Prop. 158 L (2020–2021)

Endringer i personopplysningsloven og offentleglova (ytrings- og informasjonsfrihet mv.)

Til innholdsfortegnelse

6 Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget til endringer i personopplysningslovens unntak for ytrings- og informasjonsfrihet vil for mange typer behandlinger i det vesentlige være en videreføring av gjeldende rett, jf. punkt 3.8 over. På enkelte områder vil endringen imidlertid medføre at flere av reglene i loven og forordningen vil kunne komme til anvendelse sammenlignet med gjeldende rett. Dette forutsetter en tilsvarende økning i Datatilsynets tilsyn på disse områdene. At den foreslåtte unntaksregelen er mer nyansert og skjønnsmessig, antas å kunne medføre økt behov for veiledning fra Datatilsynet. Det er ikke mulig å tallfeste disse virkningene. Datatilsynets håndheving og veiledning vil skje innenfor gjeldende budsjettrammer, om nødvendig ved omprioriteringer.

Forslaget til et nytt unntak fra innsyn for sammenstillinger av og oversikter over personopplysninger som oppstår som en direkte følge av innsynskrav etter personvernforordningen artikkel 15, jf. punkt 4 over, vil i liten grad ha økonomiske eller administrative konsekvenser. Det dreier seg om ganske få saker, og dersom det settes frem innsynskrav, vil de fortsatt måtte vurderes. Et generelt unntak for slike dokumenter vil imidlertid gjøre det lettere å håndtere innsynskravene, og forslaget kan på denne måten ha visse positive administrative konsekvenser. Siden det dreier seg om såpass få saker, vil også disse konsekvensene være små.

Forslaget om utsatt innsyn i dokumenter som inngår i saker som behandles av EOS-utvalget, vil i svært liten grad ha økonomiske eller administrative konsekvenser. Dersom det kommer innsynskrav, må det i alle tilfeller vurderes om de aktuelle dokumentene inngår i en slik sak, og om saken er mottatt i Stortinget eller ferdigbehandlet.

Til forsiden