Prop. 171 S (2016–2017)

Finansiering av fv 33 på strekningene Skardtjernet – Tonsvatnet og Bjørgokrysset – Nedre Øydgarden i Oppland

Til innholdsfortegnelse

5 Finansieringsopplegg

Utbyggingen av fv 33 på strekningene Skardtjernet – Tonsåsen og Bjørgokrysset – Nedre Øydgarden er forutsatt finansiert med fylkeskommunale midler og bompenger. I tråd med de lokalpolitiske vedtakene er det lagt til grunn at 50 pst. av utbyggingskostnadene blir finansiert med fylkeskommunale midler og 50 pst. med bompenger. Med utgangspunkt i prosjektets kostnadsoverslag på 270 mill. 2017-kr, innebærer dette et fylkeskommunalt bidrag på 135 mill. kr og et bompengebidrag på 135 mill. kr.

Figur 5.1 Plassering av bomstasjonen ved Vesle Øyangen.

Figur 5.1 Plassering av bomstasjonen ved Vesle Øyangen.

Bompenger og bompengeopplegg

Det er lagt opp til tovegs etterskuddsinnkreving av bompenger i en automatisk bomstasjon ved Vesle Øyangen vest på strekningen Skardtjernet – Tonsvatnet, jf. figur 5.1.

For at prosjektet fv 33 Skardtjernet – Tonsvatnet og Bjørgokrysset – Nedre Øydgarden skal bli nedbetalt i løpet av 15 år, er det beregnet at gjennomsnittlig inntekt per passering må være om lag 19 kr med de forutsetningene som ellers er lagt til grunn. Det er lagt til grunn at takstgruppe 2 (kjøretøy over 3 500 kg ekskl. kjøretøy i kjøretøygruppe M1) skal betale det dobbelte av taksten for takstgruppe 1 (kjøretøy med tillat totalvekt til og med 3 500 kg og kjøretøy i kjøretøygruppe M1). Basert på dette legges foreløpig følgende grunntakster uten rabatt til grunn (2017 prisnivå):

  • Takstgruppe 1: 20 kr

  • Takstgruppe 2: 40 kr

Det forutsettes at takstene blir justert i samsvar med prisstigningen.

Det legges til grunn at kjøretøy i takstgruppe 1 får 20 pst. rabatt ved bruk av elektronisk brikke, jf. Prop. 1 S Tillegg 2 (2015–2016). Det gis ikke rabatt for kjøretøy i takstgruppe 2.

For øvrig gjelder de til enhver tid gjeldende takstretningslinjer for bompengeprosjekter.

I tråd med forutsetningene i Prop. 1 S (2016–2017) vil beregnet gjennomsnittstakst bli brukt som grunnlag for justering av takstene. Før start på innkrevingen vil gjennomsnittstaksten bli vurdert ut fra kjente faktorer som låneopptak, lånerente og utbyggingskostnad. Forslag til takstjusteringer som følge av dette forutsetter tilslutning fra fylkeskommunen som garantist.

Andre forutsetninger for finansieringen

Eventuelle kostnadsøkninger ut over ordinær prisstigning skal dekkes i samsvar med gjeldende retningslinjer for bompengeprosjekter. Dette innebærer at kostnadsøkninger opp til 10 pst. skal dekkes med fylkeskommunale midler og bompenger etter samme prosentvise fordeling som i finansieringsplanen. Kostnadsøkninger utover 10 pst. dekkes av fylkeskommunen.

Eventuelle kostnadsreduksjoner på inntil 10 pst. fordeles mellom fylkeskommunen og bompengeselskapet i forhold til partenes andel av finansieringen. Reduksjoner på mer enn 10 pst. tilfaller fylkeskommunen.

Dersom økonomien i prosjektet blir svakere enn forventet, kan bompengeselskapet etter avtale med Vegdirektoratet øke gjennomsnittstaksten med inntil 20 pst. og forlenge innkrevingsperioden med inntil 5 år.

Trafikkforutsetningene framgår av kap. 4. Følgende basisforutsetninger er ellers lagt til grunn for finansieringsanalysen:

  • Lånerente: 5,5 pst. de 10 første årene, deretter 6,5 pst.

  • Årlig prisstigning: 2,5 pst.

  • Årlige innkrevings- og driftskostnader: 3 mill. kr

  • Andel som bruker brikke: om lag 75 pst. av kjøretøy i takstgruppe 1.

Med disse forutsetningene er innkrevingsperioden beregnet til om lag 15 år. Brutto bompengeinntekter er beregnet til om lag 260 mill. 2017-kr der 135 mill. kr er forutsatt benyttet til å dekke deler av investeringskostnadene, om lag 80 mill. kr til å dekke finansieringskostnader og om lag 45 mill. kr til å dekke innkrevingskostnader og kostnader til drift av bompengeselskapet.

Det er regnet på et optimistisk alternativ med følgende forutsetninger:

  • ÅDT i åpningsåret øker med 10 pst.

  • Lånerenten reduseres til 4,5 pst. de 10 første årene og 5,5 pst. de resterende årene

  • For øvrig er de samme forutsetningene som i basisalternativet lagt til grunn.

Med disse forutsetningene er innkrevingsperioden beregnet til om lag 13 år, dvs. en reduksjon på om lag to år. Alternativt kan gjennomsnittstaksten reduseres med om lag 2 kr.

Det er også regnet på et pessimistisk alternativ med følgende forutsetninger:

  • 10 pst. kostnadsøkning

  • Årlig trafikkvekst reduseres med 0,5 pst. etter innkrevingsstart

  • ÅDT i åpningsåret reduseres med ytterligere 5 pst.

  • Lånerenten økes til 6,5 pst. i hele låneperioden

  • Takstøkning på 20 pst. utover prisstigning etter to år.

Med disse forutsetningene er innkrevingsperioden beregnet til om lag 17 år, dvs. en økning på om lag 2 år i forhold til basisalternativet.