Prop. 82 L (2021–2022)

Endringer i barnehageloven (selvstendig rettssubjekt, forbud mot annen virksomhet, meldeplikt m.m.)

Til innholdsfortegnelse

9 EØS-regelverket

EØS-avtalens artikkel 61 gir regler om offentlig støtte. Formålet med reglene er blant annet å sikre at markedsaktører stilles overfor forutsigbare og like konkurranse- og rammevilkår. Økonomiske fordeler som gis av statsmidler og som begunstiger enkelte foretak, og som er konkurransevridende og egnet til å påvirke samhandelen mellom EØS-landene, er i utgangspunktet forbudt.

Når det offentlige bidrar økonomisk til aktiviteter som drives av private aktører, må vi vurdere forholdet til EØS-avtalens regler om offentlig støtte. Regelverket om offentlig støtte har som utgangspunkt at offentlig støtte til næringslivet er konkurransevridende og derfor forbudt, jf. EØS-avtalen artikkel 61(1). Et sentralt vilkår for at EØS-reglene om offentlig støtte skal komme til anvendelse, er at mottakeren av offentlige midler er et foretak. Etter reglene om offentlig støtte anses virksomheten som et foretak dersom den driver økonomisk aktivitet ved å levere varer eller tjenester i et marked. Offentlig finansiering omfattes ikke av forbudet mot offentlig støtte dersom støtten gis til såkalt ikke-økonomisk aktivitet.

I EU-kommisjonens retningslinjer om begrepet statsstøtte, som også er tilpasset og publisert av EFTAs overvåkingsorgan (ESA), er prinsippene for hva som regnes som foretak på utdannings- og forskningsfeltet beskrevet i punkt 2.5. Det er uttalt at disse prinsippene også kan gjelde for private barnehager. Når slik aktivitet er organisert innenfor et nasjonalt system og er finansiert og regulert av det offentlige, har ikke staten til hensikt å drive økonomisk aktivitet, men gjennomfører oppgavene som en del av et offentlig tjenestetilbud overfor befolkningen. Dette endres ikke selv om mottakeren bidrar til finansieringen, så lenge tilbudet i hovedsak er finansiert av det offentlige.

I sak E-5/07 Private barnehagers landsforbund avklarte EFTA-domstolen at kommunale barnehager i Norge ikke skulle anses som foretak fordi de ikke driver økonomisk aktivitet. I brev av 3. februar 2015 til daværende Kommunal- og moderniseringsdepartementet, uttalte ESA at EFTA-domstolens vurderinger i saken om Private barnehagers landsforbund også så ut til å gjelde for private barnehager. ESA uttalte videre at dersom privat barnehagedrift likevel skulle blitt ansett som økonomisk aktivitet, så finansieringen ut til å kunne være dekket av de såkalte Altmark-kriteriene. Det ville også medført at finansieringen ikke ville være omfattet av EØS-reglene om offentlig støtte.

Gjennom lovfestingen av en rett til barnehageplass oppfyller myndighetene sine forpliktelser overfor borgerne, og private tilbydere bidrar til å oppfylle disse pliktene. Det at foreldrene betaler for å motta tjenesten, fører ikke til at den skal anses som økonomisk aktivitet. Selv om forpliktelsen oppfylles gjennom private tilbydere, betyr ikke dette at virksomheten skal anses som økonomisk i EØS-rettslig forstand. Foreldrebetalingen dekker kun en mindre del av kostnadene ved å drive en barnehage, og kan ikke regnes som en betaling for tjenesten.

Departementet mener at barnehagetilbudet, slik det er organisert i Norge, ikke skal anses som økonomisk aktivitet, verken for kommunale eller private barnehager, slik dette begrepet er tolket og praktisert etter EØS-avtalens regler om statsstøtte.

Til forsiden