Prop. 4 S (2023–2024)

Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 77/2023 av 28. april 2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2019/1009 om fastsettelse av regler for tilgjengeliggjøring på markedet av EU-gjødselvarer mv. (gjødselforordningen)

Til innholdsfortegnelse

2 Generelt om innholdet i gjødselforordningen

Gjødselforordningen gir nytt regelverk om produksjon, omsetning og markedsføring av CE-merkede gjødselvarer, og erstatter gjeldende forordning (EF) nr. 2003/2003 om EF-gjødsel. Gjeldende forordning regulerer kun gjødsel av mineralsk opphav, mens den nye forordningen utvider virkeområdet til også å gjelde gjødsel av organisk opphav. Forordningen innebærer at regelverket blir bedre tilpasset formålet om sirkulær økonomi, blant annet gjennom gjenbruk av organisk materiale og plantenæringsstoffer med særlig vekt på fosfor. Et felles regelverk som også omfatter organiske gjødselvarer, legger til rette for handel med gjødselvarer basert på avfall og biprodukter i EU/EØS.

Gjødselforordningen trådte i kraft i EU 16. juli 2022.

Den nye gjødselforordningen vil også være et viktig bidrag til bedre regulering av omsetning av gjødselprodukter. Tidligere kunne man oppleve at enkelte gjødselvarevirksomheter ble fristet til å blande inn udokumenterbare ingredienser av kategori avfall. Nå kreves det bedre dokumentasjon, og en uavhengig tredjepartsinstans skal vurdere produkter og om de kvalifiserer til CE-merket gjødselvare. Forordningen bidrar også til å redusere handelshindringer for gjødselvare som fyller kravene til CE-merket. Forordningen legger imidlertid opp til valgfrihet for gjødselvareprodusenter. De kan enten produsere i henhold til EU-kravene, eller i henhold til nasjonalt regelverk og for det nasjonale markedet. En tredje mulighet er produksjon i henhold til kravene til et tredjelands nasjonale regelverk.

Forordningen inneholder ikke regler om hvordan gjødselvarer skal anvendes, for eksempel hvilke mengder som kan brukes, til hvilke ulike plantekulturer osv. Dette står landene fritt til å regulere i nasjonalt regelverk.

Forordningen legger opp til at Kommisjonen kan gi utfyllende regelverk med nærmere spesifikasjoner av kravene til de enkelte gjødselvarene, for eksempel oppdateringer av vedleggene til forordningen, og tilføyelse av råvarekategorier/komponenter som kan inngå i gjødselblandinger. Også det utfyllende regelverket vil måtte innlemmes i EØS-avtalen.

Til forsiden