Prop. 3 L (2016–2017)

Endringer i introduksjonsloven (samordning med andre offentlige ytelser)

Til innholdsfortegnelse

2 Gjeldende rett

Formålet med introduksjonsprogrammet er å styrke flyktningers mulighet for deltakelse i yrkes- og samfunnslivet og deres mulighet til økonomisk selvstendighet. Målgruppen for introduksjonsprogrammet er nyankomne innvandrere og deres familiemedlemmer. Disse må være mellom 18 og 55 år, bosatt i en kommune og ha behov for grunnleggende kvalifisering. Det er en rett og en plikt til å delta i programmet. Introduksjonsprogrammet tar sikte på å gi grunnleggende ferdigheter i norsk, grunnleggende innsikt i norsk samfunnsliv og forberede for deltakelse i yrkeslivet. Etter introduksjonsloven § 4 tredje ledd skal programmet minst inneholde opplæring i norsk og samfunnskunnskap og tiltak som forbereder for arbeid eller utdanning. Programmet skal være helårig og på full tid og kan vare inntil to år. Deltakere mottar introduksjonsstønad som årlig tilsvarer to ganger folketrygdens grunnbeløp (G). Deltakere under 25 år mottar 2/3 av to ganger G. Per 1. mai 2016 utgjør to G kroner 185 152. Av stønaden trekkes det skatt og trygdeavgift. Videre foretas trekk ved ugyldig fravær. Det er fastsatt særskilte regler om fravær og permisjon.

Minimumskravet om at den enkeltes program skal inneholde tiltak som forbereder for arbeid eller utdanning innebærer stor grad av skjønn for kommunen. Tiltakene avhenger av den enkeltes individuelle behov. Personer som deltar i arbeidsmarkedstiltak i regi av Arbeids- og velferdsetaten har rett til tiltakspenger (tidligere kalt stønad til livsopphold til tiltaksdeltaker) etter forskrift 4. november 2013 nr. 1286 om tiltakspenger mv. (tiltakspengeforskriften). Dersom nyankomne innvandrere som en del av sitt introduksjonsprogram deltar i opplæring eller andre tiltak som utløser tiltakspenger, følger det av introduksjonsloven § 12 annet ledd at denne stønaden tilfaller kommunen. Deltakeren får uansett utbetalt full introduksjonsstønad iht. introduksjonsloven §§ 8 til 11.

I rundskriv Q-27/2015 om samarbeid mellom kommunen og Arbeids- og velferdsetaten om introduksjonsordning for nyankomne innvandrere, er det gitt nærmere regler for samordning av ytelsene. Det heter i punkt 5 i rundskrivet:

«Når en deltaker i introduksjonsprogrammet som ledd i opplæringen på arbeidsmarkedstiltak, f.eks. arbeidspraksis og arbeidsmarkedsopplæring (AMO), fatter Arbeids- og velferdsetaten vedtak om tiltakspenger. Etter introduksjonsloven § 12 annet ledd trer den enkelte kommune i slike tilfeller inn i deltakerens krav på stønader etter forskrift 4. november 2013 nr. 1286 om tiltakspenger mv. Arbeids- og velferdsetaten skal derfor utbetale ovennevnte ytelser til vedkommende kommune og ikke direkte til deltakeren. Deltaker får utbetalt full introduksjonsstønad fra kommunen. Deltakeren mottar original av vedtaket, hvor han/hun informeres om at ytelsene vil bli utbetalt til kommunen (Kommunens navn, adresse og kontonummer). Kommunen mottar en kopi av vedtaket. Ytelsene utbetales etterskuddsvis i henhold til frammøtelister.»