Prop. 65 L (2017–2018)

Endringer i inndelingslova (nye fylkesnavn)

Til innholdsfortegnelse

6 Sammenslåing av Telemark fylkeskommune og Vestfold fylkeskommune

6.1 Prosess, behandling og vedtak i fylkeskommunene

Fylkestingene i Telemark og Vestfold drøftet navn på det nye fylket i felles fylkestingsmøte 23. november 2017. I etterkant av dette møtet har begge fylkestingene fattet likelydende vedtak om navn.

Fylkestinget i Telemark fattet 6. desember 2017 følgende vedtak:

Namnet på den nye fylkeskommunen skal vere Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Fylkestinget i Vestfold fattet 14. desember 2017 følgende vedtak:

Navnet på den nye fylkeskommunen skal være Vestfold og Telemark fylkeskommune.

6.2 Språkrådets uttalelse

Departementet viser til Språkrådets uttalelse 23. oktober 2017:

Språkrådet viser til henvendelsen 20. oktober med spørsmål om vurdering av nytt navn på det nye storfylket når Telemark og Vestfold slår seg sammen. Vi vil tilrå å danne et dobbeltnavn med bruk av begge navna videre, og vi forstår det slik at det nå også er dette forslaget det arbeides med. Både Telemark og Vestfold og Vestfold og Telemark kan forsvares ut ifra ei språklig vurdering.
Både Telemark (gammalnorsk Þelamǫrk, sammensatt med folkenavnet þilir) og Vestfold (samme form i gammalnorsk) er svært gamle områdenavn. Opphavelig var Telemark helst brukt om de øvre bygdene i det nåværende fylket, mens det gamle Vestfold i eldre tid omfatta et noe større område enn i dag. Da det i 1830-åra blei snakk om å endre de danske inndelingsnavna tilbake til eldre norske navn, var Telemark og Vestfold blant de første og mest åpenbare kandidatene. Sjølve endringa skjedde likevel først i 1919. Vi vil derfor sterkt tilrå å videreføre disse to navna med lang tradisjon, også med tanke på den identiteten de representerer for folket i området.
Med fylkesnavna Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane er det allerede en etablert praksis med dobbeltnavn for fylker. Etter vårt syn kan slike løsninger også være det beste valget ved de fylkessammenslåingene som er i gang, særlig når det ikke er mulig å finne ett enkeltnavn som er passende for hele det nye storfylket.
Det ser ut til at det tidligere navneforslaget Skagerrak ikke lenger er med i vurderinga, også det får vår fulle støtte. Skagerrak er et havområde som dekker langt mer enn kysten av Telemark og Vestfold. Det vil være underlig å knytte særlig de øvre delene av Telemark til Skagerrak. Dessuten har Skagerrak ingen tradisjon som områdenavn, i motsetning til både Telemark og Vestfold. Andre historiske navn kunne ha vært vurdert, men det finnes ingen som passer for hele det aktuelle området.
Når det gjelder rekkefølgen, vil Vestfold og Telemark sette det korteste navnet først, slik det også er gjort i dobbeltnavnet Sogn og Fjordane. Også i Møre og Romsdal står det letteste navnet først, fordi Møre bare har ett hovedtrykk, mens Romsdal både har hovedtrykk og bitrykk. Vestfold har også både hovedtrykk og bitrykk, så det blir ikke en vesentlig forskjell på uttaletyngde med den ene eller andre rekkefølgen. Skal det legges vekt på uttaleforhold, taler det likevel til fordel for at Vestfold står først. Siden det ikke er stor forskjell på de to alternativene, kan en også velge den enkle løsninga med alfabetisk rekkefølge. Det gir sjølsagt Telemark og Vestfold.

6.3 Departementets vurdering

Departementet viser til at begge fylkeskommuner er enige om at navnet på den nye fylkeskommunen bør være Vestfold og Telemark, og til at Språkrådet støtter dette. Videre viser Språkrådet til at det allerede er etablert praksis med dobbeltnavn for fylker. For øvrig har ikke Språkrådet noen sterk formening om det ene eller andre navnet bør stå først. På denne bakgrunn foreslår departementet at navnet på den nye fylkeskommunen skal være Vestfold og Telemark.

Til forsiden