Prop. 244 S (2020–2021)

Endringer i statsbudsjettet 2021 under Helse- og omsorgsdepartementet (influensavaksinasjonsprogrammet) og orienteringer under Samferdselsdepartementet (tilleggsavtaler med togselskapene) og Kulturdepartementet (forlengelse av midlertidige støtteordninger for kultur, frivillighet og idrett)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn

Folkehelseinstituttet (FHI) har varslet om muligheten for en kraftig influensa og RS-virussesong. Dette som følge av at flere smittestoffer nesten har vært fraværende i en lang periode siden mars 2020. En betydelig andel innlagte pasienter med andre luftveisinfeksjoner vil kunne redusere den totale kapasiteten. Høy influensavaksinasjonsdekning i anbefalte grupper vurderes derfor som ekstra viktig før kommende sesong.

Influensavaksinasjonsprogrammet gjelder vaksine mot sesonginfluensa som årlig tilbys både personer med økt risiko for komplikasjoner ved sesonginfluensa (risikogrupper) samt andre målgrupper. FHI gir faglige retningslinjer for gjennomføring av vaksinasjonsprogrammet herunder målgrupper, som bla. omfatter helsepersonell med pasientkontakt. Norge har sluttet seg til WHOs målsetning om at 75 pst. av alle i målgruppene blir vaksinert. Tall fra SSB for 2020/2021 indikerer at dekningen da lå rundt 48 pst. blant personer over 65 år.

Kommunene har ansvar for å sørge for et årlig tilbud om vaksinasjon, og for å bestille vaksine fra FHI til anbefalte målgrupper i kommunene. Fortløpende bestilling fra kommunene utover sesongen er mulig så lenge lageret til FHI rekker. Kommunene har videre et koordinerende ansvar og står fritt til å organisere vaksinasjon slik de finner det hensiktsmessig for å oppnå høyest mulig vaksinasjonsdekning, f.eks. ved å inngå avtaler med ulike kommunale tilbydere som fastleger, helsestasjon for voksne/eldre, smittevernkontor/vaksinasjonskontor og hjemmesykepleien. Kommunene kan også inngå avtale med private tilbydere som apotek, vaksinasjonsklinikker og bedriftshelsetjenesten.

For sesongen 2021/2022 er det anskaffet betydelig flere doser enn året før. Dette vil kunne gi en dekningsgrad på 100 pst. i målgruppene og 75 pst. av helsepersonell. Gratis vaksine og vaksinasjon, i kombinasjon med kommunikasjon og tilgjengelighet, vil sannsynligvis føre til økt vaksinasjonsdekning.

Det foreslås derfor å tilby personer i risikogruppene i influensavaksinasjonsprogrammet gratis vaksine og gratis vaksinasjon i kommunene. Hos fastlege vil personer i risikogruppene med frikort få vaksinasjon gratis, men de som ikke har frikort må betale en egenandel på 50 kroner. Forslaget inkluderer gratis vaksine til arbeidsgivere som plikter å gi vaksine til sine ansatte herunder helsepersonell med pasientkontakt, samt svinerøktere og andre som har nær kontakt med levende gris, men arbeidsgiver må fortsatt dekke kostnaden ved å sette vaksinen. Forslaget inkluderer også gratis vaksine til personer som bor sammen med immunsupprimerte personer, eller som er tilsvarende nære.

Forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram vil som følge av dette forslaget bli endret slik at det i perioden 1. oktober 2021 til 30. juni 2022, ikke kan tas betalt for vaksine og vaksinasjon av personer i risikogruppen, utover en adgang for fastlegene til å kreve egenandel og utløse takst etter nye midlertidige bestemmelser i forskrift 25. juni 2021 nr. 2226 om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos lege.