Prop. 229 L (2020–2021)

Endringer i grenseloven, utlendingsloven og politiregisterloven (etablering av systemer for inn- og utreise, fremreise og passasjerlisteopplysninger mv.)

Til innholdsfortegnelse

8 Merknader til bestemmelsene

8.1 Utlendingsloven

Til § 9 a

Bestemmelsen er ny og gjennomfører forordningen om ETIAS ved inkorporasjon i norsk lov. Det åpnes også for at Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift om gjennomføringen av forordningen, se mer under punkt 3.3.

Til § 17 første ledd bokstav b og n

Endringen innebærer at manglende fremreisetillatelse på grensen er bortvisningsgrunn etter første ledd bokstav b. I medhold av ny bokstav n kan en utlending bortvises når vedkommende nekter å avgi biometrisk personinformasjon når det er påkrevd, se mer i punkt 3.3.3.

Til § 80

Bestemmelsen endres slik at det kan gjøres unntak fra forvaltningsloven for de særlige saksbehandlingsreglene som følger av ETIAS-forordningen, se mer i punkt 3.3.2.

Til § 84 a første ledd

Siden politiets oppgaver som grensekontrollmyndighet er flyttet fra utlendingsloven til grenseloven, inntas i bestemmelsen en henvisning til grenselovens kapittel 3 slik at utlendingsmyndighetene fortsatt kan utlevere opplysninger til politiet på visse vilkår, se punkt 6.3.3.

Til § 90 syvende ledd

Det er ikke tilsiktet en realitetsendring i dette leddet, kun en språklig justering ved at «føre utlending ut» erstattes med «uttransportere utlendingen».

Til § 91

Det er foretatt enkelte språklige justeringer i første, tredje og syvende ledd.

Femte og sjette ledd er justert for å samsvare med endringene i § 16. Endringene innebærer ikke realitetsendringer.

Til § 100 annet ledd bokstav a

Siden politiets oppgaver som grensekontrollmyndighet er flyttet fra utlendingsloven til grenseloven, inntas i bestemmelsen en henvisning til grenselovens kapittel 3 slik at utlendingsmyndighetene fortsatt kan utlevere opplysninger til politiet på visse vilkår, se punkt 6.3.3.

8.2 Politiregisterloven

Til § 69 første ledd nr. 11

Endringen i første ledd nr. 11 innebærer at Kongen kan bestemme at opplysninger i politiets registre som er regulert i del 11 i politiregisterforskriften i sin helhet skal være underlagt taushetsplikt. Dette innebærer at det for opplysninger i disse registrene ikke skal foretas en konkret vurdering etter politiregisterloven § 23.

8.3 Grenseloven

Til § 1 første ledd

Bestemmelsen inntar «trusler mot folkehelsen» som et eksplisitt formål med loven.

Til § 8

Bestemmelsen gjennomfører tre sentrale EU-rettsakter om grensekontroll i loven, EES-forordningen, grenseforordningen og API-direktivet. Gjennomføringen av EES er nytt, mens grenseforordningen og API-direktivet etter gjeldende rett er gjennomført i utlendingsforskriften. Nåværende første ledd blir nytt annet ledd.

Til § 13 første ledd

Bestemmelsen åpner uttrykkelig for at departementet kan delegere kompetansen til å fastsette grenseovergangssted, se mer under punkt 6.2.3.

Til § 15 første ledd ny nr. 5

Bestemmelsen er ny i grenseloven og viderefører utlendingsforskriften § 1-12 med enkelte endringer. Etter begjæring vil det kunne gjennomføres inn- og utreisekontroll på innretninger og anlegg som nyttes på eller er tilknyttet norsk kontinentalsokkel, se mer under punkt 6.2.4.

Til § 16

Bestemmelsen endrer nåværende første ledd, slik at forhåndsmelding skal oversendes politiet med mindre annet er bestemt. Etter Schengen-regelverket er det ikke kontroll på indre grense, og dette bør presiseres i forskrift, se mer under punkt 6.2.5. I tillegg endres begrepet «transportør av sjøfartøy» til «fører av sjøfartøy». Nåværende annet ledd oppheves, og innholdet skal i stedet reguleres i forskrift, jf. forslag til § 25 nr. 8. Tredje ledd oppheves.

Til ny § 16 a

Bestemmelsen introduserer en hjemmel i norsk lov for utlevering av PNR-opplysninger, jf. nærmere om dette i punkt 4 i proposisjonen. Første ledd lovfester plikten til utlevering av PNR-opplysninger og til hvilket formål opplysningene kan benyttes. Annet ledd bestemmer at selskapet som utfører flyvningen, skal overføre PNR-opplysningene om samtlige passasjerer dersom flyturen deles med ett eller flere luftfartsselskaper. Tredje ledd bestemmer til hvilke tidspunkter opplysningene skal overføres, og fjerde ledd bestemmer når PNR-enheten unntaksvis kan anmode om ytterligere oversendelser. Femte ledd bestemmer at PNR-opplysningene skal overføres i elektronisk form til passasjerinformasjonsenheten. Hvordan opplysningene skal behandles, vil bli fastsatt i politiregisterforskriften, jf. sjette ledd. I forskrift vil det blant annet bli gitt regler om behandlingsansvar, opplysningskategorier som kan registreres, tilgang, utlevering, informasjonsplikt, innsyn, retting, sletting, maskering, klageadgang, informasjonssikkerhet, internkontroll og sporing. Det kan også gis forskrift om utlevering av PNR-opplysninger til andre tidspunkter enn de som følger av tredje ledd.

Til § 17

Bestemmelsen endres slik at utlendinger som fratrer sin stilling om bord på et sjøfartøy, eller som er blindpassasjer på et sjøfartøy, først kan forlate sjøfartøyet når vedkommende skal bli innreisekontrollert av politiet. Etter tredje punktum er det politiet som beslutter hvor og når kontrollen skal finne sted. Det er også foretatt en mindre språklig endring av overskriften.

Til § 25

I bestemmelsens nr. 3 endres begrepsbruken fra «godkjenning» av grenseovergangssteder til «fastsetting». I bestemmelsens nr. 8 inntas en ny forskriftshjemmel. Bakgrunnen er at innholdet i nåværende § 16 annet ledd skal flyttes til forskriften. Behandling av opplysninger er nevnt særskilt, men hjemmelen vil også dekke andre områder av forordningen som det vil være behov for å regulere i forskrift.

I bestemmelsens nr. 12 gis det adgang til å gi nærmere regler i forskrift om gjennomføringen av rettsakter som nevnt i § 8, se mer under punkt 6.2.7.

Til § 26

Det gjøres en tilføyelse i første punktum, slik at overtredelse av bestemmelser gitt i medhold av grenseloven § 25 nr. 1 om gjennomføring av loven på Svalbard, Jan Mayen mv. kan straffes etter § 26. I tillegg gjøres brudd på forskriftsbestemmelsen i § 25 nr. 8 straffbart, se mer i punkt 6.2.8. I tillegg lovfestes det at brudd på pliktene som følger av § 16 a kan straffes etter § 26.

Til § 28

Det foreslås å gjøre endringer i grenseloven § 28 annet ledd nr. 4 for følgende bestemmelser:

Til utlendingsloven § 6

For å harmonisere språkbruken i grenseloven og utlendingsloven foreslås «skip» i utlendingsloven § 6 femte ledd endret til «sjøfartøy». Dette er kun en språklig justering.

Til utlendingsloven § 16

Første ledd presiserer at bestemmelsen omfatter både sjøfolk og eventuelle blindpassasjerer om bord som skal innreisekontrolleres, og at det ikke er adgang til å gå i land før innreisekontrollen skal gjennomføres. Bestemmelsen er parallell til grenseloven § 17.

Annet ledd åpner for at det i forskrift kan gis nærmere regler om adgangen til riket for sjøfolk og blindpassasjerer, landlov, saksbehandling og klageadgang.

Til utlendingsloven § 22

Tidligere § 22 tredje ledd gjeninnføres. Det er foretatt enkelte språklige justeringer, men det er ikke tilsiktet en realitetsendring. Bestemmelsen fastsetter at det i forskrift kan gis nærmere regler om i hvilke tilfeller Tolletaten og andre myndigheter har adgang til å utføre utlendingskontroll.

Inn- og utreisekontroll er hjemlet i grenseloven, og utlendingskontroll er hjemlet i utlendingsloven. Tolletaten skal bistå politiet med gjennomføring av inn- og utreisekontroll, jf. grenseloven § 7. Videre kan Tolletaten eller andre myndigheter utføre utlendingskontroll i enkelte tilfeller som er regulert i forskrift, jf. utlendingsloven § 22. Det kan f.eks. være aktuelt for Tolletaten å gjennomføre en utlendingskontroll hvis det under en tollkontroll av en utlending på indre Schengen-grense avdekkes forhold som indikerer at utlendingen ikke har rett til å reise inn i Norge og oppholde seg her. Tolletaten kan da bl.a. ta kopi av utlendingens pass eller andre reise- eller legitimasjonsdokumenter, og øvrige bevis.

Til utlendingsloven § 100 b første ledd

Endringen er en følge av at tidligere § 22 tredje ledd gjeninnføres i utlendingsloven. Første ledd omfatter både utlendingskontroll etter utlendingsloven, og inn- og utreisekontroll etter grenseloven. Endringen tydeliggjør at alle myndigheter som har kompetanse til å foreta slike kontroller, deriblant Tolletaten, kan innhente biometrisk personinformasjon i henhold til bestemmelsen.

Til forsiden