Prop. 49 L (2021–2022)

Endringer i lov om midlertidig tilskuddsordning for foretak med stort omsetningsfall etter august 2020 (økonomiske tiltak i møte med pandemien: midlertidig tilskuddsordning for foretak med stort omsetningsfall)

Til innholdsfortegnelse

6 Økonomiske og administrative konsekvenser

6.1 Konsekvenser for det enkelte foretak og dets aksjeeiere/deltakere/medlemmer

Tilskuddsordningen har vist seg å være en viktig støtteordning for flere foretak. Det har vært et stort antall søkere, og det har vært utbetalt betydelige midler.

Departementet foreslår forskriftshjemmel blant annet til å kreve at foretak som går med overskudd, skal tilbakebetale tilskudd det har mottatt i medhold av forskriften i det aktuelle tilskuddsåret. Forslaget vil bidra til at foretak får utbetalt tilskudd der det er behov som følge av nedstengninger eller liknende, samtidig som det totalt sett kan bidra til at tilskuddsordningen først og fremst går til å dekke tap virksomhetene har i året sett under ett. Forslaget kan ha konsekvenser for foretakene, blant annet i form av likviditetsutfordringer for foretaket på tidspunktet for tilbakebetaling. Kravet kan også påvirke foretakenes mulighet til videre investering i virksomheten, og minske deres insentiv til å skaffe seg overskudd. Det kan også påvirke foretakenes mulighet til å tilbakebetale lån, og slå ulikt ut avhengig av hvordan arbeidende eiere har organisert egen inntekt. Samtidig kan forslaget bidra til å gjøre ordningen mer målrettet, slik at fellesskapets midler i hovedsak går til å sikre arbeidsplasser og unngå unødvendige konkurser.

Forskriftshjemmelen gir også mulighet til å stille krav om tilbakebetaling før foretaket foretar utdelinger. Dette vil ikke i hovedsak ha direkte konsekvenser for foretaket selv. Det kan ha konsekvenser i form av at det legger begrensninger på foretakets mulighet til å delta i finansiering, utarbeide insentivprogrammer, eller løse aksjonærkonflikter ved tilbakekjøp av egne aksjer. For aksjeeiere, deltakere eller medlemmer i foretaket kan utdelingsbegrensningen påvirke deres mulighet til videre investeringer, til å betale skatt eller til å foreta tidsnødvendige disposisjoner. Effekten av begrensningen blir normalt større jo lenger perioden varer. Departementet bemerker her at ordningen er rettet mot foretaket eller foretakene som mottar tilskudd, og ikke mot dets eiere, deltakere eller medlemmer.

Kravet om tilbakebetaling ved overskudd, og utbyttebegrensingen, kan begge ha effekt på foretak som velger å ikke søke tilskudd eller avstenges fra å søke.

Forskriftshjemmelen gir mulighet til å ilegge andre tilbakebetalingskrav enn de som nevnes ovenfor. Konsekvenser for eventuelle slike tilbakebetalingskrav vil vurderes dersom det blir aktuelt.

Ingen av effektene omtalt i dette punktet er prissatt, blant annet fordi det er uvisst hvordan situasjonen for foretakene vil være videre i 2022.

6.2 Konsekvenser for det offentlige

Et anslag på budsjettbehov for tilskuddene under ordningen og forvaltningskostnadene til tilskuddsmyndigheten Brønnøysundregistrene for 2022 dekkes innenfor bevilgningen på kap 900 post 25 og post 85, jf. omtale i Prop. 51 S (2021–2022). Forslag til begrensninger på utbytte og krav om tilbakebetaling hvis man går med overskudd året under ett, medfører at det er behov for etterkontroll i flere år, og følgelig at tilskuddsmyndigheten må tilføres midler til dette arbeidet i flere år.

Til forsiden