Prop. 3 L (2016–2017)

Endringer i introduksjonsloven (samordning med andre offentlige ytelser)

Til innholdsfortegnelse

3 Om lovforslaget

Ett av forslagene i Meld. St. 30 (2015–2014) Fra mottak til arbeidsliv – en effektiv integreringspolitikk er at Arbeids- og velferdsetaten skal bidra til økt arbeidsretting av introduksjonsprogrammet, og en mer målrettet bruk av arbeidsmarkedstiltak, særlig med sikte på hurtigere overgang til arbeid. Som følge av samordningsregelen i § 12 annet ledd må det for hver enkelt deltaker beregnes individuelt hvor mye som skal overføres til kommunen. Dette medfører byråkrati og ressursbruk som departementet vurderer som uhensiktsmessig. I praksis innebærer regelen en dobbeltfinansiering. Tall fra Arbeids- og velferdsdirektoratet viser at det årlig overføres rundt 36 mill. kroner fra Arbeids- og velferdsetaten til kommunene. Ved å oppheve § 12 annet ledd, kan Arbeids- og velferdsetaten frigjøre mer ressurser til bl.a. bruk av arbeidsmarkedstiltak overfor målgruppen.

På denne bakgrunn foreslår departementet å oppheve introduksjonsloven § 12 annet ledd. Dette innebærer at tiltakspenger fra Arbeids- og velferdsetaten ikke lenger skal tilfalle kommunen. Den enkelte deltaker skal fortsatt motta introduksjonsstønad fra kommunen i henhold til introduksjonsloven §§ 8 til 11. Forskrift 4. november 2013 om tiltakspenger mv. (tiltakspengeforskriften) § 7 vil bli endret i tråd med dette forslaget.

Rundskriv Q-27/2015 om samarbeid mellom kommunen og Arbeids- og velferdsetaten om introduksjonsordning for nyankomne innvandrere punkt 5 må også endres som følge av forslaget om å oppheve introduksjonsloven § 12 annet ledd.