Prop. 170 L (2016–2017)

Endringer i barnehageloven (krav til norskspråklig kompetanse)

Til innholdsfortegnelse

4 Gjeldende rett

Barnehageloven inneholder ingen eksplisitte krav til norskspråklig kompetanse for å kunne ansettes i barnehage. Det framgår av barnehageloven §§ 1 og 2 at barnehagen skal være en pedagogisk virksomhet der barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter, og der barnas språk blir tatt hensyn til. I forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver (rammeplanen) er det presisert at personalet skal være bevisst på sine roller som språklige forbilder og støtte barnas språkutvikling. Personalet skal sørge for at barna får varierte og positive erfaringer med å bruke språk som kommunikasjonsmiddel, som redskap for tenkning og som uttrykk for egne tanker og følelser. Videre skal personalet følge med på barnas kommunikasjon og språk, og fange opp og støtte barn som har ulike former for kommunikasjonsvansker.

Barnehageeier har ansvaret for at den totale bemanningen har tilstrekkelige kvalifikasjoner til å gi barna et pedagogisk tilbud i tråd med barnehageloven og rammeplanen, jf. barnehageloven § 7 første ledd og § 18 første ledd. Ved ansettelser må barnehageeier derfor blant annet vurdere om søkeren har tilstrekkelig norskspråklig kompetanse til at barnehagens totale bemanning kan støtte barnas språkutvikling slik loven og rammeplanen krever.

Søkere med utenlandske yrkeskvalifikasjoner som ønsker å arbeide som styrer eller pedagogisk leder, må få yrkeskvalifikasjonene godkjent av Utdanningsdirektoratet. En forutsetning for godkjenning er at søkeren har «tilfredsstillende kunnskaper, ferdigheter og innsikt i norsk språk og i norske samfunnsforhold og barnehageforhold», jf. forskrift om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner for styrer og pedagogisk leder i barnehage fra annen stat § 10. Utdanningsdirektoratet har i praktiseringen av dette språkkravet lagt til grunn at søkeren må dokumentere norskkunnskaper på minst nivå B2 etter Det felles europeiske rammeverket for språk. Kravet gjelder ikke for søkere med norsk, samisk, svensk, dansk, islandsk eller færøysk som morsmål.

Stortinget har vedtatt en ny yrkeskvalifikasjonslov som skal gjelde på tvers av alle godkjenningsordninger, jf. Stortingets lovvedtak 55 (2016–2017), jf. Innst. 190 L (2016–2017). Loven er hovedsakelig en fullmaktslov, og de detaljerte bestemmelsene skal reguleres i en horisontal forskrift. Den nye loven og forskriften vil fra 1. januar 2018 erstatte gjeldende regulering i forskriften om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner for styrer og pedagogisk leder for borgere som har tilegnet seg yrkeskvalifikasjonene i en EØS-stat eller Sveits. Den nye loven har et generelt krav til språkkunnskaper i § 15 om at yrkesutøver skal ha de språkkunnskaper i norsk som er nødvendige for å utøve det lovregulerte yrket. I forskriften er det regler for når språkkontroll kan utføres.

Til forsiden