør derfor formaliseres gjennom en forskriftsfullmakt i tolloven og reguleres nærmere i tollforskriften.

Tolloven § 12-13 har bestemmelser om bindende forhåndsuttalelser, men er begrenset til uttalelser som gjelder klassifisering. Avtalens artikkel 3 punkt 9 innebærer en forpliktelse til å ha et system med forhåndsuttalelse om klassifisering og opprinnelse. Ved lov 22. juni 2012 nr. 37 ble det vedtatt en endring av tolloven § 12-13 som utvider omfanget av tilfeller det kan gis forhåndsuttalelse om, herunder om opprinnelse. Endringsloven innebærer også enkelte endringer i saksbehandlingsreglene for bindende forhåndsuttalelser etter tolloven. Endringsloven er imidlertid av ulike grunner ikke satt i kraft. Departementet vil i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet for 2016 fremme forslag om endringer av saksbehandlingsbestemmelsene i den vedtatte endringsloven, slik at endringsloven kan settes i kraft. Endringene som fremmes innebærer at systemet med bindende forhåndsuttalelser oppfyller forpliktelsen etter avtalen. Det vil imidlertid også være behov for enkelte tilpasninger av bestemmelser i tollforskriften.

Artikkel 12 i avtalen har bestemmelser om tollsamarbeid, herunder bestemmelser om informasjonsutveksling. Tolloven § 14-8 har bestemmelser om utveksling av opplysninger med annen stat. Bestemmelsen gjelder etter sin ordlyd informasjonsutveksling til «gjennomføring av overenskomst med annen stat». Avtalen her er ikke en bilateral avtale slik at det kan reises spørsmål om bestemmelsen vil gjelde for forpliktelser etter avtalen, selv om den aktuelle informasjonsutvekslingen vil skje med en annen stat og ikke WTO. Tolloven tredje ledd har bestemmelser om at departementet i forskrift kan bestemme at utveksling av opplysninger etter bestemmelsen kan skje uten «formell overenskomst». Finansdepartementet vil vurdere om tolloven § 14-8 bør endres slik at utveksling av informasjon etter avtalen er regulert direkte av loven eller ved bruk av forskriftshjemmelen i § 14-8 tredje ledd.

Artikkel 12 punkt 5.1 bokstav a stiller krav til at behandling skal gis minst den samme grad av beskyttelse som den opplysningene har hos det anmodende medlemmet. Tolloven § 12-1 sjette ledd sier at informasjonsutveksling med fremmed stat eller organisasjon ikke er omfattet av taushetspliktsbestemmelsene. Bestemmelsen må imidlertid ses i sammenheng med tolloven § 14-8 og Finansdepartementet mener at det da framkommer at det kun er selve utvekslingen av informasjonen, med den annen stat eller organisasjon, som ikke skal være hindret av taushetsplikt. Finansdepartementet vil vurdere om det kan være behov for endring av tolloven § 12-1 sjette ledd slik at dette kommer klarere fram.

Finansdepartementet vil fremme nødvendige lovendringer for Stortinget samt foreta nødvendige forskriftsendringer.