Prop. 63 L (2022–2023)

Endringer i konkurranseloven (søksmålskompetanse for Konkurransetilsynet)

Til innholdsfortegnelse

4 Økonomiske og administrative konsekvenser

Konkurranselovens formål er å fremme konkurranse, for derigjennom å bidra til en mest mulig effektiv bruk av samfunnets ressurser. Forslaget om kompetanse for Konkurransetilsynet til å reise søksmål om vedtak fattet av Konkurranseklagenemnda, vil etter departementets syn gi samfunnsøkonomiske gevinster gjennom mer effektiv håndheving av konkurranseloven. Effektiv håndheving er en forutsetning for at konkurranseloven skal ha de tilsiktede virkningene.

Forslaget kan medføre at flere saker behandles i domstolene, som igjen kan medføre økt ressursbruk hos domstolene. Så langt har imidlertid Konkurranseklagenemnda kun behandlet fire overtredelsessaker siden den ble opprettet i 2017. Departementet kan ikke se at forslaget vil påvirke antallet vedtak Konkurransetilsynet treffer, som igjen har betydning for hvor mange saker Konkurranseklagenemnda vil få til behandling. Det er derfor etter departementets vurdering ikke grunn til å tro at antall konkurransesaker for domstolene vil øke i betydelig grad. Departementet er derfor av den oppfatning at i den grad endringen fører til en økning, vil disse sakene kunne behandles innenfor gjeldende budsjettrammer.

For de foretakene som rammes av endringen, vil forslaget kunne medføre betydelige økonomiske og administrative konsekvenser. I overtredelsessakene vil forslaget medføre at flere saker kan behandles i domstolene, uten at foretakene selv reiser søksmål. Dette innebærer en økt grad av uforutsigbarhet for foretakene, i tillegg til økte saksomkostninger. I den grad foretakene vinner frem i domstolene, vil de imidlertid som hovedregel få dekket saksomkostningene.

De økonomiske konsekvensene av forslaget er det vanskelig å tallfeste, blant annet fordi endringen trolig ikke vil innebære at det blir et stort antall ekstra saker til behandling i domstolene, og at det er stor variasjon i sakenes omfang og kompleksitet. Departementets vurdering er imidlertid at søksmålskompetanse for Konkurransetilsynet, i de nærmere angitte sakene, kan ha en netto positiv samfunnsøkonomisk virkning. Den mulige samfunnsøkonomiske gevinsten av at Konkurransetilsynet får overprøvet og rettet opp i uriktige avgjørelser i Konkurranseklagenemnda, er etter departementets syn større enn den potensielle negative effekten av at domstolene, foretakene og staten i et fåtall saker må bruke ressurser på å få stadfestet Konkurranseklagenemndas avgjørelser.