Prop. 84 S (2015–2016)

Deltakelse i utbytteaksjeprogram og kapitalforhøyelse i Statoil ASA

Til innholdsfortegnelse

3 Om Statoil

Statoil er et internasjonalt oppstrøms- og teknologidrevet energiselskap med om lag 21.600 ansatte og virksomhet i 37 land. Hovedkontoret ligger i Stavanger. Selskapets hovedaktivitet er å drive undersøkelse etter og utvinning av olje og gass. Statoil er notert på Oslo Børs og New York Stock Exchange.

Statoil er en ledende operatør på norsk sokkel og har ekspandert virksomheten internasjonalt med produksjon i 11 land utenfor Norge: Algerie, Angola, Aserbajdsjan, Brasil, Canada, Irland, Nigeria, Russland, Storbritannia, USA og Venezuela. Selskapets internasjonale produksjon utgjorde i 2015 omlag 32 prosent av selskapets bokførte egenproduksjon. Statoil var ved slutten av 2015 operatør for om lag 63 prosent av olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel og selskapets produksjon fra norsk sokkel utgjorde omkring 68 prosent av selskapets bokførte egenproduksjon.

Statoil er nest største selger av naturgass i det europeiske markedet og en av verdens største selgere av olje. Selskapet opererer også to raffinerier, to gassprosesseringsanlegg, et metanolanlegg og tre råolje-terminaler. Gjennom en egen instruks, vedtatt på Statoils generalforsamling 25. mai 2001 med etterfølgende endringer, er selskapet gitt ansvaret for avsetning av statens petroleum (SDØE) sammen med sin egen.

Statoil deltar også i prosjekter innenfor andre former for energi. Statoil søker å posisjonere seg i markeder hvor selskapet anser at det har et fortrinn. Det gjelder spesielt offshore vind. Selskapet har interesser i tre storskala konvensjonelle vindprosjekter utenfor østkysten av Storbritannia. Statoil er også en erfaren operatør innenfor karbonfangst og -lagring.

Fra tredje kvartal 2015 er Statoils operasjoner styrt gjennom følgende forretningsområder: Utvikling og produksjon Norge (DPN), Utvikling og produksjon internasjonalt (DPI), Utvikling og produksjon USA (DPUSA), Markedsføring, midtstrøm og prosessering (MMP), Teknologi, prosjekter og boring (TPD), Leting (EXP), Nye Energi Løsninger (NES), Global strategi og forretningsutvikling (GSB). I tillegg har konsernet stabs- og støttefunksjoner som Kommunikasjon, Juridisk, Finans, Personal og Chief Operating Officer. En oversikt over konsernets organisering og hovedansvarsområder for de ulike enhetene fremgår av organisasjonskartet i figur 3.1.

Figur 3.1 Organisasjonskart over Statoils forretningsområder

Figur 3.1 Organisasjonskart over Statoils forretningsområder

Kilde: Statoil