Prop. 58 L (2016–2017)

Endringer i barnelova (barnebidrag og bidrag etter fylte 18 år)

Til innholdsfortegnelse

7 Utvidet hjemmel til å innhente informasjon om skolegang fra utdanningsinstitusjoner

7.1 Gjeldende rett

Etter barneloven § 70 syvende ledd andre punktum, har NAV uten hensyn til taushetsplikten, hjemmel til å innhente inntektsopplysninger fra blant annet arbeidsgiver, skatteetaten mv. ved fastsettelsen av barnebidrag, men ikke fra utdanningsinstitusjoner.

For at NAV skal kunne fastsette bidrag etter fylte 18 år, er det i dag en forutsetning at ungdommen selv dokumenterer skolegangen og årsaken til en eventuell forsinkelse i studieprogresjonen. NAV har ikke hjemmel til å innhente opplysninger om ungdommens skolegang, verken direkte fra skolen eller fra andre utdanningsinstitusjoner. Det er derfor en forutsetning for en effektiv behandling og kontroll av opplysninger ved søknad om fastsettelse eller endring av bidrag etter fylte 18 år, at NAV mottar tilstrekkelige opplysninger fra eleven selv om opptak som viser at ungdommen faktisk har startet utdanningen, eller informasjon om at skolegangen avbrytes.

Dersom NAV ikke mottar opplysninger som nevnt fra eleven, kan situasjonen bli at ungdommen får avslag på søknad om bidrag etter fylte 18 år, eller at et fastsatt bidrag etter fylte 18 år løper selv om vilkårene for det ikke er oppfylt slik at ungdommen mottar et bidrag han/hun ikke har rett til. Sistnevnte kan skape konflikt mellom den bidragspliktige og ungdommen, særlig der det er lite kontakt mellom de to og økonomien til den bidragspliktige er vanskelig.

7.2 Forslaget i høringsnotatet

Departementet foreslo i høringsnotatet å innføre en lovhjemmel som gir NAV adgang til å innhente nødvendig informasjon om elevstatus direkte fra utdanningsinstitusjoner, blant annet videregående skoler. En slik lovhjemmel vil effektivisere saksbehandlingen ved at NAV gis adgang til å innhente de nødvendige opplysningene direkte fra utdanningsinstitusjonene uten samtykke fra ungdommen på forhånd. Dette kan motvirke misbruk av ordningen, i tillegg til å være konfliktdempende. Departementet la videre til grunn at hjemmelens rekkevidde skulle være begrenset til kun å innhente helt konkrete opplysninger om status som elev eller lærling.

7.3 Høringsinstansenes merknader

Jussformidlingen, Fellesorganisasjonen, Advokatforeningen, Norges Sykepleierforbund, Datatilsynet, Arbeids- og velferdsdirektoratet og AVYO har uttalt seg, og støtter i all hovedsak forslaget.

Jussformidlingen har forståelse for at det kan være tungvint for NAV dersom man skal kreve at det innhentes samtykke fra den enkelte elev hver gang det er behov for å innhente informasjon fra den aktuelle utdanningsinstitusjonen. Likevel savnes en redegjørelse for hvor lang tid NAV etter dagens ordning bruker på å få innhentet samtykke og i hvor mange tilfeller manglende samtykke utgjør et problem. Videre savnes at departementet i større grad tar stilling til hvordan man kan bøte på manglende samtykke. I den sammenheng bemerker Jussformidlingen at det kan anses som ubehagelig for den enkelte dersom det oppdages at NAV har henvendt seg til utdanningsinstitusjonen uten vedkommendes samtykke og kunnskap.

Fellesorganisasjonen støtter forslaget om at NAV skal kunne innhente opplysninger om ungdommens skolegang, slik at vilkårene for bidrag overholdes.

Advokatforeningen støtter forslaget, som etter deres syn vil kunne effektivisere saksbehandlingen og dempe eventuelle konflikter mellom partene.

Norges Sykepleierforbund kan ikke se særlige grunner til å gå mot dette så fremt de begrensinger som foreslås ivaretas.

Datatilsynet mener at forslaget til endringer i hvilke personopplysninger som skal innhentes virker forankret i reelle og konkrete behov for opplysninger for NAV sin behandling av krav om bidrag, og har ingen merknader til forslaget.

Arbeids- og velferdsdirektoratet uttaler at forslaget vil effektivisere saksbehandlingen av bidrag etter fylte 18 år og samtidig føre til at de får opplysninger av god kvalitet. Arbeids- og velferdsdirektoratet ber imidlertid om at lovteksten endres slik at NAV i tillegg til informasjon om at skolegangen er påbegynt, i gang eller avsluttet, også gis anledning til å få informasjon fra utdanningsinstitusjoner om studieprogresjon, bytte av linjer og om omfanget av studiet. De trenger sistnevnte informasjon for å vurdere om barnet kan sies å «halde fram med slik skulegang som må reknast som vanleg» etter barneloven § 68 andre ledd.

AVYO støtter forslaget om å innføre hjemmel til å hente nødvendig informasjon. Hjemmelens omfang er begrenset til å innhente konkrete opplysninger om status som elev eller lærling, og AVYO har innspill om at det ville være en fordel for NAV å kunne innhente ytterligere nødvendige opplysninger, slik som for eksempel hvilken linje barnet går på. Dette fordi det er en del tilfeller der barn er forsinket i skolegangen, og hvor dette vil være en relevant opplysning i saksbehandlingen.

7.4 Departementets vurdering

En hjemmel for NAV til å innhente opplysninger om elevstatus ved søknad om fastsettelse og endring av bidrag etter fylte 18 år vil etter departementets vurdering forenkle saksbehandlingen og bidra til en mer effektiv forvaltning av ordningen. Samtidig vil en slik hjemmel også gi mulighet for å undersøke eventuelle påstander om at ungdommen har avsluttet skolegangen. Dette kan motvirke misbruk av bidragsordningen og virke konfliktdempende.

NAV har allerede etter gjeldende barneloven § 70 syvende ledd andre punktum, uten hensyn til taushetsplikten, hjemmel til å innhente inntektsopplysninger fra blant annet arbeidsgiver, skatteetaten mv. ved fastsettelsen av barnebidrag. Etter departementets vurdering taler gode grunner for at denne bestemmelsen bør utvides til også å omfatte en adgang til å innhente visse opplysninger fra utdanningsinstitusjoner. Det legges til at Lånekassen allerede etter lov 3. juni 2005 nr. 37 om utdanningsstøtte (utdanningsstøtteloven) § 23 er gitt adgang til å innhente opplysninger om en søkers student- eller elevstatus fra utdanningsinstitusjonen.

Jussformidlingen savner at departementet i større grad tar stilling til hvordan man kan bøte på manglende samtykke, og bemerker at det kan anses som ubehagelig for den enkelte dersom det oppdages at NAV har henvendt seg til utdanningsinstitusjonen uten vedkommendes samtykke og kunnskap.

Når NAV ikke mottar nødvendig dokumentasjon direkte fra ungdommen, innhentes det i dag ikke samtykke fra han/henne. NAV fatter i slike tilfeller vedtak ut fra de tilgjengelige opplysningene i saken, noe som ofte fører til at ungdommen får avslag på sin søknad om bidrag etter fylte 18 år. I mange tilfeller viser det seg så i klageomgangen at informasjonen NAV har hatt tilgang til, og truffet vedtak på grunnlag av, har vært mangelfull fordi ungdommen ikke har framlagt de nødvendige opplysningene før i klageomgangen. Dette medfører ekstraarbeid og lang saksbehandlingstid i sakene det gjelder. Etter departementets vurdering bør NAV gis adgang til å innhente de nødvendige opplysningene direkte fra den aktuelle utdanningsinstitusjonen i den konkrete sak, uten samtykke fra ungdommen på forhånd. Krav om samtykke vil medføre merarbeid for NAV, og det kan forsinke saksbehandlingen i de tilfellene ungdommen ikke svarer eller ikke gir slikt samtykke. Rask og enkel tilgang på informasjon om elevstatus kan forhindre konflikt i de tilfellene der det er uenighet mellom bidragspartene om dette vilkåret er tilstede. Det kan også forhindre at den bidragspliktige pådrar seg bidragsgjeld eller at ungdommen mottar bidrag som det ikke var grunnlag for.

Departementet legger til grunn at de alminnelige saksbehandlingsreglene etter forvaltningsloven vil gjelde også i disse tilfellene. NAV sender alltid forhåndsvarsel til ungdommen når en bidragspliktig opplyser at ungdommen har sluttet på skolen. Selv om NAV gis adgang til å innhente informasjon direkte fra utdanningsinstitusjoner, vil NAV fremdeles være avhengig av å motta informasjon om hvilken skole ungdommen går på. NAV vil benytte sin adgang til å innhente opplysninger direkte fra utdanningsinstitusjoner i kombinasjon med de opplysningene ungdommen selv sender inn til NAV. NAV vil gi god og tilgjengelig informasjon til partene om reglene på området, herunder om NAV sin adgang til å kontakte skolen direkte.

Departementet la i høringsnotatet til grunn at hjemmelens rekkevidde skulle være begrenset til kun å innhente konkrete opplysninger om status som elev eller lærling. Arbeids- og velferdsdirektoratet har imidlertid i høringen bedt om at lovhjemmelen utvides slik at NAV i tillegg til informasjon om at skolegangen er påbegynt, i gang eller avsluttet, også gis anledning til å få informasjon fra utdanningsinstitusjoner om studieprogresjon, bytte av linjer og om omfanget av studiet. AVYO har avgitt en tilsvarende uttalelse. Arbeids- og velferdsdirektoratet utdyper at de har behov for nevnte informasjon for å vurdere om vilkåret om barnet kan sies å «halde fram med slik skulegang som må reknast som vanleg» etter barneloven § 68 andre ledd, er oppfylt.

Eleven har ikke rett til bidrag etter fylte 18 år uten opptak, oppstart og gjennomføring av skolegangen med ev. bytter av linje innen et gitt tidsperspektiv. Normalt stilles det krav til fullført videregående skolegang innen fire år, med mulighet for forlengelse på grunn av for eksempel sykdom, utøvelse av eliteidrett mv. Departementet ser at en viss utvidelse av hjemmelen til å innhente opplysninger vil effektivisere ordningen ytterligere, og gjøre det lettere for NAV å vurdere om lovens vilkår er oppfylt. En utvidelse av hjemmelens rekkevidde til også å innhente konkrete opplysninger om faglig progresjon, som kan omfatte opplysninger om bytte av linjer og studieomfang, men ikke karakterer o.l., vil imidlertid fortsatt være betinget av at det er nødvendig og av betydning for vurderingen av ungdommens rett til bidrag etter 18 år. Sammenligningsvis viser departementet også til den adgangen Lånekassen har til å innhente opplysninger etter utdanningsstøtteloven § 23.

Departementet foreslår etter dette at det innføres en hjemmel for NAV til å innhente nødvendige opplysninger fra utdanningsinstitusjoner om skolegangen er påbegynt, i gang eller avsluttet, og også nødvendige opplysninger om studieprogresjon når dette er nødvendig og av betydning for å vurdere om vilkårene for bidrag etter fylte 18 år er oppfylt.

Det vises til lovforslaget barneloven § 70 syvende ledd.