Prop. 79 LS (2015–2016)

Lov om omdanning av Aerospace Industrial Maintenance Norway SF til aksjeselskap og vedtak om endring i statlig eierpost

Til innholdsfortegnelse

4 Nærmere om forslaget – Fremtidig organisering

4.1 AIM Norway SF som statsaksjeselskap – forholdet til aksjeloven

Forsvarsdepartementet foreslår at selskapet etableres som aksjeselskap etter aksjeloven, og ikke som allmennaksjeselskap etter allmennaksjeloven. Det er ikke fastsatt særskilte kriterier som avgjør om et selskap skal være aksjeselskap eller allmennaksjeselskap. Man står med andre ord fritt til å velge den formen som er mest hensiktsmessig i det enkelte tilfelle. I forbindelse med Stortingets behandling av de nye aksjelovene av 1997, uttalte justiskomiteen at et hovedskille mellom aksjeselskapsformene skal være spredningen av aksjene slik at den ene selskapsformen, allmennaksjeselskap, er for selskaper som har stor spredning og som kan hente kapital fra allmennheten, mens den andre selskapsformen, aksjeselskap, er for de selskapene som har få aksjeeiere som normalt har en nær tilknytning til selskapene, jf. Innst. O. nr. 80 (1996–1997).

AIM Norway befinner seg fortsatt i en omstillings- og forretningsutviklingsfase, og selskapet skal fortsette å operere i et forsvarsmarked med sterk internasjonal konkurranse. Med bakgrunn i dette vurderer regjeringen det som mest aktuelt å knytte til seg strategiske partnere som kan være med på å utvikle selskapet videre og kan være med på å styrke selskapets posisjon i forsvarsindustrien. Regjeringen vurderer derfor aksjeselskapsformen som den mest hensiktsmessige organisasjonsformen for AIM Norway SF.

Det vil dermed være aksjeloven som fastsetter kriteriene for stiftelsen av AIM Norway AS og for selskapets fremtidige organisatoriske rammevilkår. Omdanningen fra statsforetak til aksjeselskap vil ikke medføre noen endringer i rollefordelingen mellom eier, styret og administrasjonen. Forvaltningen av selskapet hører under styret, som skal sørge for forsvarlig organisering av virksomheten. I tråd med det som allerede gjelder for statsforetaket, skal eierbeslutninger og pålegg skje på generalforsamlingen. Statens eierstyring av selskapet vil fortsatt være knyttet til vurderinger av selskapets strategi og mål, egenkapital, fastsettelse av avkastningskrav og utbyttepolitikk, samt valg av styremedlemmer.

AIM Norway AS stiftes etter reglene om stiftelse av aksjeselskaper i aksjelovens kapittel 2. Dette innebærer at det vil bli opprettet stiftelsesdokumenter for selskapet. Stiftelsesdokumentene vil blant annet inneholde selskapets vedtekter, bestemmelser om antall aksjer som skal tegnes, det beløpet som skal betales for hver aksje (aksjeinnskudd), tidspunktet for oppgjør av aksjeinnskudd, hvem som skal være medlemmer av selskapets styre og hvem som skal være selskapets revisor. Når stiftelsesdokumentet er underskrevet av stifterne, det vil si forsvarsministeren på vegne av staten, anses aksjeselskapet som stiftet.

4.2 Eiendeler, rettigheter og forpliktelser – medkontrahenter

Det er sentralt å opprettholde driftsmessig kontinuitet. Kontinuitet er viktig for de ansatte, for foretaket og for staten. Et eventuelt brudd vil kunne få betydelige konsekvenser for foretaket. Blant annet at foretaket ikke vil kunne innfri sine leveranseforpliktelser overfor sine kunder, samt ha stor påvirkning på foretakets resultat. For staten er det dessuten sentralt at en viktig leverandør av strategiske leveranser til Forsvaret av forsvarsmateriell som F-16-fly og Sea King-helikoptre ikke midlertidig svekkes.

Det legges derfor opp til å overføre alle kontrakter som foretaket i dag har med Forsvaret og øvrige kunder og leverandører til aksjeselskapet med lovfestet kontraktsrettslig kontinuitet. Kontraktspartene kan ikke bruke overdragelsen som grunnlag til å heve eller reforhandle kontrakter når det gjøres i lovs form. AIM Norway SF vil, frem mot stiftelsen, gå i dialog med selskapets utenlandske kontrahenter for å tilpasse kontraktene til nytt rettssubjekt.

Videre skal selskapets eiendeler, rettigheter og forpliktelser overføres som en helhet til AIM Norway AS. Som vederlag mottar staten samtlige aksjer i det nye aksjeselskapet, og det foretas ingen endringer i eierforholdene ved stiftelsestidspunktet. Nettoverdien av selskapets eiendeler, rettigheter og forpliktelser, vil motsvare verdien som det nye selskapet stiftes med.

Når det gjelder datterselskapet AIM Norway Ltd., har dette egne avtaleforpliktelser, som for eksempel medarbeidere, husleie og administrative tjenester. AIM Norway SF har ingen forpliktelser overfor AIM Norway Ltd., og garanterer ikke overfor noen av dette selskapets kreditorer. Forslaget om å omdanne AIM Norway SF til et aksjeselskap, vil ikke medføre endringer i virksomheten i datterselskapet. Eiendomsretten til aksjene i datterselskapet vil overføres fra statsforetaket til aksjeselskapet.

4.3 Personalmessige forhold

Forsvarsdepartementet legger til grunn at omdanning av statsforetaket til aksjeselskap i seg selv ikke vil innebære personalmessige konsekvenser. Arbeidsgivers rettigheter og plikter som følger av arbeidsavtale eller arbeidsforhold som foreligger på det tidspunkt overdragelsen finner sted, overføres til det nye selskapet.

Selskapet har i dag to tjenestepensjonsordninger: én ytelsespensjonsordning og én innskuddspensjonsordning. De som var ansatt ved LHK på omdanningstidspunktet fikk videreført sitt medlemskap i Statens pensjonskasse (SPK) som en lukket ordning. Personell som har blitt ansatt etter omdanningstidspunktet inngår i selskapets innskuddspensjonsordning. Omdanning til aksjeselskap medfører ikke i seg selv noen endringer i dette. Forsvarsdepartementet legger videre til grunn at det er styrets ansvar å vurdere selskapets framtidige pensjonstilknytning.

4.4 Forholdet til sikkerhetsloven

Forsvarsdepartementet fattet 12. desember 2011, med hjemmel i sikkerhetslovens § 2 tredje ledd, vedtak om at AIM Norway SF er omfattet av lov 20. mars 1998 nr. 10 om forebyggende sikkerhetstjeneste, med virkning fra stiftelsespunktet 15. desember 2011. De ansatte i AIM Norway SF må i dag være sikkerhetsklarerte.

Det nye aksjeselskapet vil få videreført oppdragsporteføljen de nå har med Forsvaret, og selskapet vil over en lengre periode gjennomføre vedlikeholdsoppgaver på Forsvarets materiell. Mye av materiellet som vedlikeholdes er gradert, så vel som en stor del av dokumentasjonen. Dette inkluderer også vedlikehold av kryptomateriell. Videre vil understøttelse av de nye kampflyene fortsette å være et hovedsatsingsområde for selskapet. Nytt kampfly forventes generelt å ha en høyere sikkerhetsgradering enn dagens systemer.

Med bakgrunn i dette, legger Forsvarsdepartementet til grunn at aksjeselskapet vil være underlagt sikkerhetsloven, slik situasjonen er med statsforetaket i dag.