Prop. 47 L (2017–2018)

Lov om fagskoleutdanning (fagskoleloven)

Til innholdsfortegnelse

25 Endring i lov om studentsamskipnader – tilknytning til studentsamskipnader

25.1 Gjeldende rett

Fagskoler har i dag ingen rett eller plikt til tilknytning til studentsamskipnad. Fagskolen og studentsamskipnaden kan imidlertid inngå avtale om tilknytning.

25.2 Departementets høringsforslag

Departementet legger til grunn at fagskolestudenter skal ha et velferdstilbud på lik linje med det tilbudet som studenter ved universiteter og høyskoler har. Studentsamskipnadene er opprettet av departementet og har som hovedoppgave å tilby velferdstjenester til studenter. Departementet mener at studentsamskipnadstilknytning vil styrke fagskolenes velferdstilbud. Rett til tilknytning til studentsamskipnad kan styrke fagskolenes attraktivitet. Utgangspunktet bør være at fagskolestudentene og styret ved fagskolen ønsker slik tilknytning. Som for universiteter og høyskoler vil det være departementet som avgjør hvilken studentsamskipnad den enkelte institusjon skal være tilknyttet.

Våren 2018 er kun noen få fagskoler medlem av en studentsamskipnad.

Departementet viser til Stortingsflertallets vedtak i forbindelse med Innst. 254 S (2016–2017), og foreslår at alle fagskoler skal ha rett til tilknytning til en studentsamskipnad. Det vil være styret ved fagskolen som avgjør om fagskolen skal knytte seg til en studentsamskipnad. Studentene er representert i styret, og vil dermed kunne delta i avgjørelsen. Styret plikter også å samarbeide med studentorganet ved fagskolen når det gjelder saker av betydning for studiemiljø og studentvelferd.

Noen fagskoleutdanninger er lagt opp slik at studentene ikke har så sterk tilknytning til et studiested, og de har sannsynligvis ikke behov for alle tjenester som en studentsamskipnad tilbyr. En fagskoles tilknytning til studentsamskipnad vil kreve administrativ merinnsats både fra fagskolen og fra studentsamskipnaden. Forpliktende avtaler må inngås og følges opp, fagskolene skal kreve inn semesteravgift på vegne av studentsamskipnaden, fagskolene må kunne tilby egnet fri stasjon, eller for eksempel økonomisk tilskudd, hvor dette er naturlig sett opp mot institusjonens størrelse og hva som er gjengs for tilbudet studentsamskipnader tilbyr utdanningsinstitusjoner.

Departementet mener at økt samlet studentvelferd bør veie tyngre enn administrative merkostnader for fagskolen og studentsamskipnaden, og foreslår derfor at fagskolene får en ubetinget rett til tilknytning til studentsamskipnad.

Departementet foreslår ingen plikt til tilknytning til studentsamskipnad for fagskoler. Departementet mener det i første omgang er mest hensiktsmessig å overlate til styret ved fagskolen selv å vurdere om deres studenter vil ha behov for, og nytte av, tilknytning til en studentsamskipnad. I Innst. 254 S er departementet bedt om å vurdere om fagskoler etter bestemte kriterier bør ha plikt til medlemskap i studentsamskipnad. Dette vil departementet komme tilbake til i forbindelse med evaluering av de kvalitetshevende tiltakene.

Departementet har i tillegg foreslått noen mindre endringer i studentsamskipnadsloven for å sikre fagskolene rett til medlemskap i en studentsamskipnad.

25.3 Høringsinstansenes syn

De fleste høringsinstansene er positive til høringsforslaget om å lovfeste en rett for fagskoler å bli med i en studentsamskipnad. Et mindretall av høringsinstansene ønsker at fagskolene skal ha både rett og plikt til å bli medlem i en studentsamskipnad.

Forum for fagskoler støtter departementets forslag om at fagskolene skal ha en rett til tilknytning til en studentsamskipnad, og at det er fagskolens styre som beslutter om de ønsker å benytte seg av denne retten eller ikke. Forum for fagskoler mener at det må være en vurdering av de samlede behovene til studentene som må ligge til grunn for styrets beslutning om fagskolen skal delta i en studentsamskipnad eller ikke.

Studentsamskipnaden på Vestlandet er positive til at studenter ved fagskoler får anledning til å bli medlem av en studentsamskipnad, da disse studentene også har behov for velferdstjenester på linje med ordinære studenter. Studentsamskipnaden på Vestlandet mener imidlertid at det er enkelte forhold som bør reguleres på en bedre måte i lov eller forskrift. Studentsamskipnaden på Vestlandet mener at rett til medlemskap i en studentsamskipnad ikke bør gjelde for fagskoler som hovedsakelig retter seg inn mot voksne studenter som tar etterutdanning ved siden av fullt arbeid. De mener videre at det bør gis anledning til at fagskoler som har undervisning på steder hvor studentsamskipnaden ikke har et tjenestetilbud, kan unntas fra innbetaling av semesteravgift og således medlemskap i studentsamskipnaden. Studentsamskipnaden på Vestlandet mener at det bør avklares om avgift til fagskolestudentenes interesseorganisasjon (ONF) skal betales av studentsamskipnaden fra innbetalt semesteravgift.

Samskipnadsrådet mener at en rett til studentsamskipnadstilknytning gir institusjonene autonomi og studentene friheten til å velge den løsningen som passer dem, mens en plikt derimot vil virke innskrenkende. Samskipnadsrådet peker videre på at dersom tilknytningsplikt skulle bli anvendt, ville det på landsbasis variere med studentsamskipnader som fortsatt kun hadde ett lærested tilknyttet seg, til 59 læresteder på det meste.

For studentsamskipnader som risikerer å knytte seg til et titalls nye fagskoler, kan dette føre med seg en betydelig økning av administrative kostnader. Samskipnadsrådet viser til at erfaringen med studentsamskipnadstilknytning for fagskoler varierer, og det er tydelig at en uniform modell ikke er løsningen – hverken for fagskolestudentene eller for studentsamskipnadene. Tilknytning må derfor skje i dialog mellom fagskolestudent/samskipnad og studentdemokratiene, og ta høyde for den bestemte situasjonen og fagskolestudentenes behov.

Flere høringsinstanser peker på at det er styrene ved fagskolene som selv må vurdere om deres studenter har behov for og nytte av et medlemskap i en studentsamskipnad. Noen peker også på at flere av fagskolene er små, slik at et medlemskap i en studentsamskipnad kan bli uforholdsmessig dyrt for en fagskole eller at størrelsen på fagskolen tilsier at det ikke er forsvarlig å opprette et velferdstilbud på skolen.

Et mindretall av høringsinstansene mener at alle fagskoler skal ha rett og plikt til å bli medlem av en studentsamskipnad. Bakgrunnen for dette er at de ønsker at fagskolestudentene skal ha de samme rettighetene som studenter ved universiteter og høyskoler når det gjelder studentvelferd gjennom studentsamskipnader.

Flere fylkeskommuner mener at alle fagskoler over en viss størrelse må være medlem av en studentsamskipnad på lik linje med universiteter og høyskoler.

Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF) støtter forslag om ubetinget rett til tilknytning til studentsamskipnad for alle fagskoler uavhengig av omfang på studier og fagskolens størrelse. ONF mener det er viktig at styret plikter å samarbeide med studentorgan når det gjelder tilknytning til studentsamskipnad og saker som angår velferd og studiemiljø.

ONF mener det bør vurderes om fagskoler som søker fagområdeakkreditering skal ha plikt til tilknytning til studentsamskipnad. ONF viser til at for eksempelvis fagområdet helse og oppvekst i dag ikke har heltidsstudenter og alderssnittet er høyere med mange godt voksne studenter. Det gjelder likevel ikke hele studentgruppen på fagområdet for det og de som har behov, må ikke være uten tilbud fra studentsamskipnaden.

KS mener at det er riktig at fagskolestudentene skal ha de samme rettigheter som studenter, lovforslaget ivaretar dette på en god måte. De mener videre at fagskolene bør ha plikt til å være medlem i studentsamskipnader på linje med andre høyere utdanningsinstitusjoner.

25.4 Departementets vurdering

Departementets vurdering er at det bør være rett, men ingen plikt, for en fagskole å bli medlem av en studentsamskipnad. Fagskolesektoren er en svært sammensatt sektor hvor en studentsamskipnadstilknytning ikke alltid vil være den beste løsningen.

Det er viktig at den løsningen styret ved fagskoler velger når det gjelder spørsmål om medlemskap i studentsamskipnad er forankret hos studentene ved fagskolen gjennom deres studentdemokrati. Departementet mener at det, av hensyn til studentsamskipnadenes mulighet til å tilby kvalitativt gode tjenester til studentene fra tilknyttede fagskoler, herunder studentboliger, er hensiktsmessig å stille visse krav til fagskoler som ønsker å knytte seg til en bestemt studentsamskipnad.

En fagskoles medlemskap i en studentsamskipnad vil gi studenter tilgang til studentboliger og velferdsgoder på linje med studenter ved universiteter og høyskoler. Noen fagskoler har aktivitet i flere fylker. En fagskole med lokalisering på flere steder har kun rett til å søke medlemskap i én studentsamskipnad, men kan velge å søke hos den de mener er mest aktuell. Den enkelte fagskole og studentsamskipnad kan utarbeide løsninger som reduserer praktiske og økonomiske hindre for fagskoler med færre enn 50 studenter og for fagskoler som utelukkende tilbyr utdanninger med færre enn 60 studiepoeng. Dette vil spesielt gjelde fagskoler i Trondheim og Oslo.

Fagskolene må bære den største praktiske og administrative byrden knyttet til innkreving av studieavgift og etablering av avtaler om fri stasjon.

Innkrevd semesteravgift skal brukes til å finansiere studentenes velferdstilbud. I studentenes velferdstilbud inngår studentdemokratiet. Det kan være åpning for at studentdemokratiet ved en fagskole får mulighet til å disponere noe av de økonomiske midlene til eget bruk, støtte til nasjonal studentorganisasjon for fagskolestudenter eller annen aktivitet ved fagskolen som for eksempel idrett, media ol. Dette er forhold som må avklares lokalt. Ordninger her bør bygge på samme modell som for studentsamskipnader og lokalt studentdemokrati eller velferdsting for studentene ved universiteter- og høyskoler.

Departementet vil ved evaluering av de kvalitetshevende tiltakene, jf. Fagskolemeldingens tiltak nr. 1 og Stortingets vedtak, vurdere om fagskoler etter bestemte kriterier bør ha plikt til medlemskap i studentsamskipnad.

Det var ingen av høringsinstansene som direkte kommenterte de justerte forslagene for å sikre fagskoler rett til medlemskap i studentsamskipnader.

Departementet foreslår å endre § 4 i studentsamskipnadsloven slik at fagskoler får rett til medlemskap i en studentsamskipnad. Det må også foretas enkelte språklige justeringer i §§ 1 og 3 som en følge av at fagskolene får rett til medlemskap.

Det vises til forslag om endring i studentsamskipnadsloven §§ 1, 3 og 4.

Til forsiden